...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 19. do 25. februara

19.02.2018.

Nedelja Promene, Otpor, Bojan Marjanović, Kanda Kodža i Nebojša, Stuttgart Online, predstave, promocije, koncerti...

.

Ponedeljak 19. februar

Promocija zbirke priča Patrika Kovalskog "Treća polovina minotaura" održava se u kafe knjižari Bulevar Books. U prozi Patrika Kovalskog u istovremeno prepoznajemo da je autor svestan svih mogućnosti proznog izraza koju je donela moderna književnost od Džemsa Džojsa, Franca Kafke i Vilijama Foknera do Selindžera, Rejmonda Karvera i Donalda Bartelmija, ali ne upada u unapred određene diskurzivne obrazce, već stvara originalni književni tekst. Učestvuju Milan Vračar – Asocijacija Kulturanova, Siniša Tucić – urednik edicije "Iza barikade", Patrik Kovalski – autor.

Povodom obeležavanja godišnjice rada Pozorište Promena treću godinu za redom organizuje "Nedelju Promene". Od 19. do 25. februara biće odigrano ukupno sedam predstava: "Mali bračni zločini","Slučaj Harms", "Opsednuti", "Eling i Kjel Bjarne", "Laku noć, majko", "Kraj partije" i "Lizistrata", uz gostovanje predstave "Praćka". Cena karata je 200 dinara, predstave se igraju na Akademiji umetnosti Novi Sad, Đure Jakšića 7.

Utorak 20. februar

Predstava "Otpor" na repertoaru je Srpskog narodnog pozorišta. Po tekstu Li Mekdugala predstavu je režirala Sonja Petrović. Troje mladih ljudi bore se protiv svega što im društvo nameće, posebno protiv Samita G-8 i G-20, a kroz njihov otpor pisac provlači pitanja izgubljenosti mlade generacije koja iskonski oseća da to što se dešava u kapitalističkom društvu, gde moćnici udruživanjem postaju još moćniji, a obični smrtnici njihovi poslušnici i izvršioci, nije u redu.

Izložba "Skice i Skulpture" Srđana Gatarića počinje u 19 časova u galeriji SKCNS Fabrika. Gatarić je rođen u Novim Kozarcima 1995. godine. Završio srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput". Trenutno je student četvrte godine vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Macure. Ovo mu je druga samostalna izložba.

Sreda 21. februar

Promocija knjige Bojana Marjanovića "Sutra ćemo" održava se od 19 časova u kafe knjižari Bulevar Books. O mnogim temama koje ova knjiga pokreće - odnosu ličnog i društvenog, ljubavnim vezama i njihovim raznim oblicima i mogućnostima, odrastanjima u malim mestima i življenjem u velikim, sa autorom razgovara pisac Bojan Krivokapić.

Četvrtak 22. februar

Novosadska promocija zbirke priča "Umorni kao psi" Miloša K. Ilića održava se od 19 časova u Omladinskom centru CK13. Učestvuju: autor Miloš K. Ilić, urednici Vladimir Arsenić i Srđan Srdić i moderator Đorđe Majstorović. Miloš K. Ilić (1987-2051.) piše prozu i radio drame. Do sada je izdao zbirke priča "Priče o pivu" (Laguna, 2008.) i "Umorni kao psi" (Partizanska knjiga, 2018). Ilić je publici poznat pod imenom Ivan Drnčula, kao jedan od autora zbornika "Sanjatorijum", koji je nastao 2015. godine nakon kolonije "Književnost & Multimedia" u Sremskim Karlovcima.

Liceulice su prve ulične novine u Srbiji. Već sedam godina kroz ovaj program angažuju se teško zapošljivi sugrađani i sugrađanke koji postaju promoteri ne samo magazina. Novi Sad je novi grad u kojem je Liceulice zaživelo, a druženje sa novosadskim prodavcima, saradnicima i članovima redakcije održava se u kafe knjižari Bulevar Books od 19 časova.

Studentski kulturni centar Novi Sad nastavlja seriju promocija književnih dela pod nazivom "Nova knjiga". Drugi gost ove edicije programa biće književnik Goran Gocić čiji će roman "Poslednja stanica Britanija" biti promovisana od 20 časova u SKCNS Fabrici u 20 časova. Goran Gocić ima tridesetogodišnji staž kao novinar, urednik i pisac. Radove mu je objavilo tridesetak medijskih kuća, na ukupno dvanaest jezika. Njegov prvi roman "Tai" (2013), bio je bestseler i osvojio četiri nacionalne nagrade za književnost.

Stand-up komedija, "Sve što ste hteli da znate o Džoniju, a niste smeli nikad da ga pitate", u izvodjenju Nikole Đurička, održava se od 21 čas u Pozorištu mladih. Cene ulaznica: Parter 1.100 dinara, balkon 900 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni pozorišta mladih i na GIGSTIX prodajnim mestima.

Vojvođanski simfonijski orkestar nastavlja sezonu 2017/18 koncertom u novosadskoj Sinagogi, sa početkom u 20 časova. Dirigent je Aleksandar Kojić, program: B. Bartok - Muzika za gudače, udaraljke i čelestu, F. Šubert - Simfonija br. 5.

Bend Kanda Kodža i Nebojša sviraće 22. i 23. februara u pabu Lazino Tele. Tokom četvrt veka postojanja, članovi ovog sastava ostavil su neizbrisiv trag u srpskoj rok kulturi, nepogrešivo beležeći bezbrojne promene društva naviklog na kretanje iz jednog kamenog doba u drugo. Karte u pretprodaji koštaju 600 dinara, početak je u 21:30.

Petak 23. februar

Bend Stuttgart Online nastupiće u Crnoj Kući, u najjačoj postavi do sad. Celovečernja poslastica bez predgrupe za sve fanove garažnog rokenrola. Karte po ceni od 400 dinara, prodavaće se na ulazu.

Subota 24. februar

Rok muzičar Srđan Gojković-Gile i bend Magic Bush održaće koncert pod nazivom "Retko svirane pesme" u SKCNS Fabrici. "Sviraćemo pesme iz moje karijere koje su retko izvođene uživo. Biće pesama iz filmova, koje sam radio za 'Kako je propao rokenrol' i 'Crni bombarder', iz saradnje sa Vladom Divljanom, nekih mojih solo pesama, ali i pesama Električnog orgazma koje retko sviramo, a neke čak nikad nismo svirali uživo!", najavljuje Gile. Koncert počinje u 21 čas.

Predstava "Praćka" gostuje u "Nedelji promene" Pozorišta Promena od 21 čas. Psihološka drama o neprihvatljivom odnosu izmedju dva muškarca doživljava svoj krah, ne zbog društva i okolnosti, nego zbog njih samih koji nisu u stanju da se suoče sa sobom. Ovo je priča o mržnji koju širimo jer smo potisnuli ljubav, a ta mržnja često je prihvatljivija od ljubavi. Po delu Nikolaja Koljade predstavu je režirala Sonja Petrović.

Koncept intimnih muzičkih performansa nazvanih "Svirka u knjižari" nastavlja se nastupom novosadske kantautorke Nađe u kafe knjižari Bulevar Books. Nađa Vračarić je upisala muzičku školu sa osam godina, svirala klavir, par godina kasnije počela je da svira gitaru, a u svom prvom bendu bila je do prvog razreda srednje škole. Posle toga je počela da piše pesme i ta strast nije je napustila do danas. Prošle godine izdala je svoj debitantski demo EP "Venus in Gemini". Ulaz je slobodan.

Piano city promo vikend održava se 24. i 25. februara. Prvog dana u Kulturnom centru Novog Sada nastupaju Veljko Nenadić, klavir (19h) i grupa Eyot iz Niša u 20 časova. Dan kasnije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od 19 časova nastupa Ivana Damjanov (klavir) i od 20 časova Kosta Jevtić (klavir). Ulaznice za EYOT i prvi dan manifestacije su u prodajnoj mreži GIGSTIX-a, cena: 500 dinara, na ulazu 600. Drugog dana manifestacije ulaz na koncerte je slobodan.

Još jedna vrhunska stoner-electro-psy-rock svirka u Gerila baru: temišvarski stoner bend Methadone Skies, novosadski Wolfram i zagrebački Stonebride ponovo staju na binu zajedno. Karte za ovaj koncert možete preuzeti u Gerili po pretprodajnoj ceni od 300 dinara, dok će na dan koncerta iznositi 400 dinara.

Nedelja 25. februar

Bend iz Osijeka Ariana Group Inc. nastupa u Gerila baru. "Da bi stvorili sliku kako bi to trebalo zvučati zamislite Beyonce u aranžmanu Milesa Davisa, zamislite kako Justin Timberlake pleše i pjeva kako Benny Goldson kaže, ili kako bi Chick Corea pisao kompozicije za Shakiru". Početak je u 21 čas, ulaz slobodan.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo