...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Kultura

Nedeljni vodič od 16. do 22. oktobra

15.10.2023.

Sredinu oktobra u Novom Sadu obeležiće festivali. Imamo NOMUS, GoetheFEST, filmski festival Obnova i Festival srpskog podzemlja. Pored toga, tu su i žurke, koncerti i stand up nastupi.

.

Ponedeljak, 16. oktobar 

Stand up show Srđana Olmana "Pravda za Olmana" je u Gerili. Upad je 1.000 dinara, a početak u 20.30.

Predstava "Akademija smeha" igra se u Poslovnom centru NIS. Početkom Drugog svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledavao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima Japana. Na ovoj istorijskoj činjenici pisac gradi izuzetnu komediju postavljajući pitanje da li imamo pravo na komedije, na smeh u kriznim vremenima. Karte su 1.500 dinara za balkon, a 1.800 za parter. Početak je u 20 časova.

Dobrotvorna izložba "Medicinari u umetnosti" otvara se u Svilari. Izlažu Boris Šakić (Boris predstavlja svoje konceptualne fotografije koje se nadovezuju na druga umetnička dela da bi zajedno definisale danasnjeg čoveka kroz kameru psihologije i psihijatrije. Skeniranjem QR koda na nekim slikama povezuju se fotografija i drugi oblici umetnosti, da bi tako integrisane ostavile dublji utisak na posmatrača), Marija Simović (Ovom izložbom Marija želi da dočara svoje osećaje i impresije sa raznih čarobnih mesta na Mediteranu) i Dejan Radonić (Dejan svojom kamerom beleži otkrivanja novih kultura, krajolika, i ljudi. Time sebi stvara jednu novu životnu dimenziju koja je oslobodjena od zone komfora). Otvaranje je u 19 časova, a izložba može da se pogleda do 21. oktobra.

Utorak, 17. oktobar 

Predstava "Kerovi" igra se u svečanoj sali NIS-a. Glumci u predstavi igraju 14 rasa pasa, na gotovo praznoj sceni, koristeći se samo tekstom i svojim glumačkim umećem. Kroz mnogo smeha, ali i nekoliko tužnih, gotovo tragičnih priča, predstava pokazuje i preispituje ljudski odnos prema psima, koji nam pružaju neograničenu i bezuslovnu ljubav. Karte su 1.100 dinara za balkon, a 1.400 za parter. Početak je u 20 časova.

Književno veče sa Teom Tulić je u kulturnoj stanici Barka. Tea Tulić je rođena u Rijeci. Objavila je tri knjige. Prozu objavljuje u raznim domaćim i inostranim književnim časopisima. Godine 2011. je osvojila nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina za proznu knjigu "Kosa posvuda" Godine 2017. objavila je knjigu poetske proze "Maksimum jata", a u septembru 2023. roman "Strvinari starog svijeta". Početak je u 19 časova.

Otvorena vrata o programu "Digitalna Evropa" su u EU info pointu u Novom Sadu. Program ima za cilj unapređenje digitalne transformacije u Evropskoj uniji. Osmišljen je da podrži razvoj digitalnih tehnologija, infrastrukture i veština kako bi se obezbedila konkurentnost i inovacije u digitalnoj ekonomiji. Poziv je namenjen malim i srednjim preduzećima, javnim ustanovama, turističkim organizacijama, ustanovama kulture i fakultetima. Program će predstaviti prof. dr Miroslav Trajanović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Prijave su na https://euinfo.civicatalyst.org/otvorenavrata, a početak je u 13 časova.

Sreda, 18. oktobar 

Stand up show Anta Travizija "Nit' ora nit' kopa" je u Gerili. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Stand up show Nikole Radojlovića "Mala neprijatnost" je u The End cafeu. Nikola Radojlović je poslednjih šest godina član organizacije Standup.rs i njegov smisao za humor je nešto što bi neko nazvao crni humor, a onaj ko zna Nikolin rad, najverovatnije bi samo klimao glavom i smejao se. Karte su 800 dinara, a početak je u 20 časova.

NOMUS festival održava se od 18. do 26. oktobra, a otvaraju ga Ivo Pogorelić i Vojvođanski simfonijski orkestar u Sinagogi. Karte za otvaranje kreću se od 3.000 do 4.000 dinara. Otvaranje je zakazano za 20 časova.

Četvrtak, 19. oktobar 

GoetheFEST održava se od 19. do 22. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom "Refleksije - između percepcije i stvarnosti" biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmova koji pružaju duboku analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu, odnosno onih koje su za savremeno društvo relevantne. Čak pet filmova inspirisano je istinitim događajima. Otvaranje je u 19.30.

Premijeru predstave "Poslednja Krapova traka" Semjuela Beketa očekuje vas u CK13. Glumi Vladimir Stojanov, a režiju potpisuje Predrag Ćurić. Početak je u 20 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 20. oktobar 

Filmski festival Obnova održava se od 20. do 22. oktobra u Areni Cineplex i amfiteatru Spensa. Imaćete priliku da uživate u najboljim ostvarenjima domaće kinematografije, kao i da se na bioskopskom platnu podsetite čuvenih srpskih i jugoslovenskih filmova. Početak je u 18 časova.

Festival srpskog podzemlja održava se od 20. do 22. oktobra u Fabrici. Nastupaju Sear Bliss, Khargash, Žeže, Geger, Pannox, Reckoning, Cheap Moonshine i Wicked Ways. Karte su u pretprodaji 600 dinara, dok će na vratima biti 800. Početak je u 20 časova.

Rock ringišpil žurka je u Gerili. Domaće i strane pesme iz svih vremenskih perioda, zavrteće vas kroz veselu istoriju popularne muzike, kažu organizatori. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Start up novosadski noćni bazar je na Ribljoj pijaci. Start up noćni bazar posvećen je izlagačima - početnicima u poslovanju, kojima je potrebna podrška. Početak je u 18 časova.

Ilia Belorukov i Lauri Hyvärinen nastupaju u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Dvojac se upoznao 2012. godine na džem sešnu u Helsinkiju i od tada počinje njihovo dugogodišnje prijateljstvo i zajednički rad. Svirali su sa raznim muzičarima zajedno pre nego što su osnovali svoj duo. Polazeći od tradicije slobodne improvizacije i nastavljajući tiho ka savremenoj kompoziciji, muzičari sada pristupaju svojoj muzici više sa kompozicione tačke gledišta, pažljivo birajući svaki proizvedeni zvuk. Ulaz je slobodan, a početak je u 21 čas.

Đorđe Miljenović i Keni Nije Mrtav nastupaju na Novosadskom sajmu. Karte su 1.200 dinara, a početak je u 21 čas.

Subota, 21. oktobar 

Mortal Kombat, The Trigger i Sanitarium nastupaju na Novosadskom sajmu. Karte su u pretprodaji 1.200 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.500. Početak je u 19 časova.

Koncertna promocija prvog CD izdanja UnderGRAND radija je u klubu Mladost, u Subotici. Ulaznice su 500 dinara, a ulaznice plus CD su 800. Prihod od prodaje ulaznica i CD kompilacije namenjen je osnivanju fonda podrške deci sa autizmom. Početak je u 21 čas.

Nedelja, 22. oktobar 

SEINE nastupa u Bulevar booksu. SEINE je kantautorski projekt Ivana Ščapeca nastao 2008., a vremenom evoluirao u jedan od najzanimljivijih regionalnih bendova nove generacije. Upad je 600 dinara, a početak u 20 časova.

Srđan Dinčić otvara StandUpFest u SNP-u. Dinčić će tom prilikom premijerno izvesti svoj novi, šesti specijal "Merkur beskućnik". Veče će otvoriti Nikola Radojlović koji će tom prilikom, takođe, premijerno izvesti svoj novi stand up materijal. Karte su 1.500 dinara, a početak je u 20 časova.

Stand up show Andrije Dabanovića "Mokre glave" je u Gerili. Cena karata nije navedena, a početak je u 20.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo