...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 3. do 9. aprila

03.04.2023.

Prva nedelja aprila donosi nam dosta interesantnih događaja, od izložbi, stand up večeri, do koncerata i žurki.

.

Ponedeljak, 3. april 

Memorijalna izložba Jana Husarika "Izmeđue jave i sna – Troja i ja" otvara se u Svilari. Zidove velike sale Svilare ispuniće radovi kapitalnih formata iz dva ciklusa: Žeđ i Troja. Žeđ i nedostatak vode bili su centralni motivi Janovog slikarskog stvaralaštva – pod žeđi je podrazumevao kako duhovnu tako i telesnu žeđ, žeđ za ljubavlju i srećnijim životom. Stoga su u njegovim krajoliocima neretko prikazani razbijeni ćupovi i izbušena burad, kao direktna asocijacija na žeđ. Njegov drugi ciklus koji će biti izložen – Troja, inspirisan je njegovom zanesenošću pronalaska geografskog lokaliteta čuvene Troje, čemu svedoče njegovi radovi mitološke orijentacije koji prikazuju ovaj drevni grad smešten u banatskoj ravnici i padinskim brežuljcima. Otvaranje je u 18.30, a izložba može da se pogleda do 22. aprila.

Izložba Slađane Đukanović "243623 (dvačetiritrišestdvatri)" otvara se u SULUV galeriji.  Svaka pojedinačna slika ima za naziv broj, kao zbir žičanih delova od kojih je izgrađena, a naziv konačnog rada je zbir svih naziva pojedinačnih slika. Stoga je naslov ostao nepoznanica do kraja izvedbe poslednje slike. Ulazne vrednosti se transformišu u izlazne, asocirajući na taj način na neraskidivu vezu između umetnosti i matematike. Povezujući umetnost sa matematikom i brojanjem, proces slikanja se usložnjava. Broj, koji kao nasumično izabran, višecifren, nije lako pamtljiv, neizostavno postavlja pitanje značenja. Otvaranje je u 19 časova, a izložba može da se pogleda do 14. aprila.

Stand up show Srđana Olmana i Ivana Šarić "442" održava se u Gerili. Srđan Živi u Beogradu, a Ivan u Zagrebu. "442" simboliše broj kilometra koji je zbližio njihov humor i vinuo ih na scenu. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

OneBeat Balkans koncert održava se u Zenit booksu. Nastupa 11 društveno angažovanih muzičara iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Severne Makedonije i SAD-a. Ovi talentovani umetnici okupili su se da stvore nove jedinstvene zvuke koji će biti izvedeni pred publikom uživo. Kao posebna poslastica, OneBeat Balkans će se pridružiti Marko Luis, pevač, tekstopisac i producent, maestro Visar Kuči i pop hor "Radio", lokalni hor iz Novog Sada. Početak je u 20 časova.

Utorak, 4. april 

Dan studenata obeležava se u KC Labu. Iz udruženja Crvena linija dolaze studenti sa Medicinskog fakulteta da pričaju o zaštiti i prevenciji infekcije HIV-om, a Mensa Srbije će vam približiti kako da se izborite sa strahovima i stresom, ali i tehnikama pamćenja što će vima biti potrebno pred ispite. Posle predavanja i radionica sledi žurka. Za muziku su zaduženi ZIPPY, sjebast i Musse koji vam spremaju vrele hitove za zagrevanje pred aprilski rok. Početak je u 16 časova.

Sedmi rođendan časopisa KULT obeležava se u Zenit booksu. U programu učestvuju Jelena Marićević Balać, saradnica KULT-a, Mladen Milosavljević, urednik izdavačke kuće Bedem, saradnik KULT-a, Marijana Jelisavčić, saradnica KULT-a, Miroslav Aleksić, pesnik, saradnik KULT-a i Milena Kulić, urednica. Program će biti humanitarnog karaktera. Prisutnima će biti omogućeno da ostave novčani iznos po izboru za lečenje dečaka Danila Šukovića. To možete učiniti i slanjem poruke 1423 na 3030. Početak je u 19 časova.

Bistrionica "Pokret za LGBT+ prava u Srbiji danas" održava se u CK13. Da li LGBT+ pokret u Srbiji adekvatno odgovara na potrebe zajednice ili ne? Kakve su sličnosti, a kakve razlike sa LGBT+ pokretom drugde? Šta je sa različitim "alternativnim" pokušajima organizovanja (na levom i desnom krilu LGBT+ pokreta) i zbog čega su u Srbiji ove alternative do sada bile uglavnom isključive/diskriminatorne na ovaj ili onaj način? O ovim pitanjima diskutovaće se na bistrionici koja počinje u 19 časova.

Premijera predstave "Dvoje" očekuje vas u Gradskom pozorištu Bečej. "Dvoje" je sada već kultni pozorišni komad savremenog britanskog pisca Džima Kartrajta, čija se dela već decenijama izvode širom sveta osvojivši brojne nagrade i priznanja. Radnja komada smeštena je u lokalni pab jedne večeri tokom vikenda. Radnja se vrti oko vlasnika i vlasnice paba i različitih ljudi koji su njihove mušterije. Dvoje glumaca igraju čak 14 uloga, odnosno vlasnike i posetioce paba koji se na različite načine ispovedaju - ponešto skrivajući, žudeći za nečim ili se boreći protiv nečega što je svima nevidljivo. Početak je u 20 časova.

Sreda, 5. april 

Stand up veče crnog humora je u Domu kulture. Nastupaju Ilija Petrović, Mišo Babić, Radomir Nestorović, Ivan Nikolić, Nikola Radojlović i Nemanja Dimitrijević. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova. 

Četvrtak, 6. april 

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Kako kažu organizatori, biće hrane i pića za svačiji ukus, rukotvorina za dekorativne i praktične namene, prirodne kozmetike, unikatnog nakita i raznih aksesoara. Početak je u 17 časova.

Language club se održava u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Hercenšlus nastupa u Gerili u okviru humanitarne svirke. Neophodno je prikupiti sredstva za dalje lečenje, terapiju, testove, odlazak u inostranstvo i sve ostale troškove koji su zadesili Veljkove roditelje. Sva sredstva prikupljena ovom akcijom od ulaznica i donacija biće uplaćeni za Veljkovo lečenje. Ulaznica je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Petak, 7. april 

Miki Solus i Džungla Tonaliteta nastupaju u CK13. Miki Solus je zagrebački šansonjer/reper/džezer, poznat po ležernom pevačkom izrazu i apsurdnim pesmama u kojima kombinuje humor sa pop kulturom, a šok sa nevericom. On je krajem prošle godine objavio novi album "Najbolji su pjevači bez sluha", koji će ovom prilikom promovisati. Novi album sadrži 11 pesama i snimljen je u jednom danu, u minimalnom akustičnom aranžmanu (ukulele, bubanj, bas, uz poneku gitaru ili klavir). Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

2000s party je u Gerili. Puštaće se najveći hitovi iz tog perioda, a neki od izvođača koje ćete čuti su Britney Spears, Avril Lavigne, Madonna, Eminem, 50 Cent, Snoop Dogg, David Guetta, Akon, Shakira, Rihanna, Timbaland i mnogi drugi. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Partibrejkers nastupaju u Domu kulture. Prošle godine legendarni bend Partibrejkers velikom koncertnom turnejom proslavio je 40 godina postojanja, a karijera na kojoj im mnogi zavide bogata je velikim brojem hitova za sva vremena. Karte su 2.200 dinara, a početak je u 21 čas.

Subota, 8. april 

Berza ploča, stripova i knjiga održava se u Fabrici. Broj izlagača na berzi je ograničen, a učešće se naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl jovangvero@yahoo.com. Ulaz za posetioce je besplatan. Početak je u 10 časova.

Hellshock, Dishönor, Smrt Razuma i Niyazov nastupaju u Fabrici. Hellshock je oformljen u Portlandu početkom 2000-tih, a od samog početka inspiraciju vuče kako iz punka i hardcorea tako i iz metala.
Do sada su objavili četiri albuma, brojne singlove i split izdanja. Tokom više od dvadeset godina postojanja, Hellshock je odsvirao veliki broj koncerata uključujući i turneje po Evropi, Americi, Japanu, Brazilu, izgradivši kultni status na underground sceni. Osim njih, u Fabrici će te večeri nastupiti i Dishonor, crust/d-beat bend iz Soluna, osiječki bend Smrt Razuma, koji je nedavno izbacio svoj debi LP, te lokalni crust HC punk sastav Niyazov. Upad je 1.000 dinara, a početak u 20 časova.

Fenseraj ukusa održava se na Detelinarskoj pijaci. Kako kažu organizatori, manifestacija Fenseraj ukusa je mesto okupljanja ljubitelja najlepših i najzanimljivijih ukusa domaćih proizvoda od malih i srednjih proizvođača. Početak je u 18 časova.

Lavina, Polywhy i "idiedthisfebruary" nastupaju u CK13. Bend Lavina nastao je sredinom 2020. godine. Većinu vremena nakon okupljanja članovi su proveli u pisanju i snimanju pesama za album prvenac – "ODYSSEY", koji je izašao 18.11.2022. godine. Posle uspešne promocije albuma na nastupu u Nišu bend će u 2023. godini album promovisati po većim gradovima Srbije. Polywhy je mathcore/post-hardcore sastav iz Novog Sada, aktivan od 2021. Iza sebe imaju jedno EP i jedno LP izdanje. "idiedthisfebruary" je novosadski screamo/post-hardcore bend. Čine ga Stefan Duka na gitari i vokalima, Em Drakulić na bas gitari i vokalima i Luka Salak na bubnjevima. Projekat je osnovan 2021. godine sa ciljem da nastavi napredak zvuka bendova poput Jeromes Dream, Orchid, Pg. 99 i sličnih. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Veče trance muzike "Analog Trip" održava se u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Nastupaju INO, ADEPT, VANJA i MIR. Upad je 300 dinara, a početak u 23 časa.

DJ Brka i Runy "vrte" u Tunnelu. Ovaj neočekivani spoj nastao je pronalaženjem zajedničke ljubavi prema house zvuku. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Funky Đir nastupa u Domu kulture. Tribute bend Funky Đir u sastavu Dragan Jovanović (bubnjevi), Robert Fisher (bass), Nemanja Teofanović (gitara), Igor Ivković (klavijature), Aca Pejčić (saksofon), na čelu sa glumcem Nikolom Kerkezom, donose vam pregršt funk ritmova i hitova Dina Dvornika. Upad je 800 dinara, a početak u 21 čas.

Prvi čitalački klub u okviru projekta Razgovaraj sa knjigom održava se u prostorijama BalkanIDEA Novi Sad. Priča Žive knjige koju ćete slušati jeste priča o mladom gej muškaracu koji je doživeo nasilje u porodici, silovanje, pokušao samoubistvo i bio izbačen na ulicu. Volonterski rad i doprinos zajednici su proizašli kao produkt njegove snage i volje da pomogne drugima koji su se našli u teškim situacijama, sličnim onima koje je i sam proživeo. Svojom pričom inspiriše i ukazuje na tabue i pojave o kojima se malo priča. Zbog ograničenog broja mesta potrebno je da se prijavite na link https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfs0PstnLb.../viewform.... Početak je u 17 časova.

Nedelja, 9. april 

Dan za odmor, opuštanje i Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo