...
ORADIO UŽIVO

Kultura

Nedeljni vodič od 1. do 7. februara

31.01.2016.

Očekuju nas ozbiljne svirke i žurke - Mystic Stylez, Mark Henning, SMRIII, Karneval, Mija, Invasion from the East... Tu su i ArtScape Zimski Market, filmovi, radionice i izložbe, pa uživajte!

.

Ponedeljak 1. februar

Učenici iz Srbije i Istočne Evrope ove godine mogu da se prijave za studiranje na Univerzitetu Jejl u Americi, u okviru zvaničnog Međunarodnog programa Jejla za mlade srednjoškolce (Yale Young Global Scholars Program). Prezentacija ovog programa biće održana u 17h u Američkom kutku putem direktnog video uključenja sa jednom od predavačica na ovom programu Ksenijom Pavlovic. Prijave ovde.

Izložba fotografija "Novi Sad i Novosađani 2016" biće održana u Foto kino i video savezu Vojvodine i počinje u 19 sati.

Francuski konverzacijski klub biće održan u Culture Exchange u 20 sati. Vodiće ga Nina.

Utorak 2. februar

Veče anime filma sa "Blue Exorcist: The Movie - Ao no Exorcist: The Movie" biće održano u 20 sati u Gildi igrača. Atmosfera na True Cross akademiji je živa i burna u danima koji vode do Velikog festivala koji se održava jednom u 11 godina. Za to vreme, Okumuri Rinu je poverena odgovornost suzbijanja Berserk fantomskog voza. U sred svoje misije, on upoznaje đavola, koji se predstavlja kao mladi dečak. Ulaz je besplatan.

Sreda 3. februar

Veče stand up komedije biće održano u Brauhausu i počinje u 20 sati. Gost će biti Srđan Olman, a karte koje koštaju 300 dinara, već su u prodaji!

   Projekcija filma "The Perks of Being a Wallflower" biće održana u Ekološkom centru Radulovački u Sremskoj Kamenici u 20 sati. U srednjoj školi u kojoj je dospeo, svi smatraju Čarlija čudakom. Njegov senzibilitet i njegovi ukusi su potpuno suprotni njegovim školskim drugarima. Za profesora književnosti on je veliki talenat, a za sve ostale je običan luzer. Ostaje na margini društva sve dok ga dvoje prijatelja, Patrik i prelepa Sem, ne prime u svoje društvo. Zahvaljujući njima Čarli će otkriti muziku, žurke, seks… i time će mu se otvoriti novi svet. Ulaz je besplatan.

U klubu Dvorištance u Subotici biće održano karaoke veče! Domaćin večeri, voditelj, stručni konsultant, žiri i antitalenat za pesmu biće Silvan Vesnić (Poison Charlie). Organizatori su pripremili i nagrade za: prvog prijavljenog takmičara, najmlađeg, najstarijeg i najtežeg takmičara, a sve ostalo neka bude iznenađenje. Žurka počinje u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Veče stand up komedije sa Srđanom Dinčićem biće održano u dvorani Apolo u Pančevu sa početkom u 21 sat. Ovako svoj novi stand up vidi Srđan - “Đavo iz jagode“ je topla ljudska priča između ostalog i o tome kako se trideset kilograma plašljivog krzna trese zbog grmljavine, tinejdžerka mrzi svet a posebno svoje šiške, kako jedan ucveljeni mladić otkriva svojstva vagine koja mogu promeniti tok čovečanstva, a najgori tata ikad se bori za svoje mesto pred televizorom sa koga se čuju vesti da su neki ljudi umrli ali da će se živeti bolje. A sigurno hoće već sledeće godine. Ili one tamo… Karta za sedenje je 400 dinara, a za stajanje je 300.

Četvrtak 4. februar

Monodrama "Lilika" - pozorišna slika iz života – biće izvedena u Omladinskom centru CK13 u 20 sati. Radnja se dešava u čika Andrinoj šupi za drva u kojoj Lilika provodi vreme kada niko nije tu, stvarajući savršen, magičan svet za sebe u kome je bezbedna. Veče uoči njenog odlaska u Dom, Lilika deli svoju istinu, intimno, smelo i iskreno. Priča priču punu suza i smejanja, neznajući da je podelila sudbinu sa hiljadama drugih devojčica na svetu. Ulaz je 200 dinara.

Besplatna promocija programa karijernog savetovanja Temenos centra "Budućnost u tvojim rukama - program karijernog savetovanja i profesionalne orijentacije", biće održana od 20 do 21.30h u Temenos centru (Radnička 10). Saznaćete šta je karijerno savetovanje i koje sve informacije o sebi možete da dobijete i šta sa njima možete da učinite kako biste što pametnije isplanirali sopstvenu budućnost.

Petak 5. februar

Promocija novog naslova u ediciji "Prvi izbor" - grafičkog romana "Arleri" savremenog klasika frankofone scene Edmona Bodoena biće održana u Crnoj ovci sa početkom u 20 sati. O samom delu i umetnosti Edmona Bodoena govoriće Đorđe Milović, a knjiga će se prodavati po promotivnoj ceni od 1100 dinara.

Ass Kikcking Fest i Miner Records predstavljaju Invasion from the East u CK13! Nastupiće Trigger (metal/rock), Let The Cigar Die (doom/stoner/grunge metal), Madresi (punk rock) i Northern Revival (stoner rock/sludge metal), a prženje počinje u 22 sata. Ulaz je 200 dinara.

Žurka povodom izdavanja prvog albuma benda Fyn "Dolphyn Party" biće održana u klubu Culture Exchange. Ulaz je besplatan, pa dođite da prvi put poslušate njihovu muziku, pohvalite ih ili kritikujete, a možda će biti i akustičnog seta, Pavelovih priča, pića...

Igranka kod Firčija! Po uzoru na nekadašnje čuvene novosadske žurke, kao što je '70. godina bio "Discogram" u Studiju M, od 22 sata će se predstaviti naslednici ultimativne plesne zabave iz novosadskog odseka "Jadranske Funk Lige" koji će biti zaduženi za muzički odabir u pravcima funk, disco, soul, jazz 4 dance, rare grooves, hip-hop, house... Muziku biraju Zupany, Janchezz i Pushta G, a ulaz je 300 dinara.

Public ∏ predstavlja kolektiv Little Helpers iz Berlina. U klubu Tunel na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiće Mark Henning, Someone Else i Alex Monster aka Reflux. Kapacitet kluba je malo više od 150 ljudi, pa organizatori predlažu da rezervišete karte na vreme kako biste mogli da ih preuzmete na ulazu. Karta je 600 dinara.

Chrono (Progressive Passion, Great Stuff Records), Novak, Dachony i W. aka Wizard puštaće muziku u The End Night klubu.

Novosadski reper Mija imaće promociju svog novog albuma "Beton" u klubu Mladost u Subotici. Uz Miju, tu će biti i specijalnih gostiju čija će imena kasnije biti objavljena. Žurka počinje u 22 sata, do ponoći je ulaz 250 dinara, a nakon toga biće 350.

Subota 6. februar

Club Tunnel i Extra BASS predstavljaju najprogresivniju klupsku ekipu alternativne elektronike u regionu - beogradski Mystic Stylez. Na Petrovaradinskoj tvrđavi će nastupiti Jackie Dagger - predstavnik globalnog Teklife CREW pokreta, Phillie P - super DJ i tvorac fenomenalnih bitova, kao i Rex Regis - mladi producent iz Crne Gore. Mystic Stylez je sinonim za dobru atmosferu u klubu i novu kvalitetnu plesnu muziku. Očekuje vas sjajna zabava u okviru projekta Future Sound Of Danube, posvećenog modernim tendencijama u alternativnoj elektronskoj muzici. Ulaz je do 1h 200 dinara, a posle toga biće 300.

U CK13 žurka! SMRIII je trenutno međugradski bend koji nema tačno definisan muzički žanr, niti odrednicu. Ukoliko bi morao da se opiše njihov zvuk kombinuje razne uticaje: psihodelija, alternativa, underground, art-rock, stoner, noise, post punk, elektronika... Transeen je duo iz Pančeva koji se kreću u amalgamu koji definišu kao industrijal-dark-noise-dnb-hardcore-fuckpostrok pravac. Toby Driver istražuje mračni, svedeni neofolk na tragu Grouper, Michael Gira-e, Wooden Wand i drugih, sa diskretno progresivnom i uznemirujućom notom. Tu će biti i Kamper sa bubnjevima, gotarama i basom, a ulaz je 250 dinara.

Fabrika sprema Karneval - muziku, plesače i zabavljače, izbor za najbolju masku, sjajnu karnevalsku hranu, piće i atmosferu, kao i specijalno iznenađenje! Dođite maskirani, a možete da iznajmite, kupite ili osmislite svoju masku @ Fabrika. Ulaz je 500 dinara.

Mark MySelf, Shon, Nikolai i Migazz vrteće mjuz u The End Night klubu. Uskoro više informacija.

ArtScape Zimski Market biće održan u Quarteru od 18h do ponoći. Tu možete da nađete ručno pravljen nakit, asesoare, odeću, šešire i mnogo štošta, a biće i nastupa – dečji hor Čarobna frula, Olja Davidov na električnoj rok violini i živi nastup na vinilu zakuvaće atmosferu, a binu će kasnije preuzeti di džejevi Dovlaman i Rudhaman. Ulaz je besplatan.

Kao i svake godine, Kosmosapiens obeležava 6. februar, odnosno rođendan legendarnog kralja Boba Marlija koji je svojom voljom i borbom poklonio čovečanstvu jedno masovno oružje koje se zove reggae muzika. Za DJ pultom će biti Superstar Selekta, Ras Milenko, Little Šuja, Pimento i Aćim.

U Subotici će u klubu Mladost takođe biti obeležen 71. rođendan Boba Marlija. Muziku će puštati Cooby Selecta, a ulaz je 250 dinara. Cooby Selecta ima fokus na drum and bass & jungle muziku. U setovima često koristi dubplatove stare kao i nove, tako da nikog ne ostavlja ravnodušnim. Takođe, često možete čuti i reggae, garage, grime, dubstep setove…

Gitarijada u Vršcu! U Domu omladine od 21 sat demo bendovi će izvoditi svoje najbolje stvari, a prijave su i dalje otvorene na dovrsac (at) gmail.com. Prijava treba da sadrži biografiju i fotografiju benda i tri numere (linkovi ka numerama, može i video).

Nedelja 7. februar

Povodom kineske Nove godine, klub Hung Kuen Research Association organizuje demonstraciju kineskih borilačkih veština. Ulaz je besplatan, dođite u 18 sati u KUD "Petefi Šandor" u Pančevu da obeležite početak nove lunarne godine!

J.Ž.

 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo