...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 17. do 23. aprila

17.04.2023.

Dobro se spremite, jer nedelja nakon Uskrsa donosi veliki broj interesantnih događaja.

.

Ponedeljak, 17. april 

Humanitarni koncert "Zajedno za Maksima" održava se u Rektoratu Univerziteta Novi Sad. Nastupaju Slaven Balać (klarinet), Danijel Donđivić (gitara), Adrian Mozetić (solista) i  Boško Stojadinović (pijanista). Početak je u 19 časova.

U CK13 se prikazuje film Blade Runner. U pitanju je kultni naučno-fantastični film, koji se smatra začetnikom sajberpank žanra. Radnja je smeštena u distopijskom Los Anđelesu, a glavnu ulogu tumači Harison Ford. Početak je u 20 časova.

Christina Psycha i Nikolas Anadolis nastupaju u KC Labu. Christina Psycha je pevačica i tekstopisac iz Grčke. Christina je svojim prvim albumom "Violetera", objavljenim pre godinu dana, pokazala svoju izuzetnu izražajnost pevajući inventivne obrade pesama koje nose njen potpis i imaju za cilj da opišu proleće u njegovom najširem smislu. Cena karata nije navedena, a početak je u 20 časova.

Utorak, 18. april 

Best of stand up veče Srđana Dinčića je u Domu kulture. Srđan Dinčić će vas provesti kroz najbolje fore iz svoje dvanaeastogodišnje karijere. Karte su 1.100 dinara, a početak je u 20 časova. 

Sreda, 19. april 

Književno veče sa Slađanom Ninom Perković očekuje vas u kulturnoj stanici Barka. Slađana Nina Perković rođena je 1981. godine u Banjaluci. Nakon završetka studija političkih nauka na Sorboni, radila je kao novinarka za brojne evropske, kao i medije u bivšoj Jugoslaviji. Autorka je zbirke priča "Kuhanje" (2017) i romana "U jarku" (2020). Roman "U jarku" uvršten je u širi izbor za NIN-ovu nagradu 2021. godine i regionalnu nagradu "Meša Selimović", a nagrađen je posebnim priznanjem žirija Evropske nagrade za književnost 2022. godine. Početak je u 19 časova.

Stand up show glumca i voditelja emisije Mentalno razgibavanje Srđana Jovanovića pod nazivom "Mikrofonija" očekuje vas u Gerili. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Prvi Filokafe (Filozofski kafe) pod nazivom "Čovek je ono što od sebe čini" održava se u Bulevar booksu. Filozofski kafe, skraćeno filokafe, je vrsta neformalne filozofske prakse koja se organizuje u kafeima u kojima se grupa ljudi okupi kako bi uz kafu i u opuštenoj atmosferi razgovarala o filozofskim temama. Pitanja o kojima će se govoriti na prvom Filokafeu u Bulevar booksu su: Šta sačinjava i oblikuje lični identitet čoveka? Da li je čovek slobodno biće ili proizvod okolnosti i faktora na koje ne može da utiče? Da li je i u kojoj meri čovek odgovoran za ono što čini od sebe? Šta je potrebno za ostvarenje autentične egzistencije i života ispunjenog smislom? Kotizacija za učešće je 600 dinara, a plaćanje se obavlja online nakon prijave putem mejla ili poruke u inbox. Prijava je putem mejla psihopraxis@gmail.com ili porukom u inbox stranice Psihopraxis na Facebooku ili Instagramu. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 20. april 

Cult of Occult i The Father of Serpents nastupaju u Fabrici. Cult of Occult formiran je 2011. godine u francuskom gradu Lionu. Od tada su objavili četiri albuma, nekoliko singlova i aktuelni EP "Ruin" koji datira iz 2021. godine. Za ovu godinu najavili su i novi album. The Father of Serpents oformljen je u Beogradu 2014. godine kao sporedni projekat, sa idejom oživljavanja doom metala devedesetih. Naredne godine prerastao je u bend, nakon nekoliko koncerata i festivala u regionu, na kojima su delili bine sa bendovima Attic, Fear Factory, Consecration, Blaze of Sorrow, Mourning Beloveth, Abigail i drugima. Upad je 600 dinara, a početak u 21 čas.

Mister Sir i Upper! Upper! nastupaju u KC Labu. Mister Sir svira progresivni rok, sa velikim uticajem ruske narodne muzike. Na početku svog putovanja, momci su uglavnom svirali u različitim gradovima Sibira: Tomsk, Novosibirsk, Kemerovo, Novokuznjeck, Barnaul. Za to vreme uspeli su da nastupe kao predgrupa nemačkom post metal bendu The Ocean. Upper! Upper! je mladi perspektivni bend koji je nastao 2021. godine u Sankt Peterburgu. Bend izvodi melodičan indie rock i brit pop, a njihove pesme govore o mnogim temama kao što su večna potraga za svojim mestom u svetu, ljubavi, mladosti, žurkama. Upad je 300 dinara, a početak u 19 časova.

Language club održava se u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Jolly Little Bunch, Uroš i Nejaki, Kruz Roudi i Testet ölt sviraju u Lazinom teletu u okviru mini festivala "Gatanje". Upad je 300 dinara, a kupovinom ulaznice publika obezbeđuje sebi i jedan glas kojim će izabrati bend za tradicionalni festival "Veštičarenje", koji se svake godine odigrava uoči noći veštica u oktobru. Početak je u 21.30.

Petak, 21. april 

Sedma tribina iz ciklusa "Dnevnik o Crnjanskom" održava se u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Akcenat će biti na sagledavanju tradicionalne kulture i verovanjima "narodne religije" u "Seobama" i refleksijama usmene književnosti u različitim romanima Miloša Crnjanskog. Učestvuju: prof. dr Ljiljana Pešikan-Ljuštanović i dr Nastasja Pisarev, urednica i moderatorka programa. Početak je u 18 časova.

Chemical Tomb, Greia i Rotten Anal Pits Of Šurić sviraju u klubu Dvorište. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

FANAA i Bilje nastupaju u CK13. FANAA je mladi, nagrađivani bend iz Rijeke. Ono što ih čini jedinstvenim je njihov alternativni rock izraz s progresivnim i psihodeličnim elementima uz prizvuke raznih svetskih žanrova (world music) i poetični tekstovi. Bend Bilje predstavlja raznovrsnost žanrova sintetizovanih u jednu celinu, čija muzika istovremeno sadrži dosta promena rifova, energicnih vokala, ali i melodičnosti. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Dvodnevno takmičenje "Eurobot Srbija 2023" održava se u Naučno-tehnološkom parku. Takmičenje počinje od 12 časova kada će se održati prvi krug mečeva. Finalni mečevi u standardnoj i junior kategoriji održaće se 22. aprila i odrediti tri najbolja tima koja dobijaju priliku da učestvuju na evropskom Eurobot takmičenju u Francuskoj.

Subota, 22. april 

Annalized Noiose, Traumator, Labud i Plik nastupaju u CK13. Annalisa Pascai Saiu (Annalized) je sardinijska trandisciplinarna umetnica, ritualni izvodjač, poeta, pevačica, improvizatorka, vizuelni umetnik, samostalni i underground kustos i organizatorka "Noise Delivery" i "ProgettoHecate" događaja u Italiji. Projekat Noiose (Emilio Bernè) proizilazi iz kombinacije dekonstruktivne tehnike sa uporednom idejom simulacije grešaka sa autentičnošću individualne psihe. Traumator je eksperimentalan space-harsh noise projekat Aleksandra Jevremovića iz Kragujevca nastao 2018. godine. Njegovi setovi su atmosferični, puni svakodnevnih zvukova iz prirode pomešani sa sintom i distorzijom. Labud je projekat Stefana Duke iz Novog Sada nastao 2022. Njegova muzika teži od teškog harsh noise do nekog blažeg dark ambienta. Plik je death industrial/power noise duo oformljen u Novom Sadu na samom kraju 2022. godine. Čine ga Vivi (Hunger Artist) i Em Drakulić (UPM, Progon, idiedthisfebruary). Nastao je iz njihovih zajedničkih interesa prema poeziji, vizuelnoj umetnosti, kao i industrial/noise muzičkoj sceni. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

The Petting Blues Band i ArheTipovi nastupaju u Gerili. U temelju The Petting Blues Banda nalazi se iskusna, dinamična ritam sekcija koju čine Predrag Kovačević i Miljan Vukoje. Na toj bazi uzdiže se gitarista Milovan Đuđić Džimi. Na vokalu je Aljoša Molnar, čovek za koga govore da ima moćna pluća. ArheTipovi su mlad autorski progresiv rock/blues bend iz Novog Sada. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Dvodnevni regionalni susret flautista održava se u Svilari. Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće predstavnici sledećih institucija: Muzička Akademija Univerziteta u Sarajevu, Muzička Akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Muzičke umjetnosti pri Univerzitetu u Banjoj Luci, Muzička Akademija Sveučilišta u Zagrebu, Umjetnička akademija u Splitu, Univerzitet "Sv, Kiril i Metodij" Fakultet za muzička umetnost, Univerzitet "Goce Delchev" Muzička Akademija, Muzička akademija Univerziteta Crne Gore, Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu, Fakultet umetnosti u Nišu, Univerza v Ljubljani Akademija za glasbo, te Akademija umetnosti Novi Sad. Početak je u 13 časova.

Love like blood dark party je u Matki. Pravi događaj za fanove 80s & 90s zvuka, gitarskih bendova, ebm zvuka, darkwave, goth, post punk, industrial rock i retrowave. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Guilty pleasure žurka je u Domu kulture. Puštaće se svašta od muzike, od hip hopa i repa, r 'n' b-ja 90-ih, preko Evrovizije i egzotičnih hitova interneta, nezaobilaznog MTV popa, pa do Lune i omiljenih domaćih dens hitova. Karte su 600 dinara, a početak je u 21 čas.

Amoss "vrti" u K9 Stationu. Amoss je underground drum and bass producent/DJ koji dolazi iz južnog Londona i jedan je od najuspešnijih producenata deep i minimal žanra. Svoju reputaciju je stekao oštrim tech ritmom, teškim minimal bubnjevima i prljavim bas linijama. Upad je 990 dinara, a početak u 23 časa.

Humanitarni događaj "Od Ulice Do Naslovnice" održava se u American corneru. U pitanju je fotografisanje sa Vašom kucom. Možete se osveži uz penušavac vinarije Kovačević, dok Dogue grooming tim ulepšava kucu za fotkanje. U lounge možete da popričate sa veterinarom ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja. Moći ćete i da saznate šta je Petsy tag. Dok uživate Pet Photo Studio će kreirati profesionalne studijske fotografije da sve kuce budu uslikane kao za naslovnice magazina. Dobijate pet profesionalnih studijskih fotografija - tri fotografije kuce i dve fotografije Vas i kuce zajedno. Kupovina fotografija ujedno je i donacija od 1.500 dinara za azil "Dobra nada" i pomoć kučićima koje ćete moći da upoznate preko izložbe u Kutku. Početak je u 10 časova.

Metallica tribute bend Black nastupa u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Zrenjanin će imati jedinstvenu priliku da ih čuje uživo poslednji put za jedan duži period koji će usledit. Karte su u pretprodaji 700 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.000. Početak je u 21 čas.

Nedelja, 23. april 

Bazar antikviteta održava se u Fabrici. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju s ponudom slika, satova, starih predmeta, monografija, knjiga, kao i ostalih predmeta i objekata koji su zaokupili pažnju kolekcionara i ljubitelja antikviteta. Ulaz za posetioce je besplatan, a za izlagače se učešće naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl jovangvero@yahoo.com. Početak je u 10 časova.

Događaj Market nedeljom održava se, takođe, u Fabrici. Na marketu će se naći ručni rad, grnčarija, prirodna kozmetika, nakit, obuća i odeća, sveće i dečiji kutak. Početak je u 16 časova.

Kanalizacija nastupa u CK13. Kanalizacija je alternativni jazz-rock kvartet iz Viljnusa, Litvanije. Tuba drži bas liniju, saksofon zamenjuje pevača, harmoniju grade glasovi četiri momaka. Dok gitara zrači psihodeličnim plačem, bubnjevi se neprimetno kreću od lakog gruva ka hevi metalu. Upad je 500 dinara, a početak u 12 časova.

Ádám Elméi Quartet i NS Jam Session bend nastupaju u Domu kulture u okviru Babel Jazz serije koncerata. Adám Elméi postao je poznat kao jedan od osnivača i gitarista benda Roy i Ádám još davne 1998. godine. Muzički duo postigao je bezbroj uspeha oduševljavajući publiku na nebrojeno mnogo koncerata. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

A.N.D.R, Retrospektiva i Oli Pop nastupaju u KC Labu. Andrija Gavrilović poznatiji kao A.N.D.R. sve je prisutnije ime na pop/dance sceni, izvanredan muzičar školovan na Berkliju i umetnik koji je brusio svoj zanat živeći i stvarajući u Njujorku. Retrospektiva je autorski pop sastav iz Beograda nastao 2019. godine. Njihovu muziku definiše spoj pop melodija, modernih beat-ova i retro synth zvuka. Oli Pop je Olivera Popović, kantautorka koja stvara pop muziku u svim svojim oblicima. Ponekad je za električnom gitarom i klavijaturama, a ponekad pleše i peva uz bitove i semplove. Njene pesme bave se otkrivanjem sebe, prijateljstvima i ljubavnim odnosima. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo