...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 6. do 12. februara

05.02.2017.

Lepo vreme prodrmalo je muzičare i književnike, pa će naredne nedelje biti mnooogo svirki i promocija knjiga!

.

Ponedeljak 6. februar

Brutalno veče sa dva benda iz Ženeve! U Suburbiju iz Švajcarske dolaze Stortregn, koji svira beskompromisni death metal sa uvrnutim dinamičnim temama i melodičnim delovima, i Brokenhead koji je pravi thrash metal bend koji miksa stare i nove stilove.

Promocija osmog broja časopisa Stvar biće održana u CK13 od 19h. Glavni temat je "Fašizam i njegovi oblici", a ključna nit koja prožima tekstove i prevode jeste problematizovanje veze kapitalizma i fašizma! O novom broju, razlozima za odlučivanje odabira ove teme, njene važnosti za razumevanje istorijskog trenutka u kojem smo, tekstovima i intervencijama, fašizmu i antifašizmu, govoriće Gerusijanke i Gerusijanci: Andrea Jovanović, Maja Solar, Saša Hrnjez i Ivan Radenković.

Predavanje "Taylor(ed) Swift for IoT", biće održano u Tilda centru (Bulevar Oslobođenja 12) od 18h. Swift je programski jezik opšte namene, stvoren od strane kompanije Apple prvenstveno kao jezik koji će zameniti Objective-C, a onda je 2015. postao otvoren (open source) i počeo je da se koristi i u druge svrhe, poput web-programiranja. Na ovoj radionici ćete se baviti primenom Swifta u razvoju IoT rešenja, u kombinaciji sa Raspberry Pi hardverskom platformom i Ubuntu operativnim sistemom.

Besplatna DIY radionica o dekupažu biće održana u Ateljeu od 18 sati. U toku nedelje u Ateljeu biće i radionica o kulturi ispijanja čaja u Kini, radionica "Sam svoj obućar" i radionica crtanja, kao i još nekoliko događaja. Više informacija o tome svemu pogledajte ovde.

Na Otvorenom univerzitetu u Subotici od 20 sati možete da pogledate film Farenhajt 451 Fransoe Trifoa. Film je snimljen prema istoimenom romanu Reja Bredberija i govori o svetu u kojem su knjige i bilo kakvi drugi pisani tekstovi zabranjeni, a individualna misao praktično ne postoji. Ovo je prvi film u boji jednog od tvoraca francuskog novog vala Fransoa Trifoa, ujedno i njegov prvi film na engleskom jeziku. Farenhajt 451 je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji 1966. godine. Ulaz na projekciju je besplatan!

Svakog ponedeljka od 14 sati u Tramvaj pabu u Subotici organizovano je druženje uz društvene igre! Okupite ekipu za uno, bridge, jamb, risiko i čoveče, ne ljuti se!

Utorak 7. februar

Odmor.

Sreda 8. februar

Predavanje u Ateljeu iz ciklusa o istoriji pejzažne arhitekture, ovog puta baviće se vrtom u Srednjem veku. Srednji vek predstavlja period u istoriji kada se vrtna umetnost najviše razvijala u okviru manastirskih poseda i u okviru poseda imućnih građana i vladara. U odnosu na vrt u Rimu i Staroj Grčkoj, vrt u okviru poseda imućnih građana i vladara dobija mnogo veće razmere i njegova upotreba postaje češća. Kada su manastirski vrtovi u pitanju, imali su pre svega upotrebnu vrednost jer su se u njima gajile biljke koje su korišćene za spravljanje lekova, gajeno je voće i povrće, ali i cveće koje se koristilo za ukrašavanje crkve pri obredima. Predavanje počinje u 18.30h.

Četvrtak 9. februar

Pogledajte video umetnost Freda Lepea iz Švajcarske, u Američkom kutku od 13h. Fred Lepe je nezavisni filmski i likovni stvaralac rođen 1976, koji živi naizmenično u Švajcarskoj, Francuskoj i Grčkoj. Učestvuje na brojnim međunarodnim festivalima i izložbama, a teme njegovih radova su kretanje, prolaznost i procesualnost. Eksperimentiše slikom i vizuelnim efektima u potrazi za skrivenom geometrijom univerzuma.

Na brodu Zeppelin od 21h počinje stand up veče! Nastupiće Domagoj Pintarić, dobitnik nagrade za najboljeg stand-up komičara regije 2013. i 2014. Vodio je televizijsku emisiju "Pod pravim kutom" na Doma TV, snimao skečeve za nekoliko televizijskih stanica i pisao tekstove za satirične portale čime je izbrusio veštinu opservacijskog humora i stand-up nastupa. Uz njega, tu će biti i Dušan Kovačević - on je kao dinosaurus, ne ogroman i zelen, nego vrsta koja izumire – Novosađanin starosedelac. Završio je pravo, mada vikendima završava i levo i desno. Nema tviter, on prati devojke uživo. Ulaz je besplatan.

Promocija dve zbirke poezije, "Ljubavna pisma Guglu" Ognjenke Lakićević i "Između dva rata" Bojana Marjanovića biće održana u CK13 od 20h. "Ljubavna pisma Guglu" govore o odnosima sa drugima i sa sobom, a "Između dva rata" o pokušajima da se sačuva čistota ljubavi, u svetu koji se, tako se svakom poštenom biću čini, raspada po šavovima.

Predstavljanje knjige "Milka zbogom, vidimo se sutra" Nemanje Jovanovića biće održano u knjižari Bulevar Books od 19h. Ciklična kretanja i repetitivnost poslužili su Jovanoviću da svog naratora upiše u grad-lavirint, sistem bednih prestoničkih stanova i soba nedostojnih ljudskog bića, gde će ovaj manično da ne živi po postsocijalističkim ćumezima, u društvu teško zamislivih kreatura koje postoje tek posredstvom mračnih rupa u koje namamljuju beznadežne stranare.

"Za istim stolom" je događaj koji nudi nesvakidašnju priliku gde će se stanovnici Subotice i migranti/izbeglice sresti, razgovarati i učiti o kulturi jedni drugih. Na trpezi će se naći lokalni specijaliteti kao i jela koja se kuvaju u kućama Pakistana, Avganistana i drugih država Bliskog Istoka. Recepte su dali žene i muškarci stacionirani u Prihvatno-tranzitnom centru u Subotici, a jela će pripremiti učenici ekonomske srednje škole "Bosa Milićević". Uživajte sa njima u restoranu Spartak u Subotici od 17 sati.

U Narodnom pozorištu u Somboru od 20h pogledajte predstavu "Dva u jedan". Ansambl Narodnog pozorište u Subotici izneće ovaj teatarski poduhvat na humorističan način s dozom podsmeha, bez iluzija da će ovom predstavom promeniti svet ali uz moto "Ako ne možeš da ih pobediš, ti im se narugaj". Radnja drame je smeštena u Londonu, u davnu 1984. godinu, za vreme vladavine Margaret Tačer. Autor komada je Rej Kuni.

Petak 10. februar

In Absentias - zvuk u kontinuiranom traganju, zvuk minimalizma, odnosno kombinacija rock'n'roll rifova i grandž korena sa indie-pop senzibiltetom pesama; Norveška šuma - melodični alternativni rok, sa uplivima drugih stilova (brit pop, hard rock, grunge, funky…) i Nađa – sličan senzibilitet bendovima Ti, Žen, Lovely Quinces i muzičarima Dojo, Nina Romić i Ana Ćurčin; nastupiće u CK13. Ulaz je 250 dinara.

Književno-koncertno predstavljanje muzičke hronike Miloša Zubca, u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine biće održano u Kulturnom centru Novog Sada od 20h. Sviraju, pevaju i govore Šinobusi i Ivan Čkonjević, Milorad Bata Nonin i Prkos Drumski.

Baby Doll dolazi kod Firčija da nam kaže da zaboravima na zimsko vreme! Neponovljiva Bebi Doll će svojim raznovrsnim muzičkim izborom da vam pruži nezaboravan provod! Ulaznice za 300 dinara možete da kupite u Gigstixu. Na ulazu će biti 400.

Late Night Consumption showcase u klubu Tunnel! Nastupiće Soot, Adwarf, Sayyed Bandar i Sten.

Tema četvrtog Ignite Novi Sad događaja biće Kreativne industrije, a slogan "Stvaran svet oko mene". Na ovom Ignite-u, koji počinje u 19h kod Firčija, gledaoci će čuti iskustva nekoliko zanimljivih i inspirativnih govornika koji su se profesionalno ostvarili u kreativnim industrijama. Ulaz je besplatan!

Subota 11. februar

ArtScape Zimski market! Pogledajte unikatne proizvode brendova Škrabac, Djin Djuve, Sabi Handmade, BB, Blue Bird Collection, Marietta cn Fuoco, Glory Box, Little Fox, Joca - Handmade Jewelry, Bead Art Jewelry, rRradionica, IKOS keramika, SASH Children Clothes, Minka, Art up Designs, Sk8rings, Mašne Tied up, SPI Wear, SpringString jewelry, kidster shop, Atelje Arhaica, Ekipa Clothing, Berkesel, LeiFi dizajn, Color Me Live, Zero21, Wildflower By Kim, Klik Art, Standards, Amor, Earthome, All nut, Colorada, Handsome Bags, Zileo, Moosefinger, Mokoš, La Kitsch, Wooddhism i En gi mono. ArtScape Market će biti održan kod Firčija i počinje u 16h.

Promocija albuma "Life Survival Tips" benda Northern Revival biće održana u CK13 od 21h. Northern Revival su stoner/sludge/doom četvorka iz Novog Sada. Uz njih, tu će nastupiti i Cardinal Point (southern/heavy rock) i Cheap Moonshine (stoner rock). Ulaz je 250 dinara.

Abergaz, Faraon Slavko i Ognjen Čudnoređe – vesela ekipa i raspad sistema čudnovatog undergrounda iz Zagreba dolazi u Suburbiju! Više informacija uskoro.

U The End Night klubu dolaze di džejevi iz Brazila i Majamija! Fernando de Sa i Armaldo Miralda iz Brazila, Rod B iz Majamija i Rafael Mazonni i Filip Fisher razmrdaće vas uz Miami session party! Ulaz je do ponoći 200, a posle toga biće 400.

U klubu Tunnel nastupiće Andraš Tot, Zvezda Beta i Vuk & Runy! Ulaz je do ponoći 300 dinara, a nakon toga biće 400.

The Future is Now 2! Locust ponovo dolazi u dom b-612, pa vas od 22 sata sata očekuju future funk, hip-hop, jazz-hop i future classic! Ulaz je 113 dinara + PDV.

Besplatna radionica kaligrafije biće održana u Ateljeu od 16 sati. Radionica je namenjena potpunim početnicima a ne samo za one koji imaju lep rukopis. Čak četiri mentora pokazaće vam kroz praktičan rad pokazati da kaligrafija nije bauk. Svi koji mogu neka ponesu tuš, milimetarsku hartiju i pero od 4mm. Prijave ovde.

U Domu omladine u Vršcu nastupiće Dok7! Dok7 predstavlja melodični punk-rock bend iz Niša, čija se muzika zasniva na melodičnim punk-rock rifovima sa primesama hardcora, dobro začinjenim melodičnim pevanjem i delovima posebno rezervisanim za gitaristu Milutina, u kojima on dranjem leči svoje svakodnevne frustracije. Ulaz je besplatan!

Ajs Nigrutin i Smoke Mardeljano dolaze u Suboticu u klub The Code! Tu će biti i Timbe (Bad Copy) i dj Noki Nole iz Zagreba. Karte za 350 dinara možete da kupite u restoranu The Code, a na dan dešavanja ulaz će biti 500 dinara.

From Another Mother dolazi u klub Mladost u Subotici! Oni su pobedili na Čuješ festivalu u Zagrebu i festivalu Omladina u Subotici, a njihov zvuk je mešavina roka, panka i progresiva. Prošlogodišnji koncert u istom klubu drže za jedan od najjačih do sada, pa obećavaju još veći cirkus ovog puta! Lokalna podrška biće Hydrogen i Sirius. Ulaz je 200 dinara.

Nedelja 12. februar

Rođendan Boba Marlija ljubitelji će proslaviti u Zrenjaninu u klubu Le Blejage. Darez Selecta iz Subotice puštaće muziku, a njegov stil karakteriše fuzija roots, reggae, dub i steppas dub muzike. Najveća ikona reggae muzike, Bob Marley bio je prvi izvođač sa Jamajke koji je postigao svetsku slavu, predstavljajući muziku svoje zemlje i svog naroda u svakom kutku sveta.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo