...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Kultura

Nedeljni vodič od 25. februara do 3. marta

25.02.2019.

Događaja na pretek!

.

Ponedeljak, 25. februar

Događaj pod nazivom Drum circle: Q & A in Rhythm biće održan u Omladinskom centru CK13. U pitanju je neformalno okupljanje na koje su dobrodošli svi koji su voljni da učestvuju u komunikaciji kroz improvizaciju na perkusijama (nisu isključeni ni melodijski instrumenti). Za učestvovanje nije neophodno prethodno iskustvo ili muzičko obrazovanje, ali je potreban stav i aktivnost koji se zasnivaju na slušanju drugih i igri kroz koju se generiše komunikacija u kojoj je izražen duh zajednice, a koja ostavlja dovoljno prostora za dinamiku individue: Q & A u ritmu. Učešće je besplatno, a početak je u 18 časova.

Veče dron muzike sa dva nastupa i izložbom biće održano u CK13. Dron izložba koja vas čeka jeste Ingrid Raffai - Something went wrong (valami nem stimmel), a otvaranje je u 20:30. Pored toga, momci čije nastupe ćete imati prilike da čujete su Lav Kovač i Marko Čurčić. Ulaz možete platiti putem donacije.

Crtež Polje ličnog-intimnog traga-nja/dnevnika biće održan u Kulturnom centru Lab. Ovaj projekat rezultat je inicijative Biljane Jevtić, docenta AUNS, da se kroz fakultetsku i umetničku razmenu studenata učvrsti i produbi već postojeća veza i saradnja Akademije umetnosti u Novom Sadu i KC Lab. U planu je da se u okviru izlagačkih ciklusa prezentuju najuspešniji seminarski radovi, individualni zadaci i projekti studenata. Gost izložbe biće Dragana Dubljević. Početak je u 20 časova.

Promocija knjige "Priča o supermarketu" Dimitrisa Sotakisa biće održana u knjižari Bulevar books. Kratak opis romana glasi ovako: Bližeći se četrdesetoj godini, novinar studentskog časopisa Neksus živi mirno i monotono na Novom Zelandu. Tokom službenog putovanja za Novu Gvineju doživljava brodolom i jedini uspeva da preživi. Kao brodolomnik, odlučuje da načini veliki iskorak u svom životu i krene u preduzetničke vode. Posle dugog razmišljanja, smiren i bez svakodnevnih stresova rešava da na ostrvu otvori supermarket, stekne novac i dobar glas i popne se što više na društvenoj lestvici, što mu je bio neostvaren san. Početak je u 19 časova.

Utorak, 26. februar

Aktivistički bioskop: Film "Uspon zla" biće prikazan u CK13. U ovom ostvarenju prikazan je razvoj Adolfa Hitlera od običnog kaplara do vođe nacističke partije. Osim ličnog uspona Hitlera, film tematizuje i odnos nemačkog društva koje u jednoj sumanutoj ideji prepoznaje svoj interes nesvesno da aktivno učestvuje u kreiranju najvećeg zla prošlog veka. U pitanju su dva dela filma, a drugi deo biće emitovan samo dva dana kasnije u istom terminu. Filmovi su titlovani na srpski jezik, početak je u 20 časova, a ulaz besplatan.

U okviru Specijalne slikovite psihe u Kulturnom centru Lab biće održan "Psihoanalitički stand-up". Ovo specijalno, deveto "informativno predavanje" i malo drugačiju kritiku društvene ukalupljenosti vodi Srđan Mutlak, koji nije upucao zamenika već samo šerifa. To znači da ne veruje u revolucije, ali definitivno voli post-fever spotove od Kajli Minog do old school Death metala. Sujeta mu je najdraži greh i natalna karta je u potpunosti frojdovska - Škorpije, Saturnijalije i druga slična ograničenja duha. Kada se umori od ozbiljnosti, prepusti se i počne da filtrira reči sve dok samouvereno tvrdi da je to zdrava navika. Podržava ovakve izlive i kod drugih sve dok imaju stila i dok su koliko toliko... kontrolisani. Početak je u 19 časova.

U knjižaru Bulevar books na druženje i potpisivanje albuma "Putevi" stiže ekipa Irie FM. Osim potpisivanja, ova grupa posetioce obradovaće i izvođenjem nekoliko pesama. Start je od 19 časova.

Sreda, 27. februar

Razgovor o knjizi "Slučaj Danil Harms" Gorana Stojičića biće održan u knjižari Bulevar books. Prozna celina Gorana Stojičića "Slučaj Danil Harms" ne navodi slučajno svojim naslovom čitaoca na široko polje apsurdizma, prisutnog u svetskoj literaturi još od početka prošlog veka, ali književnim sladokuscima omogućava nešto drugačije poimanje apsurda i apsurdističkog od uobičajenog. Sa autorom će razgovarati Vesna Farkaš, a početak je u 19 časova.

Nakon prvog mash-up koncerta u Kulturnom centru Lab koji je prošao veoma uspešno, ova ekipa odlučila je da nastavi ovu ideju u istom pravcu. Ovoga puta vas očekuje još više pesama, još glasnija muzika, još luđa atmosfera i još manje predvidivi spojevi pesama. Izvođači su Dimitrije Beljanski, kompozitor, klavir, Jovana Filipović, kompozitor, gitara i vokal, Nebojša Đurić, klarinet, Tijana Milaković, violina i Nenad Kecman, violina. Ulaz je od 21 čas, svirka počinje u 22, a ulaz je 150 dinara.

Brom i Ex Yu stižu u CK13. Moskovski bend Brom više od 10 godina ekperimentiše sa muzičkim formama, puneći ih novim sadržajem. Trenutni sastav označava elektronsko poglavlje u istoriji benda. Brom će vas lagano uvesti u jazzy predsoblje, onda će vas nabosti šiljastim rifovima i potopiti vam glavu u kofu ledenog noise-a. U oktobru 2018. Brom je izdao svoj poslednji album na austrijskom lejblu Trost, dok je novi materijal već u izradi. Ex Yu je muzički sastav posvećen improvizovanoj i eksperimentalnoj muzici, osnovan 2014. godine u Novom Sadu. Čine ga Laslo Lenkeš (gitara), Filip Đurović (trombon, bubnjevi) i Milan Milojković (elektronika). Ulaz je 250 dinara a početak u 20:30.

Četvrtak, 28. februar

Godinu dana je kako su divovi hodali knjižarom, oduševili sa tri rasprodate svirke, pa je vreme za povratak velikog sexteta, koji će, još jednom, uživo, ispisivati istoriju. Rambo Amadeus stiže u Bulevar books. Karte za ovaj koncert su rasprodate, a početak je u 21:30.

Kulturni Centar Lab organizuje drugi u nizu elektro jam. Na ovom događaju posetioci će moći da čuju elektronsku muziku u live sastavu skupa šarolikih ljudi, instrumenata i audio sprava, od ritam mašina do fagota, lupera do violine. Učestvuju: Dejan Stojkov (Sodip), Nenad Kecman (Acoustic Tree), Nemanja Mihailović i Stefan Ivanović (Almost Human). Početak je u 21 čas.

Jazz kvartet Dušana Petrovića nastupiće u Domu b-612. Dušan Petrović trio oformljen je pre tri godine po Dušanovom povratku iz Beča, gde je diplomirao jazz gitaru na bečkom Konzervatorijumu u klasi prof. Klausa Špehtla. Trio još čine i bubnjar Nikola Radojičić i kontrabasista Ivan Stanković. D.P. Trio je snimio materijal za album koji je pre par nedelja izašao iz faze masteringa koji potpisuje Vlada Novičić, dok je miks radio Strahinja Anđelić. U pregovorima su sa par domaćih i stranih izdavača. Dušan Petrović spada među najbolje jazz gitariste srednje generacije na sceni trenutno. Početak u 21.

Promocija knjige "Ulični mačak Bob" biće održana u Američkom kutku. Kada je naleteo na mačka Boba, Džejms je bio na programu odvikavanja od droge, jedva sastavljajući kraj s krajem od sitnine koju bi zaradio na ulici. Poslednje što mu je trebalo bio je kućni ljubimac. Međutim, kada je jedne noći našao bolesnog mačka u svom ulazu i odlučio da mu pomogne, nije ni slutio da će to biti prekretnica u njegovom životu. Želeo je da izleči Boba i pusti ga da ide svojim putem, ali Bob je imao drugačije planove – da svog novog prijatelja svakoga dana prati na posao, čekajući ga da završi svirku. Ipak, niko nije očekivao ono što će se desiti: Bob je ubrzo postao glavna atrakcija na londonskim skverovima. Promocija počinje u 18 časova.

Petak, 1. mart

Koncertna promocija albuma "Treatise" sastava Mac Tire biće održana u CK13. Ovo dugo očekivano izdanje, u realizaciji SKC Novi Sad, predstaviće vam uživo: Vuk Vukmanović, Srđan Simić, Marko Vanović Ramone i Dejan Šarković. Mac Tire je originalno nastao kao solo projekat Vuka Vukmanovića objavljivanjem video singla "Outcast" 2014. godine. Tokom 2015. i 2016. prvi put nastupaju kao bend uživo na festivalima i u klubovima u Vojvodini, a nakon trogodišnje pauze objavljuju novi singl "Spite" i potpisuju svoje prvo zvanično izdanje za SKC Novi Sad. Ulaz je slobodan a početak je u 21.

Subota, 2. mart

Novak će nastupiti u Kulturnom centru Lab. Za dj-ing veruje i često kaže da to nije samo miksovanje muzike već neki način vrsta života i kulture. Od samih početaka promenio je mnoge pravce muzike u svojim setovima koji su kao osnovu imali House i Techno, a uvek prepoznatljiv po pažljivom odabiru i preciznom miksovanju. Predstavnik Phat Cat organizacije iz Novog Sada. Ovoga puta u allnighter izdanju. Početak je u 21.

Belo u boji i Plišani mališan nastupiće u CK13. Belo U Boji je alternativni, indie, rokenrol bend u čijem stvaranju se može čuti uticaj bluza, psihodeličnog i pop roka. Sve to dopunjuje naivno lucidna igra reči i emocija koja prožima tekstove. Početak benda se vezuje za 2015. godinu, kada se petorka okupila i počela rad na svojim prvim pesmama. Plišani Mališan donosi psihodeličnu post-rock muziku, u pratnji odabranih stihova sa mnogo apstrakcije i introspekcije. Početak je u 21, a upad je 250 dinara.

Možda te još zanima:

.

Koncertni albumi prenose fenomenalnu energiju

Filipa Vlatkovića Fipu ne bismo mogli da opišemo samo kao muzičara. On je kantautor, basista, producent, audio inženjer, radi miks…

.

Jam session preko aplikacije

Ne prekidajte probe sa bendom u vreme kućne izolacije, jer postoji aplikacija koja omogućava i to!

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo