...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 17. do 23. aprila

17.04.2017.

Killo Killo Banda slavi deset godina rada, Klika, Kuku$, Impuls festival, Prosefest, Nedelja pozorišta, Don kihot, Dinja...

.

Ponedeljak 17. april

Četvoro talentovanih kantautora iz regiona dolaze u Škripu! Nastupaju Davor Matošević, Ivan Škrabe, Nikola Nešković (izmenavremena)+Ivan Čkonjević i Roberto Vodanović Čopor. Davor Matošević svoju muziku stvara, snima i izvodi uz akustičnu gitaru. Ivan Škrabe je gitarom i usnom harmonikom obišao razne festivale, kantautorske večeri, a svirao je i na zagrebačkim ulicama. Muzika Nikole Neškovića je introspektivna i duboko proživljena. Ima nešto magično u njegovoj muzici i stihovima, ali i u načinu pevanja. Čopor piše pesme i objavio je nekoliko zbirki poezije, a muzičkom scenom luta kao kantautorski eksperimentalni projekt Čopor. Ulaz je dobrovoljan prilog.

Uskoro počinje Prosefest, pa tim povodom pisac Branko Anđić dolazi u Novi Sad! On će govoriti o svojoj knjizi "Borhesova deca" u Kulturnom Centru Novog Sada, klub "Tribina mladih" u 19 časova. Branko Anđić je pisac, prevodilac, profesor književnosti i novinar. Jedan je od pokretača i urednika časopisa za svetsku književnost "Pismo" i negdašnji član uredništva "Književnih novina".

Na jednoj od prethodnih Bistrionica tema je bila značaj pobune i uličnih demonstracija, dok su učesnici prošli put razmatrali koji je bio smisao izbora i (ne)glasanja u ovom trenutku. Ovog ponedeljka će diskutovati o nedavno usaglašenim zahtevima demonstranata, zatim o načinima borbe za ispunjenje tih zahteva, kao i da li je neophodno praviti pauze ili je bolje svaki dan biti na ulicama, ali i o kompleksnosti organizacije samih protesta. Ako želite da se uključite, dođite na sprat CK13 od 20 časova i 30 minuta. Svi prisutni će moći ravnopravno da učestvuju u otvorenom razgovoru.

Utorak 18. april

Rebuild kolektiv predstavlja: Joliette iz Meksika (post hardcore), The Canyon Observer iz Slovenije (postnoise, sludge metal), Young Husbands iz Beograda (alternative, post-hardcore) i Shoplifters iz Novog sada (post punk)! Ako vam se sviđa, podržite bend koji svira kupovinom izdanja ili majice, fanzina jer na taj način bend obezbeđuje pola svojih prihoda za benzin do sledećeg grada. Druga polovina je već vaša podrška kupovinom ulaznice, koja košta 300 dinara.

Počinje Prosefest! Jedanaesti međunarodni festival proze trajaće do 21. aprila, a dobitnik ovogodišnje nagrade "Milovan Vidaković" jeste Peter Handke. Otvaranje festivala biće održano u Srpskom narodnom pozorištu u 18 sati. Ulaz je besplatan, a karte možete da uzmete na biletarnici SNP-a. Program festivala pogledajte ovde.

U Pozorištu Promena pogledajte predstavu "Kraj partije". To je predstava o odnosu roditelja i deteta i cikličnosti i ponavljanju istih odnosa iz generacije u generaciju. Ham i Klov žive u nekoj vrsti simbioze i ne mogu jedno bez drugog, ali ipak nemaju saosećanja jedno prema drugome. U iščašenom svetu u kojem nije još mnogo šta ostalo, jedino čemu mogu da se nadaju je da dođe kraj te njihove igre. Ova predstava biće igrana u Teatru 34 (Pašićeva 34) od 20h. Karte koštaju 200 dinara.

Improstor #89! Nastupiće Rastko Lazić - kompozitor i izvođač imporovizovane elektro-akustične muzike, komponuje muziku za savremeni ples, pozorište i televiziju. Iako mu je modularni sintisajzer glavni instrument, za vreme boravka u jugoistočnoj Aziji počeo je da koristi perkusione instrumente iz tog podnevlja ali i da manipuliše zvučne zapise kompjuterskim softwerom. Pomoću kompjuterskog softvera pokušava da kreira nove instrumente i da ih svira na raznim taktilnim površinama. Igor Stangliczky je samostalni umetnik, u oblasti ručno rađenog dizajna, digitalne grafike i zvuka. Deo osnivača Gallery1250, improvE kolektiva Beograd i polovina benda PonTon. Svirka počinje u 21.32h, a ulaz je besplatan!

U klubu Suburbia nastupiće Topsy Turvy's i Yellow Spots! Topsy Turvy's je francuski melodic punk bend sa dva vokala, muškim i ženskim, i DIY pristupom. Yellow Spots dolaze iz Budimpešte i kombinuju različite radosne muzičke stilove na svoj sopstven način. Tokom spektakularnih nastupa možete da vidite mumije ili druge neočekivane predmete na bini. Njihovi apsurdni, infantilni i morbidni tekstovi uglavnom su o ludim likovima i haotičnim situacijama.

Šta se desi kada neko odraste u senci Njujorka, svirajući rok i fank muziku sa bratom koji ga je upoznao sa Mingusom, Monkom i Ornette Colemanom, uz oca koji je insistirao na slušanju Mocartovih opera i Malerovih simfonija? Za Majka Parkera, mladog basistu, bilo je to izrazito inspirativno okruženje. Kritika je prepoznala njegove rezultate, opisujući Parkerovu muziku kao "genijalnu sintezu svih muzičkih žanrova" i "mešavinu post Bop-a, indie rock-a, avangardnih i modernih klasičnih uticaja", ističući "Parkerovu zrelu i maštovitu kompoziciju i vešte aranžmane", navodeći da se "muzička erudicija prepoznaje u slobodi kojom se kreće između funk-a, bebop-a i slobodnog džez atonalnog kontrapunkta". Poslušajte ga kod Firčija od 22h. Karte možete da kupite za 500 dinara u gigstixu, a na ulazu će biti 600.

Izložba časopisa za kulturu prostora Piranesi biće održana u Društvu arhitekata Novog Sada u 10 sati. Naslovnica aktuelnog, 38. broja posvećena je novosadskoj robnoj kući Stoteks (današnji tržni centar Bazaar), delu čuvenog slovenačkog arhitekte Milana Miheliča. Autori izložbe su Robert Potokar / Ravnikar Potokar d.o.o. (architectural office), glavni urednik časopisa i Andrej Strehovec / Strehovecarchitecture, rezecent časopisa.

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu organizuje razgovor sa uglednom latinoameričkom književnicom Luisom Valensuelom u Kino sali, sa početkom u 11 časova. Luisa Valensuela je autorka brojnih eseja, romana, pripovetki, mini-priča i jedna od najvažnijih savremenih argentinskih književnica. Valensuela piše političku književnost, u najširem smislu te reči, i bavi se u svojim autopoetičkim esejima prevashodno konceptima ženskog pisma i pisanja telom.

Sreda 19. april

Omladinsko pozorište "Vožd" iz Mišara gostuje u Novom Sadu 19. aprila u sklopu programa "Nedelja pozorišta" Studentskog kulturnog centra Novi Sad, gde će odigrati humanitarnu predstavu "Putujuće pozorište Šopaloviċ" u Fabrici. Za predstavu "Putujuće pozorište Šopalović" su osvojene brojne nagrade: tri pohvale za glumačko ostvarenje, specijalna nagrada za funkcionalno scenografsko rešenje i drugo mesto za najbolju predstavu u celini. Sav prihod od predstave je namenjen Nacionalno udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR. Karta košta 400 dinara, studenti imaju popust od 50%, a možete rezvrisati svoju kartu na mejl nurdor.fabrika19@gmail.com.

Izložba "Zvonik, Glockenturm, Harangláb, Belltower" biće održana u Rektoratu od 18 sati. Obeležavanje je najstariji vid komunikacije. Svaki znak predstavlja fokus u prostoru: obeležava, vodi, budi sećanja i slavi. Postoje dvodimenzionalni znaci, kao i prostorne strukture, a zvonik koristi i još jednu novu dimenziju – zvuk. Autori izložbe su Borut Juvanec i Andreja Benko.

Pogledajte predstavu "Kumovi" u Pozorištu mladih od 19.30h. Kumovi su neobična priča o prijateljstvu čoveka koji je ostao bez posla sa kerom iz obližnjeg parka koji, takođe, nema posao. I ta priča počinje obično, kao sve priče koje će kasnije da se iskomplikuju i da dobiju sasvim drugo značenje.

Supersoare u knjižari Bulevar Books biće posvećen Dževadu Karahasanu, bosanskohercegovačkom i evropskom piscu, esejisti i dramaturgu, jednom od najznačajnijih književnika bivše Jugoslavije, koji živi i radi na relaciji Grac – Sarajevo. O trima novelama Sjeme smrti, Utjeha noćnog neba i Miris straha, objedinjenih naslovom "Što pepeo priča", višeslojnom metaforom o nečistoj savesti, kako pojedinca prema okruženju, društvu i prema sebi, tako i društva prema pojedincu, osim autora, od 19h govoriće i Jasmina Ahmetagić, književna kritičarka i teoretičarka iz Beograda.

Četvrtak 20. april

Svečano otvaranje Novosadskih muzičkih svečanosti, odnosno NOMUS-a biće održano u novosadskoj Sinagogi od 20h. Nastupiće Vojvođanski simfonijski orkestar sa dirigentom i solistom Fredijem Kempfom iz Velike Britanije. Ulaz je 800 dinara.

Mini fest autorske muzike "Svi za sve", mlađi i stariji autori na jednom mestu. Različiti muzički pravci, od indie, pop, rock i math punk... samo za vas u sjajnom ambijentu Crvenog petla! Nastupiće Olivera Popović - kantautorka iz Novog Sada bogatog iskustva nastupa na velikim i malim binama, Happy Hippy - ljubavne pesme u pop-rock maniru, promovišu pesme sa novog, drugog po redu albuma "Suze & Smeh", Free Delevery - mladi momci sjajnog zvuka i nežnih nota, Kler - već uveliko etabilirani i prepoznatljivi, čvrstog ritma i aktuelnih tekstova, predstavljaju nove pesme i stare u novom aranžmanu i B.R.A.I.N - temperamentni, žestoki i nesvakidašnjih ritmova. Prva svirka počinje u 21h, a ulaz je besplatan!

U klubu Suburbia opet lom! Dolaze The Arson Project, DIY hardcore/grind iz Malmea (Švedska), Fredag Den 13 iz Švedske (scandicrust) i Beg Us To Stop – grindcore/death metal bend iz Beograda.

Bitef teatar, Kulturni centar Pančevo i Akademija umetnosti Beograd gostuju u novosadskom pozorištu sa predstavom "Leni". "Leni" je multimedijalni triptih o životu i delu Leni Rifenštal kao svojevrsnoj paradigmi lepote i zla.

Narodno pozorište iz Sombora gostovaće u Fabrici sa predstavom "Jastučko" po tekstu Martina Mekdone u režiji Ninoslava Đorđevića. Predstava, koja je premijerno izvedena 2016, inače je bila Đorđevićev završni ispit master studija iz pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom Darijana Mihajlovića. Krate po ceni od 500 dinara možete da kupite u Gigstixu.

U 19h u Startit Centru Zrenjanin očekuje vas predavanje o stock fotografiji i o tome kako zaraditi od prodaje fotografija preko stock sajtova. Na ovom meetupu imaćete prilike da čujete konkretne savete i primere koji će vam pomoći ukoliko želite da se bavite komercijalnom prodajom fotografija.

Petak 21. april

Počinje studentski festival dobrih praksi "Impuls festival"! Na festivalu će biti održano nekoliko radionica i predavanja, a očekuje vas i pozorišni i muzički program. Raspored programa možete da pogledate ovde, a ulaz je na sve besplatan.

DMT je skraćenica za Distorzija Motorne Testere, novosadski pank-rok bend koji svira već 25 godina. Počelo je sve kao bunt i želja za dobrom svirkom, a početkom 2000. godine snimanjem prvog albuma prešli su u ozbiljniji rad. Divlje Svinje su novi pank bend iz Novog Sada. U februaru su izdali svoj debi album pod nazivom "Ne gledajte televiziju" i ovo će ujedno biti i premijerno izvođenje tog albuma u Novom Sadu. Poslušajte ih u CK13 od 21h. Ulaz je 300 dinara.

Grate u Novom Sadu, ovaj put sa gostima iz Slovenije, ljubljanski Bütli! Pesme punk kvinteta Bütli odišu društveno kritičkom, socijalnom i političkom tematikom. Petorka postoji od 2009, a 2015. izdala je prvi album pod nazivom "Time Art".

Noć biologije! Na Prirodno-matematičkom fakultetu očekuje vas veoma zabavn svet biljaka i životinja, sa nasmejanim studentima i zanimljivim eksperimentima. Vrata za posetioce će se otvoriti u 17h, a žurka će trajati sve do 23h! I ove godine, kao i prethodnih, očekuje vas više od 60 radionica studenata i učenika srednjih škola, zatim zanimljiva naučno-popularna predavanja i promocije različitih institucija, prirodnih dobara i nevladinih organizacija koje se bave prirodom. 

Zbog velikog interesovanja zakazano je još jedno gostovanje predstave Veče sa Dinjom, kod Firčija u 20.30h. Dinja je marginalac i autsajder. Voli čvarke iz kese. Dinja su čudni likovi, bizarne situacije i ostale trivijalnosti. Dinja je pozorište kao koncept a ne kao zgrada. Dinja je laž koja govori istinu. Dinja kaže: "Sve je laž osim istine". Dinja je postala digitalni performans. Od sada ona postaje stand up komičarka. Ulaznice za 400 dinara možete da kupite u Gigstixu.

Kada završite sa Dinjinom predstavom, pređite u klub Suburbija i poslušajte bend Negative Slug iz Zagreba. Oni sviraju sludge, doom, metal i noise. Tokom večeri nastupiće i neki domaći bendovi, a više informacija uskoro.

U klubu Tunnel Lobotomija. Nastupiće Scalameriya iz Kragujevca, Ontal iz Subotice i Razbibriga iz Kragujevca. Ulaz je do ponoći 200 dinara, a nakon toga biće 400.

Po prvi put u novosadskom Startit Centru sa početkom u 15h, održaće se sastanak Ženskog biznis kluba u okviru kog će se se organizovati brzi poslovni sastanci (Business Speed Dating). Suština brzih poslovnih sastanaka je da se na susretima 1:1, u trajanju od 3 – 4 minuta po sagovornici, učesnice predstave jedne drugima. U kratkom vremenskom periodu imaće priliku da predstave svoje proizvode ili usluge, objasne svoje trenutne poslovne potrebe i da sa sagovornicom prodiskutuju o mogućnostima uspostavljanja saradnje.

Omladinski kreativni centar (OKC-e) organizuje radionicu "Upravljanje vremenom" koja će biti održana u terminu od 19 do 21.30h. Cilj radionice je da osposobi učesnike da na efikasan i efektivan način planiraju i organizuju svoje vreme. Celokupna radionica se sastoji od niza zanimljivih igrica i vežbi koje bi trebalo da osposobe učesnike za racionalno planiranje i korišćenje sopstvenog vremena.

Ludum Dare je okupljanje profesionalaca i entuzijasta u polju game developmenta tokom koga učesnici imaju zadatak da za 72 sata kreiraju igricu na temu koja se objavljuje prvog dana takmičenja. Trenutno se održava triput godišnje s tim što je najveće okupljanje tokom godine upravo ovo prolećno. Odvija se u isto vreme širom sveta, a Novi Sad će biti jedan od gradova domaćina ove godine. Vrata Startit Centra Novi Sad svim učesnicima će biti otvorena tokom vikenda od 10h do ponoći. Potrebno je poneti svoj laptop, dobro raspoloženje i kreativnost. Učešće je besplatno.

Vršački WordPress Meetup biće održan u Startit Centru u Vršcu od 18 sati. Aprilsko druženje donosi dvoje predavača. Biće zanimljivo svima koji se bave izradom sajtova, ili žele da imaju svoj, uspešan sajt, ali i onima koji (još uvek) nisu zakoračili u IT svet. Stevica Gološin otkriće vam tajne kako da vas Google zavoli i da ta veza bude dugotrajna i uspešna, a Duška Nikolić podeliće svoja iskustva o tome kako joj je rad preko interneta promenio život, kada je shvatila da to nije "samo za one što nešto tamo programiraju".

Punk koncert izvrsna dva benda Žuta Minuta i No Discipline! Biće održan u bivšem Gonzu pored restorana Pivnice kod Begeja. Prihod od koncerta ide u dobrotvorne svrhe, tako da platite ulaz od 150 dinara i pijte mnogo!

Subota 22. april

Fruškogorski maraton! Spremite udobne patike, malo hrane i vodu, dobro raspoloženje i snagu za šetanje ili trčanje po Fruškoj Gori.

Kreni na Kliku 2: Scena sa Kuku$ima očekuje vas u Quarteru! Nastupiće momci iz klike, Glupi i Siromašni, Flow, Gadni Gad, Kuku$, odnosno milijardu ljudi! Karte za 499 dinara možete da kupite u Gigstixu. Nastup počinje u 21 sat.

Killo Killo Banda slavi 10 godina rada! Rođendan će proslaviti u Gerili uz svirku i goste i promociju novog spota za pesmu "Serious Times"! Pored nekoliko gostiju koje će Banda imati na koncertu, na bini će se naći i jedan DJ, a njegovo ime je Cef Selecta! Svestan i besan, odrastao u Banatu, navikao da se kreće DUB stranom ulice i tvrdi da zna formulu za pravljenje dobre žurke. Bass je njegovo glavno oružje! Vrteće muziku PRE i POSLE Kilostera, tako da će to biti celovečernji spektakl. Ulaz je besplatan.

"Korak napred" je humanitarni koncert novosadskih bendova UV, Tu ima zvuka i War Engine za Bojanu Ćorilić, koja je povređena u pucnjavi u Žitištu u julu prošle godine. Sav prihod od ulaznica za ovaj događaj, koji će biti održan u CK13, biće doniran za Bojaninu novu protezu i njen dalji oporavak. Pomozimo joj svi zajedno da opet prohoda, potrči i radi ono što najviše voli – pleše. Ulaz je 200 dinara.

U klubu Tunnel biće održana žurka "This is not yoga", a nastupiće Dj Faktor X iz Budimpešte, DJ Natasha i DJ Timika iz Subotice. Ulaz je pre ponoći 200 dinara, a nakon toga biće 300.

Reditelj prepoznatljivog stila Zlatko Paković, odvažio se da ispriča donkihotovsku priču nakon četiri veka od njenog nastanka i da svoj lični pečat viđenju današnjice na temu borbe za lične ideale. Premijera predstave "Don Kihot ili šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva" održaće se u 20h u Fabrici. Zlatko Paković je na ovom projektu okupio Nikolu Đurička i Borisa Milivojevića u ulogama Don Kihota i Sanča Panse, kao dvojicu najpopularnijih i najboljih srpskih glumaca i komičara srednje generacije. Jedna od osobenosti ove predstave je i lik naratora, u čijoj je ulozi reditelj Zlako Paković. Osim što je svojevrstan vodič kroz predstavu, Narator se javlja i u ulozi Servantesa, ali i u ulogama najboljih tumača Servantesovog dela. Karte možete da kupite u Gigstixu.

Koncertu dua Manja Ristić i Marina Džukljev biće održan u Zavodu za kulturu Vojovodine od 21.30h. Manja i Marina ostvaruju saradnju kroz improvE platformu tokom 2014. godine. U novembru 2015. osnivaju duo i predstavljaju prvo izdanje pod nazivom Tajni razgovori (Secret Conversations). Ubrzo nakon prvog, predstavile su i naredna dva izdanja: LIVE at Cultural Center Parobrod, i trio sa gitaristom i kompozitorom Đorđem Markovićem „Super Silent Mice in Space“.

U Lavli Džavliju iskusićete Tehno sa Druge Planete! Nastupiće Djix iz Paraćina, Whitestarr iz Novog Sada, Teacher iz Jagodine i Jovan Cvejić i Aleksandar Bajin.

Nedelja 23. april

O radio je u Milanu! Tamo se dešava Radio City, odnosno manifestacija koja okuplja mnoge evropske radio stanice, a Lea i Jasna će raditi live program iz Milana od 12 do 14 sati, pa ih nemojte propustiti!

J. Ž.

 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo