...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Kultura

Nedeljni vodič od 18. do 24. juna

18.06.2018.

Izložbe, promocije, svirke i dokumentarni filmovi protiv najavljenog lošeg vremena...

.

Ponedeljak, 18. jun

Posle osam godina, Messer Chups ponovo stižu u Novi Sad, u Omladinski centar CK13. Messer Chups je horor surf bend iz Sankt Peterburga, a njihovi nastupi obojeni su garage punk stavom u kombinaciji sa snimcima treš horor filmova iz pedesetih godina. Na ovom koncertu bend će promovisati materijal sa poslednjeg albuma „Taste the blood of Guitaracula.“ Karte možete nabaviti isključivo na dan koncerta po ceni od 700 dinara, a početak je zakazan za 20:30.

U SKCNS Fabrici, biće otvorena izložba projekta SLIKA, Katedre za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu, i trajaće do 22. juna. Na  ovoj izložbi svoje radove će predstaviti deset autora, nastavnika i saradnika Katedre za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu. Projekat Slika nastao je 2011. godine i ovo je osma realizacija izložbe ovog pojekta. Početak je u 20 časova.

Utorak, 19. jun

Omladinski centar CK13 organizuje Slušaonicu pod rednim brojem 5, a ovaj put na oduševljenje svih ljubitelja benda Goribor. Kroz njihovu muziku se provlače uobičajene teme kao što su ljubav, droga, očajanje, bezizlaznost, kritika šljama koji je zavladao društvom, neuklopljenost i samoća. Poseban akcenat biće na frontmenu benda, Aleksandru Stojkoviću St-u, koji u svojim pesmama uspeva da uz suptilnu emociju i prepoznatljivu bluz energiju artikuliše generacijski vapaj u kojem odzvanja želja za životom. Početak u 20 časova.

Sreda, 20. jun

Ljubitelji harfe, a pogotovo deca i njihovi roditelji, moći će u knjižari Bulevar Books da uživaju uz nastup učenica privatne škole harfe za sve uzraste - "Harphomania". Na malim, tzv. keltskim harfama, predstaviće se najmlađe harfistkinje koje su tokom protekle školske godine osvajale nagrade na raznim takmičenjima, kao i odrasle harfistkinje koje harfu sviraju iz hobija. Njima će se pridružiti i učenice harfe iz drugih muzičkih škola. Početak je u 17 časova.

Sedmočlani bend Jall Aux Jeux nastupiće u domu b-612. U pitanju je bend iz Bihaća, a gladna odlika im je pevanje na francuskom jeziku, iako ga uopšte ne znaju. Objašnjenje za ovu situaciju dali su sami članovi benda  rečenicom "Niko ne zna slovački, i šta ćemo, haj'mo francuski." Ako želite da čujete kako ovo zvuči, svirka počinje u 21 čas, a upad je 200 dinara.

Četvrtak, 21. jun

Omladinski centar CK13 organizuje aktivistički bioskop, gde će održati projekciju filma „Veronica Guerin“ iz 2003. godine. U pitanju je film koji govori o istinitoj i tragičnoj priči irske novinarke koja je razotkrila neke od najopasnijih kriminalaca i narkodilera u Dablinu devedesetih. Projekcija će biti na otvorenom, sa početkom u 21, a ulaz je besplatan.

U okviru programa "Nova knjiga" u SKCNS Fabrici biće održana promocija knjige "Peto godišnje doba" autora Nenada Rackovića. Kako je rekao naš književnik Dragan Velikić – "Roman Peto godišnje doba čine prizori iz života Nenada Rackovića, koji ispisuje jedinstven bedeker o našem vremenu i prostoru. Čini to beskompromisno, ne štedeći sebe ni fizički ni psihički, brišući granicu između života i umetnosti – njegov vlastiti život postaje umetničko delo." Promocija počinje u 20 časova.

Projekcija dokumentarnog filma "Kontakt" o novosadskim bendovima, biće održana u CK13. "Kontakt" govori o novosadskoj alternativnoj i andergraund bendovskoj muzičkoj sceni. 'Kontakt' pokriva period od 1989. do 2017. i sadrži 140 sagovornika koji govore ispred više od 500 novosadskih bendova. Akcenat filma je na onim bendovima koji su nastali baš u tom periodu i nisu imali medijsku potporu. Početak je u 21 čas, a ulaz je besplatan.

Petak, 22. jun

U dvorištu doma b-612 ovaj put čeka vas odličan Backyard chill, koji uključuje sedeljku, hip hop, hladno pivo i funk. Ima li boljeg načina da se provede petak? Upad je 100 dinara.

Subota, 23. jun

"Novi ukus zajedničkog života" - Informisanje, upoznavanje i druženje sa mladim izbeglicama koji žive u Srbiji i organizacijama koje rade sa njima, biće održano u CK13. To znači da ćemo imati priliku da slušamo njihove priče, iskustva i razmišljanja, kao i da se upoznamo sa mladim izbeglicama koji žive u Beogradu. Početak je u 11 ujutru, a kompletu satnicu možete videti na zvaničnom event-u Crne kuće.

Nešto kasnije u CK13 biće održana i odlična svirka. U pitanju je veče ekstremnog industrial & noise drone zvuka. Bendovi koji nam stižu u Crnu kuću su novosadski Dichotomy Engine, MRT takođe iz Novog Sada, ali i Nišlije Pt / Tearpalm. Početak je u 21 čas, a upad na svirku je 250 dinara.

DJ dama Sonja Sajzor i artpop projekat Milenka Vujoševića pod imenom Ensh stižu u KC lab. Sonja pored standardnog DJ seta izvodi pesme sa svog prvog EP-ja pod nazivom ’"Fragile Blues’" koji ona sama opisuje kao ’"Love songs with a dark twist". Sonja pisanjem tekstova izražava svoju bol neuzvraćene čežnje za drugom osobom i zadire duboko u svoju intimu pričajući o načinima na koji nas neuzvraćena ljubav i gubitak voljene osobe može učiniti nesvesnim sopstvene vrednosti. Ensh je ljubitelj plesno orijentisanih trap i hip hop klasika. U zadnjih pet godina je uspeo da proširi svoje uticaje svirajući po Evropi i koncertnim prostorima u Britaniji, barovima, skvotovima i galerijama, kao i raznim festivalima. Njih dvoje zajedno prave odličnu žurku koja počinje u 19 časova. Upad je 200 dinara.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. septembra

Čak tri zanimljiva festivala se ove nedelje održavaju u Novom Sadu - drugi Festival pomirenja, sedmo izdanje Novosadskog festivala knjige,…

.

Letnja festivalska ponuda preselila se u onlajn prostor

Iako pandemija koronavirusa ne jenjava, različita kulturna dešavanja ipak su pronašla put do publike. I pored malog broja manifestacija koje…

.

Galerija Matice srpske s vama kod kuće

U okviru kampanje "GMS s vama kod kuće" Galerija Matice srpske priredila je bogat program za ljubitelje umetnosti različitog uzrasta…

.

Razmišljaj o umetnosti na drugačiji način

Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku srpske umetnosti.…

.

Nedeljni vodič od 29. oktobra do 4. novembra

Pred nama je još jedna energična nedelja, prepuna zanimljvih događaja...

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. septembra

Interesantni događaji za doček jeseni...

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo