...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 26. juna do 2. jula

25.06.2023.

Poslednja nedelja juna donosi nam dosta radionica, predavanja i tribina, ali tu su i dobri koncerti i dobre žurke.

.

Ponedeljak, 26. jun 

U American corneru otvara se izložba brzopoteznih radova "6. Ex Tempore". Ex tempore je umetnički događaj na kom se umetnici i umetnice susreću i stvaraju svoja dela na licu mesta, bez prethodne pripreme ili planiranja. Kroz ovaj format oni se oslanjaju na svoje veštine i iskustvo kako bi stvorili privlačna i kvalitetna umetnička dela u ograničenom vremenskom okviru. Tradicionalno, već šestu godinu za redom, Ex Tempore će podstaći spontanost, kreativnost i brzinu u umetničkom procesu, budući da će učesnici i učesnice imati ograničeno vreme za dovršetak svojih radova. Izložba se otvara u 19 časova, a moći će da se pogleda do 7. jula.

Utorak, 27. jun 

Završna konferencija "Moja karijera na putu do heroja" održava se u omladinskom centru OPENS. Konferencija predstavlja višeslojnu priliku na kojoj će se predstaviti inovativni model unapređenja zapošljivosti NEET mladih, a koji je zasnovan na metodologiji integrisanih usluga "Sve na jednom mestu" (eng. one-stop-shop). Pored toga, predstaviće se i drugi modeli unapređenja zapošljivosti/zapošljavanja mladih i stvoriti prostor za umrežavanje različitih aktera u ovim procesima. Prijave su obavezne: https://forms.gle/pJLrLKre9p4Rsj7t8. Početak je u 11 časova. 

Dvodnevna besplatna obuka o medijskoj pismenosti održava se u American corneru. Polaznici će se naći u ulozi novinara, vlasnika medijske kuće i osobe koja pravi uređivačku politiku. Neke od tema koje obuka uključuje su osnovni pristupi medijskog izveštavanja, vrste dezinformacija, uloga vlasništva medija i uređivačke politike, kodeksi novinara, uloga algoritama, uloga emocionalne inteligencije, botovi, trolovi, inforatnici, sloboda izražavanja, stereotipi i govor mržnje. Ukupno trajanje je osam časova, podeljenih u dve sesije, a vodiće je licencirani trener medijske pismenosti Aleksandra Dragutinović (IREX, 2019). Obuka će se održati 27. i 28. juna, od 17 časova do 21 čas.

Događaj Radical graffiti je u CK13. Pričaće se o važnosti suzbijanja ultra-desničarske propagande, kao i stvaranju i unapređivanju levičarske propagande koja je danas neophodna za borbu koju se vodi u gradovima u kojima živimo, kažu organizatori. U okviru predavanja održaće se i radionica gde ćete kroz praktičan rad naučiti neke od osnovnih stvari koje su neophodne za uličnu propagandu i aktivizam. Početak je u 18 časova.

Sreda, 28. jun 

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 razgovara se o "Unutrašnjem moru" Danice Vukićević, ovogodišnje dobitnice NIN-ove nagrade. Početak je u 18 časova.

Radionica izrade murala od blatnih maltera je u Svilari. Radionica će biti posvećena dekorativnim blatnim malterima i izradi više manjih murala, koji će biti izloženi na završnoj izložbi. Početak je u 18 časova.

Jah Horns i DJ Mizizi nastupaju u KC Labu. Očekujte repertoar omamljivih džezi, improvizovanih instrumentala preko ekskluzivnih dub i roots reggae matrica, koje će direkt s ploča vrteti DJ Mizizi ispred Reggae Fever radijske emisije. Upad je 200 dinara, a početak u 18 časova.

Best of stand up veče Srđana Dinčića je u Domu kulture. Srđan Dinčić provešće vas kroz najbolje fore iz svoje dvanaeastogodišnje karijere. Karte su 1.100 dinara, a početak je u 20 časova.

Izlaganje o kvir istoriji Jugoslavije očekuje vas u CK13. Izlaganje će održati Laura Pejak, dugogodišnja aktivistkinja različitih progresivnih pokreta i udruženja, sa posebnim fokusom na LGBT+ prava. Laura trenutno radi u Infoteci CK13, gde se bavi istraživanjem, prevođenjem i popularizovanjem različitih teorijski i istorijski važnih, a zaboravljenih tekstova, knjiga, filmova i drugog arhivskog materijala. Pored toga, jedna je od osnivačica Centra za društveni napredak, udruženja koje se bavi zagovaranjem za progresivne politike i podsticanjem samoorganizovanja građana_ki oko konkretnih rešenja društvenih problema. Početak je u 19 časova.

Nastup benda Epidemic pod nazivom "Zvezde Grandža" očekuje vas u Lazinom teletu. Rokaće se Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains, Nirvana, Temple of the Dog i ostala grunge rodbina (Audioslave, Foo Fighters, RATM itd.). Ulaz je slobodan, a početak je u 22 časa.

Četvrtak, 29. jun 

Promocija knjige "Ptice Srbije i Evrope - vodič za raspoznavanje" održava se na Prirodno-matematičkom fakultetu. Autori ovog kapitalnog dela su četvorica renomiranih evropskih ornitologa Rob Hjum, Robert Stil, Endi Svoš i Hju Harop, a srpsko izdanje je preveo i prilagodio tim stručnjaka okupljenih u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje je, zajedno sa Jato D.O.O. i izdavač. U knjizi je, sa preko 4.700 fotografija priznatih fotografa prirode, predstavljeno svih 928 vrsta ptica zabeleženih u Evropi. Sa ciljem da pouči raspoznavanju ptica, opisana su sva ruha i podvrste, slične ili vrste koje su teške za raspoznavanje su detaljno upoređene, a predstavljeni su i detalji o mitarenju, oglašavanju, statusu i staništima. Knjiga sadrži i 540 mapa koje su napravljene u saradnji sa organizacijom BirdLife International. Početak je u 18 časova.

Stand up show "COLT vs. AK47" je u KC Labu. "Teksašanin je došao u Evropu. On je skitnica, lutalica koja se seli iz zemlje u zemlju. Bio je pirat na Karibima, učenik u Kini i učitelj u Koreji. Sada se skrasio u Litvaniji radeći stand up komediju. Njegov sledeći izazov je putovanje iz Nemačke u Bugarsku. Balkan je poznat po svojim žestokim ženama i opasnim ulicama. Da pronađe siguran prolaz, unajmio je ludu Bugarku." Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Plesni diptih Femine očekuje vas u kulturnoj stanici Barka. Projekat "Femine" predstavlјa susret dve koreografkinje Rite Gobi iz Mađarske i Aleksandre Madsen iz Hrvatske. Plesni preplet koreografkinja i njihovi međusobni plesni razgovori su postavlјeni u savremenom obliku međusobno povezanog diptiha. Svaka od koreografkinja je u nekom trenutku bila suočena s uticajem koncepta granica u aktivnom odnosu sa vremenom. Imale su iskustvo cepanja i transformacije ličnog i kulturnog identiteta susrećući se s konceptom besmisla na različitim nivoima živlјenja. U nekom trenutku, kroz osećaj vlastite raselјenosti, kako unutrašnje tako i spoljašnje, prihvatile su taj mehanizam s jedne strane kao nadu, a s druge, kao apsurd. Predstavu izvode Katarina Bućić i Tijana Ostojić iz Srbije, Patricija Crnković, Tjaša Bucik i Neža Banovec iz Slovenije. Ulaz je besplatan, a početak je u 19 časova.

Promocija knjige "Noćni autobus" Stefana Alijevića održava se u poslastičarnici Aj zdravo. Knjiga kratkih priča secira naše vreme i društvo sa opštim ambijentom isticanja degradacije. Autor razmišlja o raznim pitanjima. Kako je bilo 90-ih? Da li se nešto promenilo? Kako je posttranzicijski period uticao na sve nas? Početak je u 19 časova.

Tribina "Budućnost Prajda i LGBT+ prava u Srbiji" održava se u Eđšegu. Kako da osiguramo unapređenje zakonskog okvira za LGBT+ osobe I kako da osiguramo da Prajd događaji ubuduće budu inkluzivni? Na ova pitanja pokušaće da odgovori predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji Giulio Zanni i mladi LGBT+ aktivisti/aktivistkinje. Početak je u 17 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30. 

Petak, 30. jun 

Summer fest se održava u KC Labu. Očekuju vas muzika, hrana, thrift, tetoviranje, izložba, nakit, šeširići, ogledala i pop up shop. Upad je 350 dinara, a početak u 16 časova.

Kvir matura organizuje se u CK13. Matursko veče za brojne LGBT+ osobe predstavlja neprijatan događaj na kojem najčešće nisu u prilici da izraze svoj rodni identitet, da dođu u pratnji željene osobe, a neretko provode vreme sa učenicima od kojih doživljavaju diskriminaciju. Kako kažu organizatori, biće svakakvih kvir hitova od 70-ih do danas. Početak je u 20 časova.

Ida Prester i Lollobrigida nastupaju u Domu kulture. Ida Prester jedinstvena je pojava u muzičkom svetu, ali i mnogo šire od toga. Njena specifična estetika, britki tekstovi i čudesne plesne melodije dovele su je do statusa balkanske indie pop ikone. Ulaznice se prodaju po promo ceni od 1.300 dinara, a nakon toga će iznositi 1.500. Ulaznice za studente su 800 dinara i mogu se kupiti u centralnoj biletarnici Gigstixa u Pariskom magazinu uz indeks ili studensku karticu. Početak je u 21 čas.

KILLO KILLO Banda i AmanZaman nastupaju u Gerili. U pitanju su dva benda poznata po prejakim nastupima uživo. Karte su u pretprodaji 700 dinara, a na vratima će biti 900. Početak je u 22 časa.

Događaj pod nazivom "Petak na stepenicama" održava se na platou Spensa. Očekuje vas muzika, street food i craft cuga. Početak je u 18 časova.

Ponor, Shin i Kalo sviraju u alternativnom kulturnom centru Disco, u Beočinu. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Subota, 1. jul 

Blokstok festival se održava u Železničkom parku. Nastupaju Brkovi, E-Play, Jorgovani, 5 Minuta Slave, Tehacerosi, Ascend i Magnituda. Ulaz je slobodan, a početak je u 18.30.

Događaj "Đir kroz Novi Sad" održava se u Limanskom parku. Ljudi iz Eko kurira i Novosadske biciklističke inicijative održaće teorijsku obuku o pravilima u sabraćaju i saobraćajnim znakovima za bicikliste. Posetioci će, takođe, dobiti i savete o korišćenju zaštitne biciklističke opreme i pravilnom održavanju bicikla, nakon čega sledi vožnja biciklističkim stazama Novog Sada. Prijave su na https://euinfo.civicatalyst.org/djirkrozns, a početak je u 11 časova.

Northern Revival i Bristol nastupaju u Rebelrelic klubu. Northen Revival je bend iz Novog Sada, osnovan u septembru 2012. godine. Ako se njihova muzika mora označiti određenim žanrom, najbliža odrednica bi bila stoner heavy rock, iako je mnogo više od toga. U njoj se čuju i uticaji klasičnog rokenrola, sludge metala, bluza, psihodeličnog roka do stonera. Muzički izraz su brusili i polirali 10 godina kako bi došli do onoga što danas definiše zvuk i stil benda. Bristol je bosansko-zemunski trio koji svira mešavinu stonera, popa i grandža. Ulaz je besplatan, a početak je u 21.30.

Dvodnevni festival "Dobro došli na Naselje" održava se na Novom Naselju. Tokom dva dana, na nekoliko lokacija između ulica Braće Dronjak 15 i Bate Brkića 24, sa dvorišne strane, imaćete priliku da pogledate nekoliko izložbi, učestvujete u mnogobrojnim radionicama, akciji uređivanja javnog prostora, sađenju biljaka, ali i da uživate u večernjem programu. Početak je u 19 časova.

Yugo.wav žurka je u KC Labu. Kao i uvek, očekuje vas selekcija najboljih starih i novih hitova yugo muzike. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 2. jul 

Dan za odmor i Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 06. do 12. maja

Početak maja donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo