...
TRENUTNO19:10 - 19:20Vredi pročitati

Kultura

Nedeljni vodič od 25. do 31. jula

24.07.2016.

Uspavan kraj jula ipak ima šta da ponudi!

.

Ponedeljak 25. jul

S obzirom na to da je Novi Sad grad IT industrije, uvrstili smo IT konferenciju inovacija u nedeljni vodič. Konferenciju organizuje kompanija NTT Data iz Rumunije i biće održana u hotelu Park od 17 sati. Biće reči iz oblasti Java, marketing, Embedded i još mnogo čemu, a program možete da pogledate ovde.

Masovno skupljanje pokemona biće održano u Somboru na glavnom trgu i počinje u 18 sati! Vuhuuuuuu!

Utorak 26. jul

Izbor iz ciklusa dokumentarnih filmova o klasičnom bioskopu, pojavi koja nestaje pred našim očima, biće održan u Brod Teatru od 21h. Klasičan bioskop kao kulturna navika, prostor, mesto kolektivnog sna, eskapistički vremeplov, kako god, zasigurno nestaje. Ne zna se kako će sudbina bioskopa uticati na dalјi put savremenog filma. Videćete filmove "Kino Arhaik: Poslednјa Turneja", "Ambasadori Filma" i "Poslednјa Bioskopska Predstava".

Peti festival Srpska Umea biće održan u Omladinskom centru CK13 od 20 sati. To je "drugfree, vegan, non-sexist, pro-choice, anti-fascist, gay-positive, anarchistic hardcorepunk thing"! Nastupiće bendovi Spirits iz SAD, Proslov iz Hrvatske i lokalci War Engine i Become As One. Podržite bend koji svira kupovinom izdanja, majice ili fanzina jer na taj način bend obezbeđuje pola svojih prihoda za benzin do sledećeg grada. Druga polovina je već vaša podrška kupovinom ulaznice, koja košta 300 dinara.

Veseli utorak u Zrenjaninu! Dalibor Vasić i Nemanja Bandini prave žurku u kafeu Paradise, a očekuju vas alternative dance, dance punk, new rave, pa i neki veseli electro.

Drugi susret letnje radionice slobodnog plesa biće održan u 19 časova u Omladinskom klubu "Skladište" u Subotici. Filozofija pokreta je mudrost tela, koja za sobom povlači potrebu samospoznaje, samopotvrde i samodefinisanja. Radionica je namenjena svima, bez obzira na godine, koji osećaju da su spremni da se upuste u avanturu otkrivanja i oslobađanja svoje kreativnosti i stvaralačke energije kroz pokret i ples. Nakon kratkog upoznavanja sa istorijom i značajem baleta, radioničari će biti upoznati sa osnovama improvizacije.

Sreda 27. jul

Performans "Znak i ono što ti ne govorim" počinje na Železničkoj stanici u Novom Sadu u 11 sati i biće održan u vozu koji ide u Sombor. Cilj performansa je prenošenje poruke o stanju u obrazovanju i kulturi kroz interaktivno-kreativni-scenski nastup, u vozu. Učesnici će dobiti materijal i instrukcije na osnovu kojih će istražiti pomenute teme i izvesti performans. Traži se pet učesnika, od kojih jedna slikarka.

Masovni lov na Pokemone biće održan na Trgu slobode od 18 sati. Nije šala!

Četvrtak 28. jul

Besplatno predavanje o mogućnostima i načinima trgovanja na inostranim berzama i deviznom (forex) tržištu biće održano u 18 sati u E-gimnaziji. Cilj predavanja je da steknete uvid u neverovatan svet investicija, upoznate uzbudljive mogućnosti koje berza pruža, upoznate rizike… i načine kako da se nosite sa njima, odbacite negativna verovanja i vidite na koji način jedan profesionalni trader, koji već 14 godina trguje, donosi odluke. Prijave ovde.

Petak 29. jul

Kritična masa ovog meseca ima malo drugačiji cilj! Biciklističke staze su nešto što biciklisti koriste 365 dana godišnje. Neispravne staze znače da ih neće koristiti, da nisu bezbedni, da naš grad ne mari za njih, kako piše na događaju. Ovog meseca ruta vodi Futoškim putem i Futoškom ulicom, velikom gradskom saobraćajnicom gde su najstarije i najzapuštenije biciklističke staze u gradu. Biciklisti traže od grada da izdvoji više novca za održavanje i razvoj biciklističkih staza, da se čuva zelenilo oko staza, umesto da se grade parkinzi! Okupljanje je u 17 sati u Limanskom parku.

Na otvaranju Novosadskog muzičkog leta 2016 nastupie fantastični duo u sastavu Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića. Ove godine, dvojica vrhunskih muzičara obeležavaju 20 godina uspešne saradnje o čemu svedoče njihovi brojni zajednički koncerti širom sveta, kao i proslavljeni tonski zapisi među kojima su Krushevo, Treta majka, Live in Belgrade i Live in Zagreb. Karte za koncert koji će biti održan u vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj možete da kupite u Muzičkoj omladini Novog Sada, a koštaju 1.000 dinara.

U Firchie Think Tanku jedna i neponovljiva kombinacija majstora na sceni. Hardverski za miks pultom i Uroš Šećerov na perkusijama ujedinjuju snage da naprave vatrenu atmosferu. Svoju kreativnost, tehničko, izvođačko i svako drugo umeće uložiće akteri ove jedinstvene kombinacije! Ulaz je 300 dinara.

The Furies će svirati u CK13! Zapaljive rockabilly obrade najznačajnijih predstavnika ovog popularnog i cenjenog žanra kao što su Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Burnette, Joe Clay, Johnny Powers, Stray Cats, The Blasters, Blue Cats i dr. neće vas ostaviti ravnodušnim, nego će vas pokrenuti na ples te vam prirediti trenutke nezaboravne zabave! Ulaz je 200 dinara.

Subota 30. jul

Unbreakable crew slavi 10 godina! To je neformalna bboy grupa nastala u cilju razvoja I promocije bboyinga I hip hop kulture u Srbiji, tačnije Novom Sadu. U sklopu jednodnevnog događaja očekujte battle-ove, cyphere, mini markete lokalnih odevnih brendova, live graffiti u Quarteru i afterparty u Firčijevom studiju u sklopu Party Like It’s 99 žurke! Prvi battle počinje u 16 sati u Fabrici.

Prvi rođendan udruženje Mirai proslaviće, ni manje, ni više nego maskenbalom. Što se tiče kostima, udarite mašti na volju. Bilo šta vezano za Japan. Da li će to biti samuraj, gejša, ili samo mačije uši zavisi samo od vas. Za najbolju masku biće i nagrade! Očekujte raznobojne muzičke pravce japanske muzike u domu b-612 od 21 sat. Ulaz je besplatan!

Karavan ponovo stiže u Zrenjanin! U klubu Lavli Džavli nastupiće Rumpelstiltskin, Friend Of Friends i Static!

Žurka da dj Aćimom, Dymom, Loborom D i Cookie-jem biće održana na otvorenom, na Terasi u Vršcu! Funky Business i Klub Izazov najavljuju druženje za sve ljubitelje prirode i dobrog zvuka, ali budite pažljivi i savesni u prirodi – ne zaboravite da osvetlite sebi put, ponesite baterijske lampe! Žurka počinje u 18 sati i u slučaju lošeg vremena, biće održana u klubu Izazov.

Nedelja 31. jul

Škola orijentalnog plesa Aruena Pančevo poziva da zaplešete sa njima u krugu Narodne bašte sa početkom od 18h. Dođite i osetite magiju orijenta! Prvih pola sata moći ćete da plešete sa instruktorkom Jelenom Petrović, a nakon toga uživaćete u nastupima predivnih učenica! Ne oklevajte, probajte nešto novo, zabavite se, uživajte u muzici, plesu i druženju!

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo