...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 5. do 11. avgusta

04.08.2024.

Zanimljivih sadržaja ima i ove nedelje u gradu.

.

Utorak 6. avgust

Književni klabing ove nedelje održava se na Štrandu. Na repertoaru su Kadareove "Tri elegije za Kosovo". O knjizi: "Jedan od najpoznatijih albanskih književnika, nekoliko puta kandidiran za Nobelovu nagradu, ovim kratkim romanom zaziva godinu 1389., kada se odigrala znamenita Kosovska bitka. Rekonstruirajući ovaj važni povijesni događaj, Kadare kao da pokušava definirati uvjete pod kojima je začeta višestoljetna albanska tragedija. Stoga uzroke stravičnih događaja i masakra, koji su se na Kosovu odigrali potkraj 20. stoljeća za vladavine Slobodana Miloševića, Kadare traži upravo u davnom krvavom obračunu osmanlijske vojske i kršćana." Okupljanje je u 19 časova ispred glavnog ulaza na Štrand.

Sreda 7. avgust

U Lazino Tele ponovo stiže Zona Katastrofe. Pravi rok bend koji će vas provozati kroz muziku koja nikada ne zastareva. Od AC DC preko Queen, The Doors, Led Zeppelin, Joan Jett...pa sve do Rage Against The Machine, ovaj bend će vas sigurno razdrmati i napuniti vam baterije rock strujom koja će vas držati i par dana nakon svirke! Ulaz je besplatan, a početak u 22 časa.

Muzički Kaladont kviz se održava u Tegla baru (stari Kaffa bar u TC Merkator). Organizatori su za vas ovaj put spremili uvek popularni format kviza, a to je kaladont (kalodont) kviz. Ukratko, poslednja dva slova na koja se završava odgovor, na ta dva ista slova će počinjati naredni odgovor na samom kvizu. Ceo kviz se sastoji iz slušanja muzike i prepoznavanja izvođača i imena pesama, a šta su vam tačno spremili, dođite da vidite u sredu od 19.30 časova. Kotizacija iznosi 200 dinara po učesniku.

Četvrtak 8. avgust

Izložba radova mladih umetnika iz Meksika, sa Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta Verakruzana, pod nazivom „Tradicije“, biće otvorena u četvrtak u 19 časova, u Velikoj galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Za izložbu su odabrani radovi sa svih odseka Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta Verakruzana (vizuelna umetnost, dizajn vizuelne komunikacije i fotografija) kako bi se dočarao novodolazeći talas meksičkog likovnog stvaralaštva i njihova autentična kreativnost. Postavka obuhvata 50 radova sa temom regionalne nacionalne baštine, odabranih sa nastojanjem da se opišu svojstvena kultura, shvatanja i razmišljanja, kao i vizija mladih ljudi celokupnog Meksika, čiji je uzrast između 20 i 25 godina. Ulaz je besplatan. 

Mornari dolaze na letnji gig u donjem prostoru Puba Lazino Tele da se zajedno sa publikom podsete najvecih hitova legendarnih Kud Idijota. LUTKE NA KONCU su , trio iskusnih beogradskih muzicara sa misijom da pesme kultnih KUD Idijota i dalje održe u životu. Interpretiraju punk himne koje su zauvek obiležile našu muzičku scenu. Ulaznice u pretprodaji po ceni od 600 dinara, a na dan nastupa kao i na ulazu karte ce se prodavati po ceni od 800 dinara. Početak je u 21 čas.

Harry Potter kviz se održava u London pubu. Magični svet veštica i čarobnjaka je ponovo pred vama, a kao i na svakom Hari Poter kvizu koji Inkivizitor organizuje, očekuje vas Obični Čarobnjački Nivo. Kotizacija po igraču iznosi 200 dinara, a početak je u 19 časova.

Petak 9. avgust

Obezbedite najbolja mesta jer Cinema City u saradnji sa Američkim kutkom Novi Sad organizuje jedinstveno bioskopsko iskustvo na otvorenom pod nazivom Riverside Cinema 2024. Projekcije se održavaju  9. i 10. avgusta od 20.30 časova na keju pored mosta Duga. Ovog puta, predstavićemo vam američke filmove kojima se uvek vraćate, bez obzira na žanr. Ulaz je slobodan, a filmovi su tilovani na engleski jezik bez prevoda na srpski.

Subota 10. avgust

Reggae Night sa Dabiškom je u Zenit booksu. "Dabiška" je novosadski trio koji surfuje na impro/rege/dab/afrobit talasima. Forma je jednostavna i otvorena, slušanje i plovljenje kroz različite sfere zvuka, od izvornog jamajčanskog, preko afrike, jugoslovenskih šlagera i autorske muzike, do bilo koje druge harmonije/melodije koja se nađe u datom trenutku na putu. Ulaz je 500 dinara, a početak u 21 čas. 

Živa biblioteka održava se u  Kulturnoj stanici Eđšeg. Ejdžizam, Bivši zavisnik od PAS, Osoba koja radi sa žrtvama trgovine ljudima, Bivša zavisnica od alkohola, Prodavac časopisa Liceulice, Volonterka SOS ženskog centra, Preživeti sektu/Dete zavisnika, Lezbejka, gde sve možeš da pročitaš ove naslove?? Dođi na Živu biblioteku, iznajmi Živu knjigu i saznaj sve što te je ikada zanimalo o ovim i mnogim drugim temama. Početak je u 18 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 16. do 22. septembra

Dva odlična festivala, nekoliko dobrih žurki i puno drugih zanimljivih događaja očekuju vas ove sedmice. Naravno, tu je i gostovanje…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. septembra

Festival kamerne muzike, Kaleidoskop kulture, Novosadski strip vikend i festival savremenog plesa Tanz Platz samo su neki od događaja koji…

.

Novi Sad film festival donosi regionalne premijere

Novi Sad se priprema za novi Film festival. Drugu godinu za redom, od 18. do 22. septembra,  "Novi Sad film…

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. septembra

Svi su se vratili u grad, pa su tako brojniji i događaji koji nas očekuju ove sedmice.

.

Džinovska buba i vrući ritmovi na Gradić festu

Ovogodišnji 24. Festival uličnih svirača – Gradić fest otvoren je tradicionalnom povorkom koju su predvodili “Microcosmos” - Planète Vapeur iz Nice…

.

Vidljivost kvir kulture: onlajn platforme alternativa nedostupnim prostorima

Kada govorimo o kvir kulturi, to jest o kulturnom stvaralaštvu pripadnika i pripadnica LGBTQ+ zajednice, drag je verovatno najprepoznatljivi izraz.…

  • 18:00 Exit koncert
  • 19:00 Jump Around
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo