...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Kultura

Nedeljni vodič od 19. do 25. septembra

18.09.2016.

BiciklanaFEST, premijera "Koštane", Raw Beats, Street workout...

.

Ponedeljak 19. septembar

Zelena debata: pas i grad govoriće se o psima, kućnim ljubimcima - onima koji to stvarno jesu i o onim psima koju su nekad bili ljubimci ili bi to tek mogli da postanu. U fokusu građana je najčešće odnos grada prema ovom pitanju: da li je psima mesto na računima za komunalije, da li je broj igrališta za pse dovoljan, da li su azili neophodni i da li je CNR program efikasan. Retko kada govorimo o odgovornom vlasništvu koje je neophodan uslov za održivu gradsku zajednicu.

Besplatne radionice "Ni superheroji ni jadni invalidi: pravilno izveštavanje o osobama s invaliditetom" biće održane 19. i 20. septembra od 11h u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru 14. filmskog festivala Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film. Polaznicima radionice biće predočeni stereotipi i predrasude o osobama sa invaliditetom u medijima, filmu i knjigama, a zatim će zajedno sa edukatorima imati prilike da dekonstruišu primere iz prakse. Svi koji se bave medijima, filmom, pisanjem, ali i pojedinci koji su zainteresovani za društveno angažovanje u cilju poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom, svoje prijave mogu poslati na mejl: uhvatifilm@gmail.com. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, broj telefona i zanimanje, a za studente ime fakulteta.

Izložba slika "Buđenje" Jelene Đurić biće održana u Fabrici od 20 sati. „Za mene je moja apstraktna umetnost potraga za likovno čistom autonomnom umetnošću, potraga za stvarnošću koja je oslobođena predmeta i onim što je izvan tog vidljivog sveta: linija, boja I oblika, potreba za iskustvom drugog, čulima nevidljivog sveta. Ciklusom slika “Buđenje“ pokušavam da predstavim jedan logički nastavak svog apstraktnog slikarstva, pri čemu mi je jako bitan princip unutrašnje nužnosti o kojoj je govorio Kandinski, princip kojim se afirmiše vlastita priroda, ali i priroda slike“, piše Jelena.

Autorska predstava o Novom Sadu "Naše mesto" na repertoaru je u Kulturnom centru Novog Sada u 19 sati. Glumci su preuzeli nespecifično veliku ulogu, jer u određenim scenama igraju sami sebe – oni nisu rođeni u Novom Sadu, ali su imali neka očekivanja pre nego što su došli na studije. Realnost koju su zatekli i spoznali podstakla ih je da ukažu na pojave koje je potrebno menjati.

Utorak 20. septembar

Besplatna pozorišna radionica koju organizuje Exhale Exile grupa umetnica biće održana u 17h u domu b-612. Radionica je namenjena svima koji žele da kroz pozorišne vežbe prođu simulirane situacije i stanja kroz koje su prolazili migranti i migrantkinje na svom putu izbeglištva.
U radionici ćete imati prilike da iskusite pozorišne vežbe iz različitih pozorišnih škola, kao i vežbe koje su kreirane samo za ovu radionicu. Za radionicu je potrebno da dođete obučeni za sve vremenske prilike, u obući u kojoj možete udobno i dugo da se krećete, i donesite tri stvari koje biste poneli sa sobom u situaciji da morate da krenete u izbeglištvo.

Predstava "Ja biti, ja ne znati mađarski" biće izvedena u Firčijevom studiju u 21 sat. To je veseli i brutalni kabare erotskih, izbegličkih i političkih stihova međunarodno priznatih novosadskih pesnika koji pišu na mađarskom jeziku: Katalin Ladik, Ištvan Domonkoš, Oto Tolnai. Ulaz je 200 dinara.

Sreda 21. septembar

Tribina "Biciklisti pitaju grad" je događaj otvorenog tipa sa ciljem da se prevaziđe pasivnost i da se građani/ke i institucije stave u (inter)aktivnu ulogu. Građani koji voze bicikl će od stručnih predstavnika institucija direktno dobiti odgovore na pitanja koja su uputili prethodnih dana i moći će sa njima da diskutuju o problemima, rešenjima, perspektivama razvoja biciklističkog saobraćaja na teritoriji grada. Pitanja namenjena tribini zainteresovani mogu uputiti putem maila office@nsbi.org.rs, putem Facebook stranice Novosadska Biciklistička Inicijativa ili u komentaru događaja do 19. septembra. 

Miki Solus i Free Delivery će nastupiti u domu b-612! Miki Solus je zagrebački kantautor sa jazz/punk/funk/rock/rap mešavinom uokvirenom dadaističkim tekstovima koja vrlo verovatno ne liče ni na šta što ste do sad čuli. Free Delivery su momci koji prže moderni bluz, vole da sviraju, i ide im dobro već oko godinu dana. Svirka počinje u 22 sata, a ulaz je 200 dinara.

Besplatno predavanje na temu "Evropska nedelja mobilnosti – pametna mobilnost - jaka ekonomija" biće održano u Infopolisu u 16 sati. Radionica će biti interaktivnog tipa gde će mladi od 15 do 30 godina imati priliku da razmenjuju iskustva i saznaju nešto novo. U sklopu radionice biće obrađena tema "Evropska nedelja mobilnosti – rizični učesnici u saobraćaju u odnosu na mobilnost".

Atelje (Dunavska, pasaž 12) organizuje veče stvaranje poezije od 21h! Pozivaju sve filozofske duše, škrabala i mislioce da dođu na neformalno druženje, razvoj veštine i sklapanje poezije na drugačiji način. Ako imate neke pesme ponesite ih slobodno, ako ne - napravićete ih tamo!

Četvrtak 22. septembar

Peti BiciklanaFEST! Na Svetski dan bez automobila biciklisti silaze na reku na Brod Zeppelin i prave totalno nov, zanimljiv ambijent! Od podne vas tamo očekuje cikloberza - menjaža biciklističkih delova i delića, u 15h prezentacija o tome kako se zaista menjaju saobraćajne navike i pristupu prostoru na osnovu koncepta „dizajn za sve“. U 19 sati uz zvuke elektro swinga biće i fabulozni Red carpet - totalno neobavezna, šarmantna, šik, biciklistička modna revija na crvenom tepihu! Svako može da učestvuje i osvoji zanimljivu nagradu! Posle toga – žurka, a sve je besplatno! 

Serbian Hellbangers predstavljaju kultni italijanski doom metal bend Abysmal Grieff. Od kada su nastali svoj stil temelje na okultnom doom metal zvuku prožetom mnoštvom oldschool uticaja i horor elemenata. Specijalna domaća podrška biće bend Propoved, koji neguje oldscol heavy/doom zvuk. Ulaznice za koncertu Quarteru u pretprodaji koštaju 800 dinara i možete da ih kupite u Eventimu, Felixu i Mungosu, a na dan koncerta biće 1.000 dinara. 

Petak 23. septembar

Splitski sastav TBF vraća se u Fabriku i zakazuje novo druženje sa fanovima“ TBF je sastav za koji se smatra da je jedan od najinovativnijih eksperimentalnih bendova u Hrvatskoj, ali i na Balkanu. Na njihovu muziku snažno su uticali rege, britanski trip-hop, elektronska i eksperimentalna muzika. Iste večeri nastupiće još jedan splitski bend - Justin’s Johnson. Reč je o swing-ska-punk sastavu koji ima preko 300 održanih koncerata među kojima je i odlično prihvaćen njihov poslednji nastup na Exitu. Karte su u pretprodaji 900 dinara (Gigstix), a na vratima kluba biće 1.200 dinara.

Svirka u Društvenom Centru! Controlled Existence servira beskompromisni grindcore stare škole, ali ipak savršeno doziran osveženjem u vidu powerviolence uticaja. Alea Iacta Est su brzi, sirovi, čvrsti, bez dileme oko stilske odrednice, sa dobrom produkcijom koja na celokupnu priču ostavlja pozitivan utisak. Podršku će pružiti veterani hardkor pank scene Smet, zatim mladi novosadski pankeri CPR i juniorska thrash metal sekcija Riverroth. Svirka počinje u 21 sat i ulaz je dobrovoljni prilog. 

U sklopu Noći istraživača, koja će ove godine biti održana 30. septembra, biće održano predavanje "Da li je ledeno doba bilo baš COOL?". Ledeno doba se predstavlja kao period velike hladnoće, snega i leda. Da li je bilo BAŠ tako? Predavanje će pokazati koji su razlozi nastanka Ledenog doba, kojim tempom je nastupilo zahlađenje, kolika prostranstva je pokrivao led… U svetlu opšte opčinjenosti klimatskim promenama, potrebno je napraviti i poređenje prirodnih procesa u prošlosti i ovih savremenih, za koje se veruje da ih čovek izaziva. O ovome će svedočiti: sedimenti sa dna mora, lesna prašina, lednici Alpa i vulkani Mediterana. Dođite u Quarter u 20h da naučite nešto cool!

U Kulturnom centru Novog Sada u 17h biće prikazan film "Kolege". Jern (Erwin Aljukic) ne bi ni pomislio da će ga Ana (Jana Zol) zapravo posetiti u njegovoj hotelskoj sobi spontano. Budući da je osoba sa invaliditetom i da koristi invalidska kolica, Jern nikad nije imao seksualne odnose sa ženom u sličnoj situaciji. Istog dana, samo malo ranije (u 11h) biće održana i tribina o seksualnosti osoba sa invaliditetom, na kojoj će govoriti Erwin Aljukić, nemački glumac bosanskog porekla. Projekcija i tribina organizovani su u okviru festivala "Uhvati sa mnom ovaj dan!". 

Petar Dundov dolazi u subotički klub The Code! Za elektronsku muziku koju stvara kažu da nema granica, da pokreće i intrigira, a samog Dundova smatraju jednim od najhrabrijih, najoriginalnijih i inspirativnih muzičara, čiji rad svesrdno podržavaju Sven Väth, Francois K, Laurent Garnier, Adam Beyer i mnogi drugi. Cena karte na ulazu u klub je 300 dinara. 

Subota 24. septembar

Raw beats u Borisovom ateljeu! Raw Beats Vol 8 predstavlja: Ivan Radojević b2b Luka Vuković (031 Republic, Beograd), Marko Vuković (SillyHeadz, Beograd), GEM.N. (Raw Beats, Novi Sad). Žurka počinje u 23 sata, a ulaz je 300 dinara.

Shuriken organizuju žurku u Quarteru! Nastupiće Drop sensei i Vu-Skeng iz Novog Sada, Massivity iz Bačkog Petrovca i C Critz iz Bačkog Monoštora. Žurka počinje u 22 sata i ulaz je do ponoći 200 dinara, a posle toga biće 300.

Audio Odela - majstori improvizacije. Dva stara lisca u novim odelima. Experimentalni duo od koga možete očekivati sve i ništa. Bez naglašene poruke krče sebi prostor ka binama predstavljajući koncept bez ustaljene forme koji mami uho iskusnog slušaoca. Bubanj protiv gitare, semplera, sinta, ritam mašine i magnetofona. Mige protiv Darka. Free noise swing Att*ck duo. Audio Odela. Neka muškarci obuku odela. CK13, 21h, 200 dinara.

Predstava "Koštana", u režiji Kokana Mladenovića premijerno će se pojaviti pred novosadskom publikom na sceni "Jovan Đorđević" u Srpskom narodnom pozorištu! Predstava o kojoj smo mnogo čitali, iščekivali je i pitali se ko će da glumi Koštanu, konačno će biti prikazana u Novom Sadu. "Koštana" je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava "mrtvo more" jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva proterana. Pretprodaja ulaznica - Gigstix i Blagajna Srpskog narodnog pozorišta, parter I košta 1.200, parter II 1.000, a balkon 800 dinara.

Drugi Kanabis marš u Srbiji! Od 16h na Trgu Slobode prisutni će moći da saslušaju kratke govore aktivista udruženja građana "Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa", kao i bolesnih članova koji se leče kanabisom i proizvođača i uvoznika industrijske konoplje. Cilj organizovanja skupa je podrška legalizaciji kanabisa za sve namene, posebno za medicinsku i industrijsku upotrebu i informisanje građana o svim koristima legalizacije kanabisa kako za bolesne, tako i za razvoj celokupne privrede republike Srbije.

Kinološko društvo Novi Sad organizuje Specijalizovanu izložbu pasa rase Bernardinac od 9.30 sati. U Novosadskom sajmu. Izložba je planirana da se održi u krugu Sajma (napolju) samo u slučaju kiše ringovi će biti postavljeni u hali. Informacije o prijavi i nagrada možete da pronađete ovde.

Hardcore Show Part 14 u Mužlji! Nastupiće Proslov (Županja, metal), Become As One (Novi Sad, hardcore), Replicunts (Beograd, punkrock) i P.R.S.O! (Sombor, hardcore/punk). Na svirci u klubu Zeppelin biće postavljena kutija za donacije u sklopu realizacije humanitarne akcije Magnet za ljubav. Prva svirka počinje u 22 sata, a ulaz je 200 dinara.

Dramski studio Atelje mladih u Pančevu organizuje audiciju za prijem novih članova u 13 sati. Za audiciju treba da spremite recitaciju, imitaciju i osmeh!

Fondacija "Danilo Kiš" i ove godine nastavlja obučavanje mladih kreativnih, talentovanih Subotičana koji žele da se oprobaju na sceni i nauče tajne glumačkog zanata. Audicija za buduće članove Pozorišne radionice počinje u 14h na srpskom i od 17h na mađarskom jeziku, u Omladinskom klubu "Skladište" (Park Ferenca Rajhla 12a, zgrada Jadran, 1. polusprat). Uz glumce, koji će biti voditelji radionica, polaznici će biti u mogućnosti da izuzev praktičnog znanja istraže i istoriju pozorišne umetnosti.

Tijana Kabić ponovo na domaćem terenu, odnosno u Somboru. Zbog miholjskog leta koje je šteta ne iskoristiti dok traje - ova poznata DJ dama odlučila je da ponovo zasvira u svom gradu! Žurka će biti održana u Malom Akvarijumu i počinje u 22 sata.

Street workout takmičenje u Somboru! Na Prvomajskom bulevaru od 11 sati moći ćete da gledate sprotiste kako se oprobavaju u 13 disciplina: zgibovi, propadanja, ruski zgibovi (sa cimanjem i bez njih), pištolj čučnjevi, front lever, back lever, human flag, handstand i slično!

U Izlogu ideja u Bačkoj Topoli nastupiće Miki Solus! Sa četvoročlanim bendom (harmonika, bas, bubanj, gitara) ne prestaje da privlači pažnju javnosti. Kantautor koji je rekao ne gitari, šansonjer sa harmonikom, vanbračno dete Dr Drea i Šopena… samo je delić komplimenata u kojima se gotov takmiči muzička kritika. Ulaz na svirku je besplatan!

Nedelja 25. septembar

Odmor.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo