...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 30. januara do 5. februara

29.01.2017.

The Events awaken!

.

Ponedeljak 30. januar

Izložba autora Nemanja Milenković "Skice, vežbe, ideje 2" biće otvorena 30. januara u 19 časova u Fabrici. Nemanja Milenković upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu na odseku fotografije u klasi profesorke Jelene Kovačević Vorgučin. te uporedo završava prvu godinu fotografije i slikarstva, da bi potom upisao drugu godinu osnovnih studija na odseku slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića. Učestvovao je na više grupnih izložbi izlagavši reprodukcije slika Bogdana Šuputa uradjenih u Galeriji Matice Srpske. Na polju fotografije je dobitnik velikog broja priznanja i nagrada.

Predavanje "Dobra strana stresa: Kako (p)ostati psihološki otporan?" biće održano u Centru Self (Fruškogorska 21) od 20h. Na predavanju ćete saznati kako to da, iako smo svakodnevno suočeni sa brojnim stresnim situacijama, ipak možemo da naučimo da uspešno izađemo na kraj sa njima. Brojni su primeri uspešnog prevazilaženja čak i izrazito teških i traumatičnih okolnosti. Ova sposobnost izlaženja na kraj sa problemima i relativno brzog oporavka od stresa se u psihologiji naziva rezilijentnost, odnosno psihološka otpornost. Ulaz na predavanje je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta neophodno da svoj dolazak najavite putem mejla na office@self.rs ili porukom u inbox

Radionica Mandala crtanja biće održana u Ateljeu od 18 sati. Mandala na Sanskritu znači mističan krug. Izuzetno je stara a u prilog tome ide činjenica da su je izmislili monasi u severnoj Indiji pre više od 3 hiljade godina! Kroz istoriju je imala raznoliku namenu a danas je svakodnevno vidjamo i u dizajnu.

Predavanje koje će prisutne uvesti u Big Data i Data Science svet biće održano u Startit Centru u Novom Sadu od 18h. Predavač Nemanja Igić obuhvatiće osnovne koncepte Big Data i Data Science-a, primere primena, uvid u trenutnu potražnju za takvim kadrovima, pregled korišćenih alata i framework-a, kao i koja znanja je neohodno usvojiti da bi se profilisali u ovoj oblasti. Predavanje je besplatno, uz obaveznu prijavu prisustva ovde.

Kreativna radionica – damska kutija na tufnice, biće održana u Creatinas-u u Subotici. Mala, slatka kutija koja može da krasi svako predsoblje. U nju mogu stati one stvari koje obavezno morate poneti kada izlazite iz kuće. Može vam služiti kao podsetnik i pravi damski ukras. Naučićete kako se koristi crackle medium, kako pravilno da iscrtate tufnice i dekupaž tehniku. Radionica počinje u 16.30h. Narednog dana u isto vreme možete da naučite dekupaž tehniku na staklu, korišćenje primera, akrilnih boja i efekt boja.

Utorak 31. januar

Veče anime filma u Gildi igrača od 20h! Taeko Okajima, 27-ogodišnja devojka jednog dana odlučila je da uzme godišnji odmor u trajanju od 10 dana i otputuje što dalje od Tokija, preciznije, na farmu rođaka. Tokom puta, počinju joj navirati sećanja na dane u osnovnoj školi, kada je imala 10 godina i proživljavala razne pustolovine, od ugodnih do neugodnih... U sadašnjosti, Taeko na železničkoj stanici upoznaje mladića Toshija, poznanika njene sestre, koji je autom odvozi do farme. Kako vreme prolazi, Taeko sve više uživa u njegovom društvu, kao i u životu u prirodi i počinje se pitati da li se zaljubila u njega...

Sreda 1. februar

Naučite više o pejzažnoj arhitekturi Indije, Španije i Persije u 18.30h u Ateljeu! Raznolikost boja, biljnih vrsta i vrtnih elemenata karakteriše vrtove koji su se nalazili u Indiji, Persiji i Španiji. Predavači će detaljnije proučiti dva najimpozantnija primera vrtne umetnosti u Španiji - Alhabru i Generalif, koji i danas pleme svojom lepotom.

Književni klabing #66! Baš zato što naredni Klabing pada na 1. februar, a tada Novi Sad obeležava dan kada je dobio status slobodnog kraljevskog grada u okviru austrijske monarhije, u čast toga organizatori su birali knjigu novosadskog pisca. Čitaće Lasla Vegela i njegovu "Neoplantu ili obećanu zemlju". Druženje počinje u 19 sati u knjižari Most!

Humanitarni projekat "It's wine o'clock" u organizaciji studenata Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo biće održan u Master centru od 20 sati. Svi ljubitelji vina moći će da uživaju u degustaciji izabranih vina, prezentaciji vina od strane somelijera iz Udruženja somelijera Srbije, kao i kulturno-zabavnom programu uz osvrt na istorijat i nastanak vinarstva u Srbiji! Ulaznica košta 800 dinara, možete svoju obezbediti tako što ćete rezervisati na broj 069/630329 u periodu od 16-20h svakog dana (Ana Savić). Sva sredstva biće donirana udruženju "Plavo Srce 021" za pomoć deci i roditeljima dece obolele od dijabetesa.

Elvis Presley veče u Tramvaj pabu u Subotici!

Premijera predstave "Krivac je tamo negde" u režiji Vladimira Grbića biće održana u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" sa početkom u 19h! Predstavu izvode mladi profesionalni glumci Uroš Milojević i Aleksandra Veljković. "Krivac je tamo negde" je priča o dva tinejdžera, i njihovom sasvim prosečnom danu. On je faca, ona je nakaza, ili ih tako bar drugi doživljavaju. Svaki njihov postupak uslovljen je onim što im drugi kažu, onim šta drugi misle o njima, a svaka vrsta samospoznaje stiže prekasno. Ulaz je besplatan!

Pogledajte predstavu "Beg" u Kulturnom centru Zrenjanina od 20h! Nastala primenom kreativnog dramskog procesa, predstava koja se tiče života mladih ljudi, istih onih koji su svoja životna iskustva utkali u tok priče, govori o generacijama koje beže od nečega ka nečemu, zbog nečega, a najčešće je upravo taj beg pokretač promena, kojima se ne zna ni početak ni kraj. Promene su ponekad dobra, a ponekad loša stvar, ali kakve god bile, bitno je znati uzrok i dobro promisliti o posledicama. Da li je sistem loš, ili su loši ljudi? Da li se beg meri u metrima ili u danima?

Četvrtak 2. februar

Umetničko Udruženje Artfrakcija u saradnji sa KC Inđija i Pozorištem mladih iz Novog Sada predstavlja premijeru pozorišne predstave "Terorizam" Vladimira i Olega Presnjakova. "Terorizam" je crno-humoristična komedija. Snažan, savremeni ruski komad o terorizmu u našoj svakodnevnici, sastoji se od šest scena koje su povezane i koje nam na suptilan način pokazuju kako svako od nas može biti odgovoran za nesreće koje nas okružuju. Predstava počinje u 20h i ulaz je 350 dinara.

Kultura ispijanja čaja u Velikoj Britaniji još je jedna radionica u serijalu "Kultura ispijanje čaja". Britanci su poznati po ispijanju čaja, već 300 godina uživaju u ovom napitku. Razvoj ove navike ima burnu istoriju, dotakao je i Ameriku i Indiju. Saznajte kako je sve počelo i zabavite se uz razgovor, druženje i naravno, šoljicu toplog čaja, u Ateljeu od 18.30h.

Stand up veče u Ladovini! Nastupaju Srđan Olman - za njega su nastupi potencijalni ljubavni sastanci, jer publika ima priliku da čuje njegove stavove na različite životne teme, između ostalog i teme o muško-ženskim odnosima; imao je više 300 nastupa širom Ex Yu i nijedan uspešan ljubavni sastanak, Dušan Varničić - osim stand up komedije strasti su mu fudbal i kladionica, zbog čega i jeste mali i u dugovima kao i njegova zemlja i Dušan Kovačević - On je kao dinosaurus, ne ogroman i zelen, nego vrsta koja izumire – Novosađanin starosedelac. Završio je pravo, mada vikendima završava i levo i desno. Nema tviter, on prati devojke uživo. Nastupi počinju u 21h, a ulaz je besplatan!

The Freeborn Brothers - oni donose haos, oni donose čistu zabavu. Prepustite se neverovatnom muzičkom iskustvu u kojem se spajaju ciganska muzika i američki folk sa energijom koja će odagnati svaku brigu, beskrajno vas zabaviti i naterati da se preznojite na koncertu kao nikad do sad. Firčijev studio, od 21h. Karte možete da kupite u Gigstixu, u pretprodaji po ceni od 400 dinara, a na dan koncerta po ceni od 600 dinara.

Promocija zbirke poezije "Sveti magnet" autora Gorana Stamenića biće održana u CK13 od 19 sati. Njegov rukopis je izabran na konkursu za najbolji pesnički prvenac Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga za 2016. godinu. Goran Stamenić (1990.) je mladi novosadski pesnik i pisac. Pisanjem se aktivno bavi od 2012, a prve raznorodne tekstove objavljuje u zbornicima vezanim za radionice pisanja u CK13 (Radovi u kući, 2012, Na ulici gaze bose ljude, 2013). "Sveti magnet" mu je prva samostalna zbirka poezije. Svoj dalji književni rad usmerava ka književnim prevodima i esejistici. Sa autorom će razgovarati Bojan Krivokapić.

Još jedno veče Stand Up komedije u Lenjivcu u Zrenjaninu! Sjajni Peđa Bajović donosi svoju novu predstavu - "S nogu". To je priča o nama danas. Nama, koji smo nastavili svoje živote tu – na ovim "našim prostorima", u "regiji" ili "regionu", Zapadnom Balkanu, u bivšoj Jugoslaviji…uglavnom – o nama sada i tu. Iako razdvojeni, neka od svakodnevnih iskustava su gotovo identična, dok su neka takva kao da su jedni na Zemlji, drugi na Mesecu, a treći na Marsu… i tako dalje sve do nepriznatog Plutona. Ulaz je 300 dinara.

Petak 3. februar

Alternativni "Hillbilly Afro Funk" trio iz Niša, Igralom u sklopu promocije prošlogišnjeg nagrađivanog albuma "Pogrešna poznanstva" nastupiće kod Firčija od 21h. Grupa nudi mešavinu energične strane Amerikane i zapadnoafričke muzike, a duboka, teška fuzz gitara donosi zanimljivu kombinaciju rokenrola i assouf-a, što je autentični zapadnoafrički način sviranja žičanih instrumenata. To je podržano dubokim groovy bas linijama. Ulaznice od 200 (ograničen broj) i 300 dinara možete da kupite u Gigstixu. Karte će na ulazu biti 400 dinara.

Killo Killo banda u Gerili! Njihova muzika je bazirana na "roots reggae-u" (izvorne rege muzike), a sadrži elemente pravaca od rock-steady i dance-hall do tipičnih karipskih stilova i ska pravca. Neretko se umeša i zvuk balkanskog soula i veoma emotivnog, samotnjačkog bluza. Posle nekoliko meseci, Killo Killo Banda u Gerili promoviše svoj poslednji album "Ipak Borba", koji je prošle godine izašao pod labelom Lampshade Media. Informacije o kartama uskoro!

Dubine Ø 5 u Tunnelu! Nastupiće 33.10.3402, Nar i Sloxxx!

Budi bolji samom sebi - Kako da novogodišnje želje ne ostanu samo slovo na papiru je poslednje predavanje u ovom ciklusu "Budi bolji". Projekat obuhvata dva odvojena dela: Predavanja i Petak sa psihoterapeutom u okviru kojih se razgovara o konstruktivnim principima unapređenja kvaliteta života. Predavanja su usmerena na vitalne aspekte funkcionisanja na poslu, u partnerskim odnosima, u porodici i prema sebi, a svako predavanje prati veče sa psihoterapeutom tokom kog se istoj temi pristupa iz određene psihoterapijske perspektive. Predavanje će biti održano u Kulturnom centru Novog Sada, a počinje u 19h.

Kora će nastupiti u klubu Mladost u Subotici! Zvuk sastava Kora definiše miks raznih žanrova od emo, hard i dark roka, preko alternative i obrisa panka, pa sve do elemenata pop muzike. Bend je pre godinu dana izdao svoj prvi album "Mesto Pada" u izdanju izdavačke kuće Lamshade Media. Sa izdavanjem albuma početkom 2016, bend izbacuje i dva spota sa albuma za pesme Reč para grudi i Japi. Ulaz je 200 dinara.

Prva promocija romana "Arzamas" Ivane Dimić, dobitinice NIN-ove nagrade za 2016, biće održana od 18 sati u velikoj sali Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu.

Vinyl Bassic cafe u Zrenjaninu dovodi jedan od najuspešnijih mladih autorskih bendova – Ničim izazvan! Otkad su nastali 2012, samo su jednom nastupali u Zrenjaninu. Svirka u Vinyl Bassic cafe-u će po mnogo čemu biti posebna - osim novog singla, Ničim Izazvan tom svirkom otvara koncertnu sezonu za 2017. Karte su 500 dinara.

Subota 4. februar

Berza vinila u Graffitima od 11h!

Beogradski bend Barka Dilo svoj četvrti rođendan proslavlja turnejom na kojoj će prvi put nastupiti u domu b-612! Bend se za svoju ''novušansonu'' inspiriše delom kantautora sa različitih područja (Brel, Koen, Genzbur, Rundek) i bogatim nasleđem svetske muzike i francuske šansone. Stvaraju ritmički ubedljive i maštovite pesme u kojima pleše svet Barke Dilo: teatralni i poetični svet putovanja, potrage, slučaja, strasti, vina i autsajdera. Ulaz je 200 dinara.

Gužva u 16-ercu i Tri kapljice nastupiće u Shamrock baru! Svirka i neverovatna žurka počinju u 21.30h, a karte po ceni od 300 dinara možete da kupite u Shamrocku.

Samostalni Referenti, najdugovečniji ska punk bend na ovim prostorima, posle velikog koncerta u Beogradu, rođendansku mini turneju nastavlja u nastupom u Novosadskom klubu Gerila. Energične svirke ovog desetočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog "skankovanja". Zvuk Samostalnih Referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i pank muzike, sa izraženim duvačkim deonicama trube, trombona i saksofona, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Kao specijalni gosti na ovom koncertu, nastupiće novosadski ska bend Mamurlook! Informacije o kartama uskoro.

Grupa Popečitelji ponovo u CK13! Bend će na ovom koncertu promovisati svoje poslednje singlove "Kroz" i "Bum!" (Druga Stvar Records), sviraće odabranu muziku sa dosadašnja tri albuma, a publici će predstaviti i neke nove pesme na kojima trenutno rade. Uz njih, nastupiće i Mutant Urban Dance Ansamble - brzo i kratko, kratko ali snažno, brzo i snažno ali nikad strašno. Bubanj, dve bass gitare, tri vokala. Bend svira mešavinu različitih muzičkih pravaca, funka, rocka, dub-a, jak bubanj i dve bas gitare prave jako energičnu mešavinu i jako upečatljiv live nastup.

Nulla Osta iz Pule i Mutabo iz Beograda dolaze u Suburbiju da vas prodrmaju u ovim zimskim danima i donesu toplotu sa juga!

Tradicionalna akcija Planinarskog saveza Vojvodine i PSD Stražilovo iz Sremskih Karlovaca, 19. Ultrafresh počinje u ponoć! Ultrafresh je ekstremna noćna šetnja po istočnim delovima Fruške gore. Osnovna ideja Ultrafresha jeste šetnja mimo poznatih staza i puteva, preko što težih i zahtevnijih predela, kao što su useci, strmine, potoci, blato, uvale, šiblje, teško prohodni tereni i to u zimskim uslovima (po sengu, ledu, vetru, mećavi, magli). Plan akcije: 21:30h Okupljanje učesnika na autobuskom stajalištu kod Spensa, odlazak autobusom 64 ka Bukovcu. Od Bukovca pešačenje do planinarskog doma Stražilovo. U ponoć početak akcije.

Jezička radionica "Italijanska kuhinja – Cucina Italiana" biće održana u Italijanskom kulturnom centru "Piazza Italia" u Subotici. Od 10h svu učenici italijanskog, ali i oni koji žele da obnove jezik koji su pomalo zaboravili obradiće temu na zanimljivi i interaktivan način. Sve informacije u vezi sa radionicom možete da dobijete na telefon 024/551-285.

Predavanje "Borilački sportovi i filozofija za postizanje mentalnog zdravlja" biće održano u Omladinskom klubu "Skladište" u Subotici od 10h. Predavanje o borilačkim sportovima i filozofiji za postizanje duševnog i mentalnog zdravlja pruža priliku otvorene diskusije na ove teme. Dobrodošli su svi ljubitelji borilačkih veština, raznih sportskih disciplina i svi oni koje zanima odnos tela i duha. Kao što izreka kaže - "U zdravom telu zdrav duh". Predavanje je pripremio Dejan Matlak, apsolvent antropologije i etnologije, na drugoj godini psihoterapijske edukacije u oblasti geštalt psihoterapije.

Posle kraćeg odmora, klub The Code u Subotici februar započinje sa čuvenom Insolate a.k.a. Miss Sunshine koja će zajedno sa lokalnim DJ-evima gostima priuštiti nešto tvrđi zvuk, od tech-house, preko techna do minimala. Nastupiće Insolate a.k.a. Miss Sunshine, Concrete Djz i Adamov.

Deca Loših Muzičara će nastupiti Studiju u Vršcu! Karte za 400 dinara možete da kupite u poslovnoj kuli Centra Millennium, a na dan koncerta karte će biti 500 dinara.

Nedelja 5. februar

Ghibli, poznat i kao "Japanski Disney", svakako je jedan od najvećih anime studija koji postoji. Većina njihovih filmova odlična je i za odrasle i za decu. Zato Klub ljubitelja japanske kulture Mirai organizuje Studio Ghibli veče u domu b-612! Ovog puta biće projekcija dva filma: 18h "Spirited Away" i u 20.15h "Grave of the Fireflies". Ulaz je besplatan, a biće obezbeđene i kokice!

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo