...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 29. oktobra do 4. novembra

29.10.2018.

Pred nama je još jedna energična nedelja, prepuna zanimljvih događaja...

.

Ponedeljak, 29. oktobar

Neformalno okupljanje pod imenom "Drum circle" biće održano u Omladinskom centru CK13. Ideja je da posetioci da učestvuju u komunikaciji kroz improvizaciju na perkusijama (nisu isključeni ni melodijski instrumenti). Za učestvovanje nije neophodno prethodno iskustvo ili muzičko obrazovanje, ali je potreban stav i aktivnost koji se zasnivaju na slušanju drugih i igri kroz koju se generiše komunikacija u kojoj je izražen duh zajednice, a koja ostavlja dovoljno prostora za dinamiku individue: Q & A u ritmu. Učesnici sa sobom mogu poneti i neke predmete i "igračke". Dolaze u obzir i plastične kofe, konzerve/plastične posude napunjene pasuljem, pirinčem, kamenčićima, itd. Dakle, low tech instrumenti, što ne isključuje i neke druge. Učešće je besplatno, a početak je u 18 časova.

U prostorijama Kulturnog centra LAB, biće otvorena izložba grafika malog i srednjeg formata nedavno preminulog grafičara Zorana Grmaša. Zainteresovani posetioci biće u prilici da pogledaju, između ostalih i nekolicinu grafika iz ciklusa Il Tempo i La Sedimentazione, nastalih tokom autorovog radnog i studijskog boravka u Italiji krajem prošlog i početkom ovog veka. U cilju podrške mladim likovnim stvaraocima i daljem uređenju Centra, prisutni će po pristupačnim cenama moći da kupe naknadno štampane grafike sa originalnih matrica ovog istaknutog srpskog grafičara, u realizaciji likovnih umetnika Vanje Tanasković i Ivana Peraka. U ponudi će biti različite grafike malog formata, ograničenog tiraža, nastale od 2008. godine pa sve do smrti autora 2017. godine. Planirani događaj biće upotpunjen koncertom mladih džez muzičara nakon svečanog otvaranja izložbe. Početak u 20 sati.

Utorak, 30. oktobar

Paket aranžman, u okviru svog filmskog dela programa koji nosi ime Art bioskop CK13, organizuje dvodnevni ciklus horor filma pod nazivom "Strava veče".  Ovaj filmski ciklus vodi gledaoce na putovanje prepuno šokova i neočekivanih obrta. U početku inspirisan delima Edgara Alana Poa, Brema Stokera, Meri Šeli, horor, kao filmski žanr, potoji već više od sto godina. Raniji horor filmovi su uglavnom bili niskobudžetni i prepuni eksplicitnih scena nasilja. Posle Drugog svetskog rata jasno se izdvajaju podžanrovi horora i nastaju prvi kvalitetni i cenjeni filmovi ovog tipa. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a početak je u 20:30.

Novosadski klub SKCNS Fabrika ugostiće poznati švedski heavy/power metal bend HammerFall u sklopu promotivne turneje ReBuilt to Tour 2018! Ovo će biti četvrto gostovanje benda u Srbiji. HammerFall je početkom devedesetih pod uticajem metal velikana Judas Priest i Iron Maiden, a nakon razlaza death metal benda Ceremonial Oath, osnovao Oscar Dronjak. HammerFall važe za ljubimce domaće publike, pogotovo zbog činjenice da gitarista Oscar nosi naše poreklo. Kao specijalni gosti nastupiće power metalci Armored Dawn iz Brazila koji će tom prilikom promovisati album Barbarians in Black. Cena ulaznice je 2.800, dok će na dan koncerta biti 3.200 dinara. Vrata se otvaraju u 19:30.

Ljubitelji horor žanra, poštovaoci estetike strave i užasa i svi koji vole priču o najpoznatijem vampiru, povodom Halloween-a, uživaće u prostorijama KC Lab-a u projekciju filma "Bram Stoker's Dracula". Od 1922. godine kada je prikazana prva ekranizacija novele Brema Stokera "Nosferatu- simfonija užasa" pa sve do danas, priča o grofu Drakuli inspirisala je mnoge reditelje, a mali je broj filmova koji su uspeli da motiv nesrećne ljubavi i želje za besmrtnošću prikažu na lirski način, bez banalizacije glavnog protagoniste kao narcisoidnog čoveka sa crnim plaštom. Pored projekcije, biće održana i diskusija sa Bjanom Škorić sa temama: Kakva je psihološka potreba čoveka u kreiranju mita o vampirima, kakav je Drakula kada bismo napravili njegovu psihološku disekciju, koji su to psihološki elementi koji čine njegovu bit i koji su to elementi ovog filma koji ga izdvajaju od drugih na ovu temu? Početak je u 21:30.

Sreda, 31. oktobar

Dvodnevni ciklus horor filma pod nazivom "Strava veče".

Prvi solo koncert Aleksandra Carića u Novom Sadu posle skoro 30 godina biće održan u Kulturnom centru Lab. Posetioci mogu očekivati originalne kompozicije, improvizacija, ozbiljna muzika i narodne pesme u obradi, niz konvencionalnih i nekonvencionalnih instrumenata, kupljenih ili napravljenih. Aleksandar Carić je muzičar i umetnički direktor projekta "Orquestra Criativa SMF" u Portugaliji, bio je jedan od osnivača grupe "CirKo della Primavera", grupe koja se bavila radikalnom improvizacijom tokom osamdesetih godina u Novom Sadu. Početak 21 sat.

Gerila bar pravi Halloween Party u sred srede jer im se može. Kako kažu pravili su žurku i u ponedeljak pa je bilo: dva tri klovna, pokoji betmeni a bogami i joker, a bilo je i takvih genijalaca koji su dolazili maskirani u Skočka sa Slagalice, radijator, itd. Mašti na volju. Što se muzike tiče, na ovoj Halloween žurci predstaviće vam novi koncept Geriline tematske žurke i sigurni su da će vam se svideti. Kostim obavezan, muzika dobra, žurka najbolja, start u 21, a upad besplatan.

Četvrtak, 1. novembar

Izutetno jaka ekipa stiže u CK13. John Dikeman je američki saksofonista koji trenutno živi i radi u Amsterdamu kao izvođač i kustos. Jedan od vodećih glasova holandske scene improvizovane muzike. Tokom svog muzičkog putovanja svirao je sa Nate Wooley, Mike Pride, Joe McPhee, Han Bennink... Luke Stewart je multi-instrumentalista, radio producent i pisac iz Vašingtona. Aktivan je na vašingtonskoj sceni kroz brojne muzičke projekte koji se prostiru od indie roka, hip hopa do eksperimentalne muzike. Imao je priliku da uči i svira sa Hamiet Bluiett. Suosnivač je web sajta i organizacije 501c3, posvećenom promociji jazz muzike u Vašingtonu i regionu. Aleksandar Škorić je novosadski bubnjar koji je trenutno na studijama u Groningenu, Holandija. Poznat je po energičnim nastupima, a iza sebe ima brojne muzičke projekte i saradnje na području roka, džeza i improvizovane muzike poput Falga, Zanzara, Sitting Bull, 3 times 7, Škorić/Westerhof duo, Gernike... Karta za ovaj koncert biće 300 dinara, a kupovinom karata za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu. Početak je u 21 sat.

U okviru programa "Nova knjiga" Studentski kulturni centar Novi Sad Vas poziva na promociju knjige "Čovek bez jezika" novog dela dobitnika Ninove nagrade Dejana Atanckovića koja će biti održana u SKCNS Fabrici. Razgovor moderira Jovan Gvero, a početak je u 20:30.

Džez muzičari i ljubitelji džeza ponovo imaju priliku da na jedno veče posete svoj mali raj. Sedmi u nizu džem sešn biće održan u Kulturnom centru Lab. Program vodi Boris Hložan,početak je u 21 sat, dok će ulaz biti 100 dinara.

Promocija knjige "Kakva ženska" biće odžana u knjižari Bulevar books. Izdavačka kuća Kreativni centar nedavno je objavila knjigu autorki Jelene Mitrović i Sonje Bajić "Kakva ženska“"Priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno koja govori o ženama iz XIX i XX veka koje su na našem području ostavile istorijski trag. Na promociji će učestvovati: Jelena Mitrović, sociološkinja i autorka knjige, Sonja Bajić, ilustratorka i autorka knjige, Ivana Pantelić, istoričarka i Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra. Start je u 18 sati.

Petak, 2. novembar

Koncertna promocija albuma "Brzopletost" sastava SNB, u izdanju SKCNS, biće održana u Fabrici. Kao gosti nastupiće lokalni bend "Neprijatelj prelazi zeku" kao i knjaževački "School Bus". Početak je u 21 sat.

MKDSL u stiže u KC Lab, ovog puta u svrhu puštanja centralnog grejanja kuće u pogon. Marko Milošević poznatiji kao MKDSL je beogradski izvođač koji se pre 15 godina odrekao DJing-a i okrenuo live nastupima elektronske muzike, provodeći slobodno vreme u potrazi za molekulom plesa. Ume da hvata frizbi rukama, glavom, majicom, nogama, laktom, kolenom, iza glave, kroz noge, u skoku, dok radi zvezdu, iza leđa, u okretu, a diči se i svojim fudbalskim umećem. Njegova mama kaže da je lep, a on za sebe kratko i jasno kaže da je "car." Početak je u 21 čas, a upad je 200 dinara.

Indie-garage rock bend iz Slovenije John F. Doe ponovo stiže u Novi Sad, u Dom b-612. Bend postoji od 2010. godine i već su odsvirali veliki broj klupskih i festivalskih koncerata širom Evrope. Prvi album su izdali 2015. godine a godinu dana kasnije potpisuju ugovor sa izdavačkom kućom Nika Records. Novosadskoj publici obećavaju energičan nastup a pored autorskih pesama, naći će se i nekoliko obrada grupa koje su uticale na njihovu muziku, Franz Ferdinand, The Strokes, Arctic Monkeys i drugi. Početak je u 22:30, a ulaz je besplatan.

Subota, 3. novembar

Zbog velikog interesovanja, Veliki prezir vraća u knjižaru Bulevar books da ponovi svirku iz aprila, koju su mnogi koji su bili komentarisali kao do sada najbolji koncert u Novom Sadu i to ne samo Velikog prezira. Sa jedne strane inteligentan, odmeren, poetičan, a sa druge strane raspojasan, razbarušen i beskompromisan... Inteligentni tekstovi, jedinstven pevački stil, ovde su praćeni majstorijama gitarskog trojca i gravitacionim bravurama na bubnju. Alternativni rok sastav čiji su članovi ključne figure muzičke subkulture kod nas je od onih koji u pauzama između dve svirke najviše nedostaje. Zbog ograničenog kapaciteta broj ulaznica za svirku je limitirat, te je poželjno da slanjem poruke u inboks stranice knjižare rezervišete ulaznicu. Redovna cena karte je 500, dok će na dan koncerta biti 600 dinara. Početak je u 21:30.

Trophy Jump stiže u Dom b-612. U pitanju je punk rock bend iz Zagreba. Ovaj član zagrebačkog multi-žanrovskog bend kolektiva JeboTon uticaje crpi iz različitih muzičkih pravaca koje meša u šareni pank rok zvuk. Prvi album "Depression Club" izašao je krajem 2017. godine. Od tada je bend odsvirao veliki broj koncerata po regiji i šire, zaokruživši leto dvonedeljnom evropskom turnejom po Francuskoj, Holandija i Engleskoj. Novi Sad je poslednja stanica mini turneje po Srbiji i Mađarskoj, na kojoj se ispucavaju pre povratka u studio. Zajedno sa njima nastupiće i bend 5 minuta slave. Početak je u 21h, a ulaz 200 dinara.

Nedelja, 4. novembar

Predstava po imenu "Laku noć majko" biće održana u Pozorištu promena. Na zabačenom seoskom putu žive majka i ćerka - Telma i Džesi Kejts. U toku je jedno sasvim obično subotnje veče. Međutim, u jednom trenutku Džesi saopštava majci da će se te iste večeri ubiti. Ovo je porodična psihološka drama koja govori o ćutanju i prećutkivanju kao sredstvima komunikacije - o ćutanju kao kažnjavanju i prećutkivanju kao želji da se izbegne istina i suočavanje sa njom. Da li je jedno veče istine, ljubavi i iskrenosti dovoljno da se zaboravi sve nagomilano do tad? Početak je u 20 časova, rezervacije karata na teatarpromena@gmail.com, dok je cena karata je 200 dinara.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. septembra

Čak tri zanimljiva festivala se ove nedelje održavaju u Novom Sadu - drugi Festival pomirenja, sedmo izdanje Novosadskog festivala knjige,…

.

Letnja festivalska ponuda preselila se u onlajn prostor

Iako pandemija koronavirusa ne jenjava, različita kulturna dešavanja ipak su pronašla put do publike. I pored malog broja manifestacija koje…

.

Galerija Matice srpske s vama kod kuće

U okviru kampanje "GMS s vama kod kuće" Galerija Matice srpske priredila je bogat program za ljubitelje umetnosti različitog uzrasta…

.

Razmišljaj o umetnosti na drugačiji način

Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku srpske umetnosti.…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. septembra

Interesantni događaji za doček jeseni...

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo