...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 13. do 19. novembra

12.11.2017.

NS jazz festival, OPENS dani, Hugo Race, Ritam Nereda...

.

Utorak 14. novembar

Tradicionalna manfiestacija "Rotary Talent Night" počinje u 20.00 u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, pod nazivom "Noć robotičara". Prikupljaće se pomoć za Tim robotičara "M41+" i studenata Mehatronike sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kako bi učestvovali na prestižnom takmičenje u robotici "Eurobot 2018". Reč je o takmičenju na kojem će učestvovati oko 200 timova iz Evrope i sveta. Sva prikupljena sredstva namenjena su mladim robotičarima za kupovinu delova za izradu robota kojim će se predstaviti na takmičenju. Kotizacija za rotarijance i prijatelje je 1.500 dinara, a za rotaraktovce i mlade 1.000 dinara.

Predstavljanje knjige "Rokenrol u kandžama interneta 2" autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, uz promociju izdavčke kuće RnR Records i njenih prvih izdanja, održava se u Firchie Think Tank Studiju. Takođe, biće promovisana i knjiga "Seljobriti kaži 2", autora B.B Pekara. Osim obraćanja autora, sviraće UV, Flower Rocky Boys, Deccin Ye Mc, Zbogom Brus Li, Petting Blues Band i Stare Kuke. Najavljeni su i jam session i gosti iznenađenja. Ulaz je besplatan, početak u 19.00.

Projekcija filma "Persepolis" (Marjan Satrapi, Vinsent Parono; Francuska, Iran; 2007), održava se u KC Labu u 20.00. "Persepolis" je priča o odrastanju devojčice Marđi u Iranu zahvaćenom revolucijom, a potom i dugogodišnjim iransko-iračkim ratom. Organizatori pozivaju da se posle projekcije ostane na otvorenoj diskusiji o problemima i temama kojima se film bavi, a tiču se pitanja revolucije, religije, slobode, kao i mesta i uloge pojedinca u čitavom kontekstu.

Predstava "Razgovori u četiri oka" po tekstu Ingmara Bergmana igra se u Pozorištu mladih od 20.00. Bergmanov roman govori o prilagođavanju ličnih želja volji okoline: da li čovek treba da čini ono što društvo od njega očekuje ili da prati svoju intuiciju i osećanja? Ovo ključno pitanje sa sobom povlači i mnoga druga: pitanje vere, odgovornosti prema deci, porodici, pitanje ljubavi, lične sreće, žrtve... Režija Momčilo Miljković, igraju Ivana Adžić, Mia Radovanović i Danilo Milovanović.

Sreda 15. novembar

Hugo Race više od trideset godina piše pesme, svira, producira, obilazi zemaljsku kuglu izvodeći svoje i tuđe numere, muzicirajući sa mnogobronim svetskim muzičarima. Sa 20 godina (1984) bio je član Nick Cave & The Bad Seed i kao gitarista učestvovao na nekoliko legendarnih albuma: From Her To Eternity, Kicking Against the Pricks, Tender Prey, Murder Ballads, The best Of Nick Cave. Bend True Spirit sa kojim ima sedamnaest albuma formirao je 1988, a u međuvremenu je objavljivao i solo ploče u saradnji sa drugim muzičarima. Poslednji projekat je album iz ove godine "John Lee Hooker’s World Today" sa Michelangelom Russoom. Upravo njih dvojica dolaze u Community bar (Miroslava Antića 2), koncert počinje u 20.00. Ulaznice se prodaju u klubu, kao i u CD shopu Mungos (Zmaj Jovina 2, u pasažu) po ceni od 500 dinara.

Prošlo je tačno godinu dana od kako je Novi Sad dobio titulu Omladinske prestonice Evrope, zbog toga OPENS otvara vrata i četiri dana slavi rođendan uz puno raznovrsnog, zanimljivog i šarenog programa. Početak je u 10.00 na Trgu Slobode promocijom bezbednosti u saobraćaju u zimskim uslovima, kraj 18. Novembra uz Osmehov festival lampiona.

Novi Sad Jazz Festival počinje programom "Dan džeza evropskih prestonica kulture" u Novosadskom pozorištu u 20.00. Festival traje od 15. do 18. novembra u Novosadskom pozorištu/ Ujvideki Szinhaz-u i Srpskom narodnom pozorištu. Cena pojedinačne ulaznice za koncertno veče u Novosadskom pozorištu je 400 dinara. U Novosadskom pozorištu se pojedinačne ulaznice prodaju samo 15. novembra. Cena pojedinačnih ulaznica za koncertne večeri u Srpskom narodnom pozorištu iznosi 800 dinara. Cena kompleta ulaznica za sve četiri večeri iznosi 2.300 dinara.

Petak 17. novembar

Dva italijanska metal benda na turneji po Balkanu dolaze u novosadski klub "Dvorište" (Uspenska 18). Svirka počinje u 23.00 nastupom benda Cannot (prog.death metal), posle njih sviraće Deathcrush (death metal). Ulaznice se prodaju na vratima kluba.

Povodom godišnjice osvajanja titule Omladinske prestonice Evrope, tokom trećeg Opens dana u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada organizuju se projekcije pobedničkih filmova sa 15. festivala Filmski front. Biće prikazani filmovi "Najtopliji dani leta" (Maša Šarović), "Kamen u ruci" (Stefan Ivančić), "Radiovizija" (Miloš Tomić, Jelena Milunović, Gregor Zupanc i Igor Simić), "Flafi" (Milica Filipovski) i "Darrel" (Marc Briones Piulachs i Alen Carabanter Person). Ulaz na projekcije je slobodan. Od 19.00 u istoj sali prikazuju se najbolji filmovi festivala Cinema city u selekciji "Up to 10.000 bucks", dok je od 21.00 koncert Killo Killo Bande u klubu SKC Fabrika.

Promocija albuma "Addicted To Flesh" benda Infest održava se u klubu The Quarter. Kao gosti sviraće članovi austrijskog benda Darkfall, koji će promovisati album "At The End Of Times". Početak je u 20.00, ulaznica 300 dinara.

Bend Haste promovisaće debi EP "Suffer is beneath" na koncertu u Omladinskom centru CK 13. Haste je Thrash/Death metal sastav iz Vrbasa, nastao 2014. godine. Osim njih sviraće novosadski bend Riverroth, Black/Thrash bend nastao krajem 2015. godine. Iza sebe imaju Demo/EP "Infernal Thrashing" i single "Thunderdevil". Osim njih nastupiće i somborski bend Džedalji koji postoji od 2005. godine. Koncert pocinje u 21.00, karte će se prodavati na ulazu po ceni od 200 dinara.

Subota 18. novembar

Koncert povodom 30 godina benda Ritam Nereda održava se u klubu "The Quarter" (Bulevar Despota Stefana 5, Kineska četvrt). Kao specijalni gosti sviraju bendovi Putrid Blood (Šid), Gomila Nesklada (Nikšić) i Proleće (Novi Sad). Ulaznice su u pretprodaji putem mreže GIGS TIX, kao i u Shamrock Baru i Mungos Cd shopu po ceni od 800 dinara. Ukoliko ih ostane, ulaznice na dan koncerta će stajati 1.200 dinara. Ritam Nereda je u karijeri objavio osam studijskih albuma i tri live izdanja. Poslednje studijsko ostvarenje "30 godina" bend je objavio početkom aprila i u toku je turneja na kojoj slave 30 godina postojanja.

Posle godinu dana novosadski Minjah Crew ponovo sviraju u Gerila baru. Minjah Crew je bend koji kroz svoj izraz prati fuziju repa sa ostalim muzičkim žanrovima, kao što su funk, bluz, rock... "Sloboda je nesto čemu stremimo, stoga je nemoguće žanrovski odrediti naš put", kažu članovi benda. Posetioci će prvi put čuti bend u novom sastavu, a na ovom koncertu Minajh Crew će premijerno izvesti nove pesme sa albuma koji uskoro izlazi. 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo