...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 15. do 21. maja

14.05.2017.

Radionice, svirke, pozorišne predstave, žurke, žurke, žuuurke!

.

Ponedeljak 15.maj

U novosadskom pozorištu Work in Progres! Nakon vojvođanske turneje, Novi Sad, Pančevo, Sremska Mitrovica, Zrenjanin i Subotica, Progres se vraća u svoj Grad. Predstava savremenog cirkusa, radu, o odnosima kapital - čovek, o radnicima, puš pauzi, o otkazu u najavi i muzičarima na sceni-live. Rezervišite svoje mesto. Predstava počinje u 19 časova.

Medija centar Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad. MEDIJSKA PISMENOST I MEDIJSKA KULTURA – razgovor. Uvodničarka: Milena Dragićević-Šešić - profesorka Menadžmenta u kulturi i Teorije medija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Sagovornici: Maja Vukadinović - kulturolog i analitičar medija, Dubravka Valić Nedeljković - profesorka Medijskih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dejan Pralica - šef Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Gordana Nonin - novinarka lista "Danas". Moderator: Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, novinar, književnik i esejista, urednik portala Autonomija.info i izdavačke kuće "Cenzura". Organizacija: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, pokret Novi optimizam i Izdavačka kuća Clio.

Dom b612 organizuje svirku zanimljivog dvojca iz Kopenhagena. Zovu se SAV, a čine ga Mija Milovic: Vokali, sintisajzeri i Lars Bech Pilgaard: gitara. Ovaj dvočlani bend čine prekaljeni ali još uvek mladi pripadnici kopenhagenske alternativne pop-rock i jazz scene. Nakon završenog muzičkog konzervatorijuma Mija i Lars nastupaju kao članovi niza muzičkih sastava (Seaweed, SVIN, UFO, Slowburn, Kvindebandet, itd.), a svoje druženje krunišu formiranjem SAV-a. Sežući od minimalnog ambijentalnog zvuka, preko jazz varijacija, no wave-a te povremeno i hard-core noise izraza, muzika SAV-a vas sa lakoćom uvlači u svoj otkačeni svet. Njihova sviračka kontemplacija surovo razgolićuje manire popularne kulture, nudeći na uvid komentare na slike svakodnevnice kroz ono bazično, instiktivno i lično.

Utorak 16. maj

Poseduješ konverzacijski nivo engleskog jezika? Želiš da menjaš svoj život? Načiniš neke nove krupne korake? Zaradiš novac? I uploviš u potpuno drugačiju životnu avanturu kao sertifikovani predavač engleskog jezika u Kini? Ako je tvoj odgovor DA, Asian Adventures (generalni zastupnik Global TESOL College-a iz Kanade ) te poziva na tribinu na kojoj će biti pojašnjeno kako završiti kurs Global TESOL College i doći do doživotnog TESOL sertifikata i zagarantovano obezbedjenog posla predavača engleskog jezika u školama širom Kine! Novi Sad, Muzej Savremene Umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, od 12h, Kino sala. Ulaz je besplatan.

CK13 vas poziva da se prijavite za radionicu o razvoju publike koja će se održati u Omladinskom centru CK13 od 10 do 14h (sa pauzom). Broj učesnika je ograničen na 10, a prijavljivanje je vrlo jednostavno. Sve što je potrebno jeste da im pošaljete vaše ime, prezime, zanimanje i broj telefona u FB inbox ili na e-mail: pr@ck13.org. O radionici: "Jedan od ključnih problema razvoja publike je taj što se aktivnosti planiraju najčešće na osnovu neproverenih pretpostavki o publici. Na radionici ćemo se zato baviti različitim metodama za preisipitivanje sopstvenih ideja o publici, kao i za uspostavljanje dijaloga sa publikom u okviru prostora kulturnih ustanova i organizacija, ali i u javnom prostoru, na internetu i drugim prostorima susretanja. Cilj je da učesnici i učesnice nakon radionice mogu da doprinesu otvaranju svojih organizacija ka publici i stvaranju zajedničkog prostora za stvaralaštvo, kritiku i društveno angažovanje". Dan pre radionice, 15. maja od 19h, Goran Tomka će u CK13 održati i javno predavanje na ovu temu.

Sreda 17. maj

Predstava "10 : 1" (deset razloga da ne uđete u bračnu zajednicu i jedan da to učinite). Tekst, režija i gluma: Tatjana Kecman. Ova predstava je pitka, lagana komedija o deset ženskih likova, kakve srećom ne viđamo svaki dan. Hm, ili viđamo? U toku sat vremena trajanja ove predstave stavićemo se u kožu muškarca, koji se našao pred velikom dilemom: "Oženiti se ili se ne oženiti?!".Ulaznice možete kupiti na svim prodajnim mestima sistema GIGS TIX. Pretprodaja 300 dinara, na ulazu 400 dinara. Lokacija: Firchie Think Tank Studio. Početak u 21 čas.

Sezona subotičkog Dvorištanceta se završava Open mic-om. Svi koji žele da se oprobaju i vide da li su smešni ili žalosni neka se prijave kod pomalo smešnog Srđan Olmana u inbox. Karte se kupuju u klubu Dvorištance po ceni od 100 dinara. Početak u 21:30 h.

Projekcija dokumentarnog filma ‘Sonic Sea’, srpska premijera u organizaciji transpectar kolektiva u omladinskom centru Crna kuća (Vojvode Bojovića 13, Novi Sad) s početkom u 21h. Film je na engleskom jeziku bez prevoda. 'Sonic Sea' je 60-minutni dokumentarni film o uticaju industrijske i vojne buke na kitove i druge morske životinje. Film govori o Kenu Balkombu, bivšem oficiru Američke mornarice koji je razrešio tragičnu misteriju masovnog nasukavanja kitova kod Bahama—i tako zauvek promenio način na koji razumemo naš uticaj na okean.

U Kulturnom centru Zrenjanina filmski karavan: FILMOVI NA PUTU (17.5.-7.6.2017.). Na repertoaru: POZDRAVI IZ FUKUŠIME (Nemačka 2016, 104 min, na nemačkom, engleskom, japanskom sa srpskim titlovima). Rrežija: Doris Deri. Uloge: Rozali Tomas, Kaori Momoi, Moše Kojen, Nami Kamata, Aja Irizuki...

Četvrtak 18. maj

IBMCs je worldwide Hip-Hop organizacija, koja postoji i internacionalno deluje još od 1998. globalno okupljajući najautentičnije producente, DJ.eve i MC.eve istinskih muzičkih vrednosti ovog složenog muzičkog opredeljenja. Ovom prilikom zajedno sa HAIN TENY collective.om predstavlja novi IBMCs digital label koji je aktivan od 2016.g. i za sobom već ima 8 velikih izdanja. Ove majske večeri, novosadskoj publici će se predstaviti legendarni Hain Teny sa svojim live act.om, Beatchukaz (DJ set) + gosti iznenadjenja, a takođe i promo verzija budućeg izdanjem prve u nizu V/A kompilacija IBMCs selection Vol.1, kao zbir najboljih singlova dosadašnjih izdanja. Ceo događaj u GERILA baru počinje od 20h i trajaće svega nekoliko minuta iza ponoći, ulaz je besplatan, savetuje se što raniji dolazak.

Kultni američki bend Wovenhand dolazi u Firchie Think Tank Studio u Novom Sadu nakon šest godina. Karte po promotivnoj ceni od 1000 dinara možete da kupite na prodajnim mestima Eventim-a, Gigstix-a, i DD Tickets-a. Kada se rasprodaju promotivne ulaznice, regularna pretprodajna cena do dana koncerta iznosiće 1300 dinara, a na sam dan za ulaznicu je potrebno izdvojiti 1600 dinara. Start koncerta je u 21 čas.

Afro latino žurka u Lion Pub-u! So Sabi bend i Raul Alberto Dias, osnivač grupe, poznat široj publici dolaze danas u prvi pab u Zrenjaninu. Zagrejte svoje kukove, jer organizatori kažu da nećete moći da odolite egzotičnom ritmu!

Pozorišna predstava u Pančevu po delu Miroslava Krleže "U agoniji" . Bitno za predstavu je da rediteljka Ana Đorđević taj komad nije videla kao ‘epsku priču jedne ljubavi’, nego kao dramu ‘u zoru savremenog doba kakvo danas znamo’. Igraju: Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić. Vreme: 19:30h. Mesto: Dvorana, Kulturni centar Pančevo. Cena ulaznice: 600 dinara u donjem delu sale, 500 dinara u gornjem

Petak 19. maj

Tattoo Spot Chicken Leg je domaćin izložbe Milice Denković, koja je završila master Novih likovnih medija, smer Intermedijalna istraživanja, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Prošla je put od štampanih medija do interneta – od likovno-tehičkog urednika do web fotožurnaliste. Bavi se fotografijom i digitalnom ilustracijom. Izlagala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Hrvatska, Mađarska, Holandija, Švedska. Trenutno polje rada: web dizajn. Takođe sveži wordpress entuzijasta. Šira interesovanja: transmedijalno pripovedanje, kopivrajt i kreativno pisanje. Voli da piše kratku prozu i slem poeziju. Otvaranje u 16 časova!

Raggalution se vraćaju u Novi Sad... Posle odlične svirke u DC-u i divnog druženja, ova vesela ekipa će nas posetiti opet i priuštiti nam odlično veče. Bend iz Kranja u Sloveniji se trudi da stvara svoju jedinstvenu i kreativnu interpretaciju rege muzike. Njih sedmorica sviraju muziku koja je različita od onoga što se smatra regeom. Lokacija: Suburbia klub. Start: 22 časa.

Majski Filozofski klub "Novi surferi" na temu "Bioetičke dileme" u 20 časova u Omladinskom klubu “Skladište“ Fondacije "Danilo Kiš". Da li je kloniranje moralno problematično i zašto, je li genetska modifikacija organizama opravdana ili ne, koliko je samoubistvo akt protiv vrednosti života a koliko čin slobodne volje, da li je abortus slobodan izbor ili ubistvo, da li su telesno-motorička i kognitivna poboljšanja upotrebom savremene tehnologije prirodan sled razvoja čovečanstva ili udar na prirodu ljudskog bića; sva ova pitanja upućuju na pitanje mogućnosti jasnog sagledavanja vrednosti života kao takvog pa i njegovog smisla, značenja pa možda čak i misije... Sem toga bioetičke dileme zauzimaju i bitno mesto u političkom životu kao i stvaranju ličnog pogleda na svet. Voditelj Filozofskog kluba "Novi surferi" je Boris Čegar, profesor filozofije. Učešće je besplatno.

Subota 20. maj

Još jedan festival Omladina!!!! Početak u 20 časova a mesto održavanja Bunjevačko kolo. Ove godine na Festivalu Omladina će nastupiti sastav Artan Lili iz glavnog grada, koji je sve popularniji na prostorima ex-Jugoslavije. Takođe iz Beograda, stiže  kultni sastav E-play. Osam izvođača iz regiona i Srbije će nastupiti u takmičarskom delu Festivala. Ulaz do 21h besplatan. Posle 21h: 400RSD

Da li sam spreman/a da postanem Tarzan, Spajdermen, Hulk, Robin Hud ili nesto slično barem na jedan dan? Ako jesi, onda je ovo tvoj festival! "AAaaa" Festival je zamišljen tako da ti omogući da probaš razne ekstremne, zelene sportove i zanimljive aktivnosti na jednom mestu. Napomena: ''AAaaa'' Festival je dobio ime po osećanju i uskliku koji se javlja učestvovanjem u većini aktivnosti koje će obuhvatiti festival. "AAaaa" festival počinje u 12h na Fruškoj gori na Stražilovu kod planinarskog doma “Stražilovo” i trajaće do 19h. U 20h počinje žurka. Festival će obuhvatiti ukupno 8 aktivnosti. Sve aktivnosti će biti besplAAaaatne. Sve aktivnosti će biti prilagođene početnicima i nadgledaće se pod budnim okom instruktora. 

Najveći festival epske i naučne fantastike u Vojvodini. Zaplovite u svet fantazijskih društvenih i video igara, stripova, knjiga i filmova i saznajte o najnovijim dešavanjima. Osvojite vredne nagrade na turnirima u stonim igrama. Pogledajte reviju kostima omiljenih fiktivnih likova ili joj se pridružite u sopstvenom kostimu. Kongresni centar Novosadskog sajma, 20. i 21. maj 2017. Cena ulaznice: 250 dinara.

Pravac Bečej i njihov Pozorišni klub na proslavu Dana mladosti! Nastupaju: Sukob interesa, Fiskalni račun i Concrete worms. Upad je 200 dinara a start u 21 čas.

U Temerinu je 20. maj rezervisan za bend Šinobusi, koji će promovisati tek izdat peti album 'Ljubav i dalje diše'! Biće to veče za pamćenje. Potpisivanje cd a, video-bim, gosti, predgrupa, itd. U toku večeri će biti izložba slika mlade umetnice Ivane Karanović (Creativana Art Galerija). Galerija će biti otvorena zvanično od 19.00h uz welcome drink. Mesto svirke je Road House.

Koncert povodom 20 godina novosadskog industrial rock benda DREDDUP. Bend će odsvirati dvosatni presek karijere! Oni poručuju samo ovo: "Znate na koga dolazite, znate koliko smo glasni i znate zbog čega treba da budete tu!" Kao specijalni gosti na koncertu, nastupice novosadski mladi glam rock bend CLYDE - osnovan 2010. godine i čine ga Skyler Skrach, Ryder Scarr, Dr Robbie i Billy High. Inspirisani glam scenom Los Angelesa osamdesetih godina uvek sa sobom nose pozitivnu energiju, dobru zabavu i pravu rokenrol svirku. Ulaz: 250 dinara. Start: 21:30h.

Nedelja 21. maj

Još jedan termin za kultnu predstavu "Čikaške perverzije": Dragan Jovanović, Branka Pujić, Olga Odanović i Igor Đorđević ponovo pred publikom u Novom Sadu u "Pozorištu mladih". Predstava počinje u 20 časova. Ulaznice možete rezervisati u knjižari "Mala velika knjiga" u holu pozorišta. Tel. 021/522-935


Možda te još zanima:

.

b 612 je dom mladih

Student arhitekture, novosađanin Zoran Otrupčak  jedan je od pokretača i idejnih tvoraca Omladinskog kulturnog centra Dom b 612 koji sa…

.

Barka Dilo u Novom Sadu posle tri godine!

Spoj francuske šansone, balkanske i svetske muzike možete da čujete početkom februara, jer beogradski bend Barka Dilo dolazi u dom…

.

Oktobarh u domu b-612

Dom b-612 organizuje mesec arhitekture Oktobarh, koji su počeli predavanjem o istoriji Novog Sada. Narednih nedelja očekuju nas predavanja, filmovi…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo