...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 24. do 30. oktobra

23.10.2022.

Poslednju nedelju oktobra će u Novom Sadu obeležiti halloween žurke, ali tu je i gomila drugih zanimljivih događaja.

.

Ponedeljak, 24. oktobar 

Skup "Gari u ogledalu - kuda dalje Novi Sade?" održava se u Radio cafeu. Na skupu će govoriti pojedinci koji su bili deo protesta na Šodrošu od septembra 2020: muzičar, producent i strip autor Igor Lečić, poznat i kao Milan Dog, redovni posetilac i jedan od govornika na okupljanjima; glumac Rale Milenković koji je na Šodrošu, u okviru okupljanja, izveo predstavu "Naši dani"; redovno prisutna na svim skupovima, novinarka Branka Opranović; novinar i predsednik NUNS-a, jedan od moderatora i govornika na Šodrošu Željko Bodrožić; novinar i urednik portala Znaš Ti Zašto Igor Mihaljević, takođe jedan od učesnika u skupovima; Branislav Grubački Guta, osnivač Novog Optimizma i jedan od inicijatora skupova protiv Novog Sada na vodi. Razgovor će moderirati Branislav Šovljanski, novinar N1. Početak je u 18 časova.

Dvodnevni trening za mlade novinare i novinarke iz oblasti poljoprivrednog novinarstva održava se u prostorima NDNV-a. Predavači na treningu su finansijski forenzičar Miloš Katić i urednica portala AgroSmart Slađana Gluščević. Početak treninga je u 10 časova.

Tribina "Subjektivno blagostanje zaposlenih: od stigme do poslovnog imperativa" održava se u KC Labu. Da li se, i u kojoj meri, kompanije, zaista, brinu o svojim zaposlenima? Ako smo prešli
put od stigme, do poslovnog imperativa - šta nas čeka? Na ova, i slična pitanja, diskutovaće master psiholog i CEO kompanije Rezilient Ivana Mrđen i diplomirana komunikološkinja i employer branding specialistkinja u kompaniji Smallpdf Iva Marinković. Početak je u 19 časova.

Utorak, 25. oktobar 

Promocija zbirke poezije "Strah od reka" Anđele Đokić održava se u CK13. Anđela Đokić je rođena 1993. godine u Beogradu. Studirala je norveški jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, pored toga bila je stipendistkinja Univerziteta u Agderu i Univerziteta u Helsinkiju. "Strah od reka" je njena prva objavljena knjiga. Piše poeziju i prozu, predaje norveški jezik i bavi se muzikom. Početak je u 20 časova.

Sreda, 26. oktobar 

Kvartet Universo nastupa u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Ansambl Universo izrastao je iz dugogodišnje profesionalne saradnje i prijateljstva članica sastava, a čine ga flautiskinje Marija Vasić, Sandra Katić, Ksenija Mijatović Korom i pijanistkinja Dina Šuklar-Wiesike. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Stand up show Srđana Dinčića "U procesu" očekuje vas u Domu kulture. Ovo je peti po redu specijal Srđana Dinčića, jednog od pionira stand up scene i člana organizacije Standup.rs od samih početaka. Upad je 1.100 dinara, a početak u 20 časova.

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 razgovara se o romanu "U granicama zakona" Eržebet Galgoci. Knjiga je izdata 1980. i se bavi problemom istraživačkog novinarstva u policijskoj državi kao i LGBT temama. Radnja počinje na mađarsko-jugoslovenskoj granici 1959. gde se desio smrtni slučaj. Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 27. oktobar 

Promocija knjige Marije Vrebalov Đorđević "Svetlost tame" održava se u Svilari. Reč je o veoma posebnoj knjizi, koja je nastala na osnovu ličnih beležaka koje je zapisivala nakon nesreće, koju je doživela pre 22 godine. Svoja osećanja je od malena beležila u dnevnik, a lično suočavanje sa životnim izazovima koji su usledili nakon nesreće objavljivala je na društvenim mrežama i nesebično delila svoju intimu s drugima. Početak je u 18 časova. 

Četvorodnevni međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski Front održava se u Kulturnom centru Novog Sada. Jubilarno 20. izdanje festivala donosi više od 100 kratkometražnih filmova u Novi Sad. Ulaz na projekcije je besplatan, a otvaranje festivala je u 18 časova.

Monohrom, Grizete, Short Reports i Prljava Frekvencija nastupaju u Lazinom teletu u okviru događaja "Veštičarenje". Na ovom zajedničkom koncertu će svaki od bendova predstaviti svoje nove numere, ali i odsvirati stare pesme. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Angsters i Brdo sviraju u KC Labu. Kako kažu organizatori, okusićete sonični krem autorskog gitarskog zvuka: od psihodeličnog jazzy funk/rock gruva instrumentalnog trija Angsters, do distorzirane rock nostalgije svevremenih tema benda Brdo. Upad je 250 dinara, a početak u 21 čas.

Kolja nastupa u Domu kulture. Poznat kao scenarista, reditelj i glumac, Nikola Pejaković je status kultnog autora srpskog bluza počeo da gradi albumom "Mama, nemoj plakati" (2001), a strpljivo ga je učvršćivao sledećim "Kolja" (2009), trećim, iskupljujuće-ljubavnim albumom "Grobovlasnici" (2013) i odlično prihvaćenim "4 Prsta" (2018), sa koga su se izdvojile "Može malo sutra", "Ala je lep ovaj svet", "Svaku noć je isti mrak" i "Život je san". Veliku popularnost zadobila je numera "Meksikanac", objavljena 2020. godine. Prvih 50 ulaznica su u prodaju po promo ceni od 1.500 dinara. Nakon toga će biti 1.800 dinara, a na dan koncerta 2.000. Početak je u 21 čas.

Prezentacija studija na engleskom jeziku u Beču očekuje vas u American corneru. Bivše studentkinje programa "Business Consultancy International" Tijana Davidović i Teodora Baćinac izneće razloge zašto su se odlučile za osnovne studije na ovom fakultetu, šta je potrebno za proces prijave, koliko je novca trebalo, kakav je sistem ocenjivanja i funkcionisanja na ovom fakultetu. Na prezentaciji će, takođe, biti predstavljen i Master program ovog fakulteta - Business Consultancy International na kome se mogu odabrati dva smera - Treasury and Investment i Marketing Analytics. Početak je u 18.30.

Language exchange club se održava u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova. 

Video umetnost Gereta Volša možete pogledati u American corneru. Geret Volš je medijski umetnik iz Los Anđelesa, SAD, koji radi na razmeđi umetnosti, filma, tehnologije i fizičkog prostora. Njegovo
umetničko delo preispituje granice percipirane stvarnosti i poigrava se kreativnim potencijalom koji se nalazi u manipulaciji i rekombinaciji njenih delova. Utemeljen u konceptualizovanoj i eksperimentalnoj praksi medijske umetnosti, njegov rad se kreće od malih fotografskih otisaka i video projekcija do intervencija veličine cele sobe i zgrade. Početak je u 14 časova.

Petak, 28. oktobar 

Latebloom, Hadži Poter i Ascend sviraju u CK13 kao uvertira za Halloween. Latebloom će se ovom prilikom po prvi put pojaviti pred publikom i promovisati prvi singl i spot koji bi trebalo da bude objavljen nekoliko dana pre samog događaja. Bend će, takođe, promovisati nadolazeći singl "Umbra" koji će biti objavljen tokom oktobra, kao i EP "Welcome To My Dreamworld" u celini. Hadži Poter je novosadska funk/pop/rock/hip hop/electronic supergrupa, sačinjena pretežno od članova bendova UV (Uvertira). Ascend dolaze iz Aranđelovca i Beograda i sviraju old school heavy metal u modernom maniru. Dobili su nagradu publike na jubilarnom 10. BARF-u, a nastupili su i na Bunt festivalu na RTS-u. Uskoro će objaviti i svoj prvi studijski materijal u vidu EP-ja pod nazivom "Zero Hour". Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Grupa Vatra nastupa u Gerili. Vatra je jedan od najpoznatijih mejnstrim sastava iz Hrvatske, osnovan 1999. godine. Upad je 1.200 dinara, a početak u 21 čas.

Killo Killo Banda nastupa u Domu kulture. Bend će ovom prilikom obeležiti 15 godina postojanja, a kako to neretko na rođusima biva, slavlje će uveličati i mnogi muzičari - prijatelji benda koji će i ovaj put deliti binu sa banditima. Karte se prodaju po ceni od 500 dinara, a na dan koncerta iznosiće 800. Početak je u 22 časa.

After Affair nastupa u Tunnelu. U pitanju je dvojac koji je dobro poznat redovnim posetiocima kluba Tunnel. Ukoliko ih do sada niste čuli, ovo je sjajna prilika da se i sami uverite zašto imaju publiku koja ih verno prati. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 600 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Artan Lili nastupa u hrvatskom kulturnom centru Srijem, u Sremskoj Mitrovici. Od objavljivanja njihovog prvog singla "Džoni", u novembru 2012. godine, Artan Lili su nesumnjivo najčešće pominjani sastav kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Do sada su izdali dva albuma - "Artan Lili" i "New Deal" i jedna su od koncertno najaktivnijih grupa u zemlji i regionu, pa gotovo da i ne postoji grad, klub ili festival na kome do sada nisu nastupili. Karte su u pretprodaji 500 dinara i mogu se kupiti u knjižari "Buk Bar". Na dan koncerta iznosiće 800 dinara i moći će da se kupe na ulazu. Početak je u 21 čas.

Novo izdanje Green Love-a stiže na Novosadski sajam. Kako kažu organizatori, Green Love nastavlja sa programom koji je spreman da oduševi, a kao slag na tortu stiže techno bog Parfait. Upad je 990 dinara, a početak u 22 časa.

Novosadski strip vikend održava se u Fabrici. Program obuhvata berzu stripa, izložbe, predstavljanje domaćih i regionalnih autora i izdavačkih kuća. Početak je u 16 časova.

Promocija knjige "Zablistaj, lutko, umor je prolazan" Mile Tanasijević Mihajlović održava se u Zenit booksu. Kako kažu organizatori očekuje vas priča bez kraja, smeh, poneka suzu, toplina i razumevanje. Početak je u 18 časova.

Subota, 29. oktobar 

Ritam nereda nastupa u Domu kulture. Ritam Nereda je jedan od najproduktivnijih i najbeskompromisnijih domaćih sastava svoje generacije koji radi od 1987. godine. Sinonim su za glasnu, brzu, čvrstu i energičnu svirku sa stilski ukrštenim punk, metal i hard core zvukom. Prvih 50 ulaznica su u prodaji po promo ceni od 1.200 dinara. Nakon toga će cena iznositi 1.400 dinara, a na dan koncerta biće 1.700. Početak je u 21 čas. 

Vojvođanski blues band nastupa u Gerili. Podršku će im pružiti mlađe kolege Branislav Bašić pekar i multimedijalni sastav Hadži Poter. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Halloween žurka "Party Like It's 1999" održva se na Novosadskom sajmu. Za atmosferu će biti zadužen trio koji je poznat novosadskoj publici i ljubiteljima "PLI99" žurke: Lock’d, Moooka i Vanjanja. Njih trojica udružuju snage da vam pruže nezaboravnu Noć Veštica kroz raznolikost njihovog muzičkog odabira: hip hop, r 'n' b, pop, trap, reggateon, drill i grime. Kostimi nisu nužni za prisustvovanje. Upad je 1.200 dinara, a početak u 21 čas.

Uralski bend Sansara nastupa u Radio cafeu. Bend ima više od deset albuma u žanrovima od indie roka do govorne reči. Muzičar i pesnik Saša Gagarin je frontmen benda. Autor je poznatih pesama kao što su "Oblaka", "Loving Eyes", "K Oseni", "Lastochka", "We Will Become Better", "Ugol" i "Chyolka". Po izbijanju rata većina muzičara je napustila Rusiju i nastanila se na Balkanu. Upad je 1.000 dinara, a početak u 19 časova.

Halloween žurka se organizuje u KC Labu. Za muziku će biti zaduženi Shoobz, Loobane, Zharulja i Beathoven. Upad je 400 dinara, a početak u 20 časova.

Rezbarenje Bundeva, maskenbal i džez muzika vas očekuju u Gorskom smešku. Rezbarenje bundeva za decu i odrasle biće od 14 do 16 časova. Nakon toga, od 18 časova nastupa Đorđe Obradović trio, a od 21 čas sluša se lagana džez muzika.

Nedelja, 30. oktobar 

Predstavljanje organizacije SKICA održava se u CK13. U pitanju je studentski kreativno-istraživački centar arhitekture, a nakon predstavljanja vas očekuje muzika za koju je zadužen DJ An Đin Sin. Početak je u 20 časova.

Novosadski big band koncertno predstavlja evoluciju filmske muzike u SNP-u. Publika će imati priliku da čuje poznate melodije iz filmova, kao što su Star Wars, Rocky, James Bond, The Godfather, Love story, The Mission Impossible i Amarcord. Karte su 1.200 dinara za parter i 1.000 dinara za balkon. Početak je u 20 časova.

Nervochaos i Pannox nastupaju u klubu Dvorište. Nervochaos je kultno underground ime iz Brazila. Bend je svirao širom sveta i uporno melje sve pred sobom death black metal zvukom od 1995. godine kada je osnovan. Na trenutnoj turneji promovišu svoj deveti studijski album "All Collors of Darkness" koji je objavljen ove godine. Domaća podrška biće novonastali metal bend Pannox iz Novog Sada. Bend je novo ime na domaćoj metal sceni, a sastoji se od članova (bivših) bendova Deathonation, Oximortus i Dagon. Upad je 500 dinara, a početak od 20 časova.

Halloween žurka se organizuje u Gerili. Za DJ pultom je poznati Beathoven koji će sa dugogodišnjim iskustvom na novosadskoj sceni biti zadužen za provod. Ulaz je besplatan, a kostimi su poželjni. Početak je u 21 čas.

Open mic stand up veče je u Matki. Upad je 200 dinara. Ako hoćete da nastupate, potrebno je da se prijavite na https://forms.gle/PCYcLYE76K6hfjoK6. Početak je u 21 čas.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo