...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 24. do 30. aprila

23.04.2023.

Poslednja nedelja aprila donosi nam gomilu dobrih žurki i koncerata, što u Novom Sadu, što u okolini.

.

Ponedeljak, 24. april 

U okviru Slušaonice u CK13 pušta se Klinika Denisa Kataneca. Klinka Denisa Kataneca je indie rock sastav formiran od strane zagrebačkog kantautora Denisa Kataneca koji, vođen svojim introspektivnim tekstovima i interžanrovskim zvukom gitara, ispituje i pomera granice. Početak je u 20 časova.

Utorak, 25. april 

Izložba fotografija Branislava Lučića "Dani džeza u Novom Sadu 1979-1988" otvara se u American corneru. U pitanju su fotografije snimljene na prvom novosadskom džez festivalu. Uslediće promocija WEB prezentacije istog festivala, prilika za podsećanje (ili upoznavanje) sa, na žalost, gotovo zaboravljenim festivalom zahvaljujući kojem su u Novi Sad došli Art Ensemble of Chicago, Chet Baker, Oregon, Anthony Braxton, Archie Shepp, Ray Brown, ali i festival na kojem su prve festivalske korake napravili Renato Chicco, Bojan Zulfikarpašić, Elvis Stanić, Saša Nestorović... Početak je u 18.30.

Iconoclast nastupa u CK13. Iconoclast je avangardni no jazz/punk duo iz Njujorka. Duo čine Julie Joslyn (alt saksofon, violina, elektronika, perkusije, vokali) i Leo Ciesa (bubnjevi, perkusije, klavijatue, elektronika). Postoje od 1987. godine i do sada su izdali 11 albuma. Duo je vremenom stvorio autentičan, smeo i osoben zvuk koji prevazilazi jasne žanrovske odrednice, a nastupi su im poznati po intenzitetu i fizikalnosti. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Druženje i igranje šaha organizuje se u KC Labu. Početak je u 19 časova.

Stand up veče "Muško-ženski odnosi" održava se u Gerili. Nastupaju Marijana Aranđelović, Dušan Vraničić, Nebojša Grujić i Žarko Medar- Cuba. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Okrugli sto "Dostupnost zdravstvene zaštite uz efikasno zakazivanje pregleda kod izabranog lekara/pedijatra" održava se prostorijama NDNV-a. Razgovaraće se o tome koliko značajnu ulogu po pitanju lečenja retkih bolesti ima preventivna zdravstvena zaštita i kvalitet usluge zakazivanja pregleda u ustanovama zdravstvene zaštite. Početak je u 10 časova.

Sreda, 26. april 

Izložba Mirjane Milovanović "Vreme čudovišta" otvara se u Fabrici. Mirjana Milovanović (2002, Beograd) studentkinja je slikarstva na osnovnim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Bosiljke Zirojević-Lečić. U svojim radovima istražuje konceptualni potencijal klasičnih medija. Kroz upotrebu humora, igre reči prerađuje i istražuje teme vezane za konzumerizam, društvene medije i mentalno zdravlje. Od 2022. učestvuje u brojnim grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade za crtež malog formata za studente likovne umetnosti. Otvaranje je u 19 časova, a izložba može da se pogleda do 3. maja.

Koncert Zvezde Grandža je u Lazinom teletu. Cover bend Epidemik sviraće Pearl Jam, Alice in Chains, Nirvana, Soundgarden, Temple of the Dog i ostala grunge rodbinu (Audioslave, Foo Fighters, RATM itd.). Ulaz je slobodan, a početak je u 22 časa.

Tribina "Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?" održava se u Svilari. Gošća je Maja Solar. Objavila je četiri knjige poezije, doktorirala je filozofiju, članica je kolektiva "Gerusija", uredništva medijskog portala "Slobodni filozofski" i podkasta "Puna usta poezije". Početak je u 19 časova.

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 čita se Olga Tokarčuk i roman "Vuci svoje ralo po kostima mrtvih". "Mala planinska naseobina postaje mesto na kojem se nižu zločin za zločinom. Janjina Dušejko, nekad graditeljka mostova, sada čuvarka okolnih kuća, izučavalac astrologije, njen ćutljivi i pedantni sused Matoga, bivši učenik Dizjo, pasionirani prevodilac Blejkove poezije, Dobra Vest, prodavačica u radnji polovne garderobe koja sanjari o studijama – predstavnici su dobrovoljnih izgnanika od sveta otuđenog od prirode. Nasuprot njima stoje reprezentanti vlasti, društvo koncipirano na katoličkoj kulturi, ljudi naznačeni navikom percepcijske lenjosti, komforom odsustva razmišljanja. Početak je u 19 časova.

Predstava "Veliki talas" igra se u svečanoj sali NIS-a. Dunja i Marko su, posle dugogodišnjeg zabavljanja, odlučili da stupe u zajednički život, ali su zapeli kod pitanja gde. Dunja živi sa bakom u stanu od 150 kvadrata. Ove komedije ne bi ni bilo da se Marko sviđa baki Nataliji. Ni baka (Natalija), ni njena ćerka Daša (Dunjina tetka) ne mogu Marka očima da vide. Na Dunjin predlog da se Marko, ipak, doseli kod njih, Natalijin odgovor je više nego jasan: "Samo preko mene mrtve!" Da se ne bi "venčali u staračkom domu", Dunja smišlja plan kako da privoli baku i tetku da prihvate Marka kao izabranika njenog srca. Igraju Ljiljana Stjepanović, Tatjana Bošković, Lana Karaklajić, Stevan Piale, Pavle Pekić i Rade Marković. Karte su 1.300 dinara za balkon, a 1.500 za parter. Početak je u 20 časova.

Stand up show Nikole Radojlovića "Mala neprijatnost" održava se u Domu kulture. Nikola Radojlović je poslednjih šest godina član organizacije Standup.rs i njegov smisao za humor je nešto što bi neko nazvao crni humor, a onaj ko zna Nikolin rad, najverovatnije bi samo klimao glavom i smejao se. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

Jam session održava se u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 27. april 

Promocija knjige "Život u šumi" Nikole Borića održava se u Eđšegu. Zapisi o sužuvotu sa prirodom namenjeni su prvenstveno onima koji umeju da oslušnu svoj unutrašnji glas i koji osećaju potrebu da deluju po tom pitanju. Ovo je knjiga za one koji ne umeju do kraja da objasne šta ih to nagoni da iz betonske džungle migriraju u onu istinsku, prirodnu prašumu i da žive u harmoničnoj simbiozi sa svetom oko sebe. Početak je u 18 časova.

Žurka The Best of All Worlds je u KC Labu. U pitanju je prva tematska žurka čiji je fokus na diskografiji Miley Cyrus, sve od početka njene karijere kao Hannah Montana, do nedavno objavljenog albuma "Endless Summer Vacation". Pored svih pesama i obrada koje je Miley izdala do sad, na ovom događaju će se puštati i muzika od najpoznatijih Disney Channel zvezda 2000-tih: Selena Gomez, Demi Lovato, The Jones brothers... Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Electropop žurka je na Novosadskom sajmu. DJ setovi su bazirani na aktuelnom i retro dance, synth, pop i r 'n' b zvuku. Puštaće se Doja Cat, Konstrakta, Olivia Rodrigo, Avicii, Z++, Lady Gaga, Tam, The Weeknd, Senidah, Billie Eilish, Dua Lipa, Madonna, Taylor Swift, Ariana Grande, Sajsi MC, Beyonce, Cardi B, Mimi Mercedez, Nicki Minaj i mnogi drugi. Karte su 1.000 dinara, a početak je u 21 čas.

Language club održava se u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Steve Vai nastupa u MTS dvorani, u Beogradu. U pitanju je jedan od najvećih rokenrol gitarista na svetu. Karte se kreću od 3.000 do 4.500 dinara. Početak koncerta je u 21.30.

Petak, 28. april 

Dvodnevni Idiotski festival održava se u AKC Disco Beočin i CK13. U petak, u AKC Disco Beočin, nastupaju Tona, Casillas, Testet Olt i Kratom. U subotu, u CK13, nastupaju Konvoj Bonton Bajkera, Džezbollah i Pneumatik Trio. Oba dana početak je u 21 čas, a upad je 500 dinara.

Stéphane Clor nastupa u CK13. Stéphane Clor svira preparirano pikolo violončelo čineći ga polimorfnim i svestranim sredstvom. Njegovi zvučni pejzaži su sastavljeni od granularne sinteze, vibracionih inkantacija i zasićenih repeticija koje umetnik oblikuje u neprimetnim pauzama, mapiranju trenutka kako bi otkrio njegovu mnogostrukost. Karte su 400 dinara, a početak je u 21 čas.

Milanko Trifunčević "vrti" u Tunnelu. Milanko je svoj muzički stil izgradio nastupima u brojnim klubovima Novog Sada, kao i organizacijom underground. Tokom večeri, imaćete priliku da se prepustite laganom underground groove zvuku, ali i emotivnoj strani elektronske muzike, neretko propraćene vokalima. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Početak je u 23 časa.

U okviru ovomesečnog čitalačkog kutka u Zenit booksu organizuje se razgovor sa autorkom "Pariske biblioteke" Dženet Skeslien Čarls. Knjiga je inspirisana istinitom pričom o Američkoj biblioteci u Parizu tokom nemačke okupacije. Postavlja pitanje jesu li knjige vredne rizikovanja života? Autorka će se priključiti preko aplikacije Zoom, gde ćete moći da joj postavljate pitanja. Početak je u 18 časova.

Promocija mačevalačke discipline očekuje vas u Eđšegu. Gospodska kuća Udruženja ljubitelja lepih manira ugostiće po treći put svoje partnere i prijatelje iz MK "Mačevi i Maske" gde će ovaj put i polaznici njihovog sedmonedeljnog kursa imati priliku da demonstriraju publici svoje nove veštine, ali i da zainteresuju ljude za ovu staru disciplinu. Na samoj prezentaciji imaćete priliku da čujete više i o Udruženju, ali i radu Gospodske kuće Udruženja. Početak je u 19.30.

Događaj "Veliki odmor u centru: usavrši se za dž!" održava se u omladinskom centru OPENS. Veliki odmor u centru spaja vas sa organizacijama i firmama koje mogu da vam ponude prilike za volontiranje i usavršavanje, besplatne obuke, primenljivo iskustvo za budući CV, kao i nove i važne kontakte. Imaćete priliku da se upoznate sa najrazličitijim mogućnostima - od razvoja mekih veština, preko volontiranja u inostranstvu, sve do bavljenja ekologijom. Početak je u 16 časova.

Woodstock Barbie nastupa u KC Labu. U pitanju je bend iz Budimpešte koji svira blues rock sa primesama stoner i soul zvuka. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Artan Lili nastupa u Domu kulture. Od kako je njihov prvi singl "Džoni" objavljen u novembru 2012. godine, Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav u regionu kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Karte su 1.800 dinara, a početak je u 20 časova, kada počinje zagrevanje sa DJ Milicom.

Astro šetnja održava se na kružnoj stazi Bukovac - Stražilovo - Bukovac. Pred kraj šetnje, a na vidikovcu iznad Bukovca, pravi se astro pauzu tokom koje ćete dobiti priliku da posmatrate noćno nebo kroz teleskope, da razgovarate sa astronomima, geografima i biolozima. Prijave su na https://carpenoctem.rs/prijave-za-astro-setnju/, a početak je u 19 časova.

Xant i Restore nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Xant je novi rokenrol bend sastavljen od iskusnih muzičara i bivših članova bendova CounterIgnitioN, Čvrge, The Welders i Enjoy Sarma. Zvuk Xanta baziran je na jakim distorzijama, čvrstoj ritam sekciji i melodičnom pevanju, negde na granici modernog hardroka, metala i grandža. Nedavno su objavili svoj prvi EP "Bes". Restore je bend iz Zrenjanina osnovan na leto 2021. godine. Mešavina tvrdog zvuka u gitarama sa hardcore, metal/ punk rifovima i grunge melodičnim pevanjem. Tekstovi se bave propagiranjem slobode, mira i lojalnosti. U decembru su izbacili svoj album prvenac "Revolt", a na ovoj svirci će po prvi put izvesti četiri nove pesme, jer već rade na drugom albumu. Upad je 300 dinara, a početak u 22 časa.

Obojeni Program i Repetitor nastupaju u hrvatskom kulturnom centru Srijem u Sremskoj Mitrovici. Obojeni Program se najbolje može opisati kroz njihov stih "Svaka definicija gubitak je slobode". Sa četiri decenije postojanja i skoro pedeset muzičara koji su prošli kroz njega, ovaj bend je stvorio sopstveni, jedinstveni muzički i ustanovio se kao deo opšte kulture jedne čitave generacije. Repetitor ove godine obeležava 15 godina od izlaska njihovog debi albuma "Sve što vidim je prvi put". Bend će Mitrovčanima predstaviti svoju "the best of the best" set listu, pored pesama sa prvog albuma. Upad je 1.000 dinara, a početak u 21 čas.

Subota, 29. april 

Poetarium se održava u Matki. Ovoga puta u igri su magične taktilne kutije, specijalan eksperimentalni proizvod Poetariuma. Taktilne kutije direktnim dodirom oslobađaju prave talase poetske inspiracije. Šta je tačno u pitanju i kako funkcioniše, imaćete priliku da saznate na eksperimentalnom Poetariumu. Ko želi da učestvuje, potrebno je da pripremi dve svoje pesme i da se prijavi u inbox Poetariuma na Facebooku. Početak je u 20 časova.

Nuta Beba - (S)mash-Up party je u Fridi. Očekuje vas mash-up muzika 80-ih, new wave, synth pop, retrowave, italo disco, metal, rock, electro i funky. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Žurka Jugoslovenka je u Domu kulture. Na repertoaru će biti Dino Dvornik, EKV, Haustor, Denis & Denis, Idoli, Bebi Dol, Partibrejkers, Prljavo Kazalište, Oliver Mandić, Đavoli, Bajaga, a biće tu i novih snaga poput Nipplepeople, Buč Kesidi, Konstrakta, SevdahBaby, MVP, Irie FM, Z++ i Artan Lili. Upad je 600 dinara, a početak u 21 čas.

Ashine i Decair nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Ashine je metal kvintet iz Ptuja, koji ove godine slavi 10 godina rada. Izdali su dva albuma i iza sebe imaju dosta koncerata u Sloveniji i inostranstvu. Moderno stilizovan ljubljanski hardkor bend Decair sa elegantno agresivnim linijama kombinuje šamare i melodije u živoj teškoj gitarskoj dualnosti. Upad je 300 dinara, a početak u 22 časa.

Nedelja, 30. april 

TDK i The OMY nastupaju u Gerili. TDK je bend iz "Separatističke Republike Dobrina" koji izvodi psihodelik nojz muziku. Ovog marta bend je izdao novi album pod nazivom "Nemesta". The OMY bend izražava potpunu slobodu, kontrolisani haos i pravi improvizovani multižanrovski teror. Karte su 10 evra za pojedince, 17 za grupu od dvoje i 30 za grupu od četvoro ljudi. Početak je u 19 časova.

Premijera dokumentarnog filma "Život i delo Anice Savić Rebac" očekuje vas u kulturnoj stanici Barka. Posetioci će imati priliku da svedoče životu i delu jedne od naših najvećih intelektualki svih vremena. Anica je pored zvanja pesnikinje, važila i za imanentnu filološkinju, prevodioca i fakultetskog profesora. Pored toga, drži se i da je bila vrhunski poznavalac starogrčke i rimske književnosti i kulture, kao i engleskog romantizma. Danas se svrstava uz Isidoru Sekulić i Kseniju Atanasijević, kao jedna od najobrazovanijih Srpkinja dvadesetog veka. Početak je u 19 časova.

Open mic stand up veče je u Matki. Ukoliko želite da nastupate, prijave su na https://forms.gle/r2a3sLjM52WSV7Gq9, a broj mesta je ograničen. Upad je 250 dinara, a početak je u 20.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo