...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Kultura

Migracije u umetnosti: Dobro je da postoji konstantno kretanje umetnika

02.03.2022.

Razvijanju kultunog identiteta Novog Sada doprinelo je neprestano kretanje stanovništva koje je dovelo do mešanja raznih kultura. Migracije ovog vremena često se dovode u vezu sa ekonomskim problemima, pogotovo kada su u pitanju mladi. 

.

Foto: Vladimir Veličković

U godini kada Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture, jedan od programskih lukova posvećen je isključivo temi migracije umetnika.

"Ovaj programski luk i ima zadatak da postavi to pitanje ko su dođoši i ko su starosedeoci, zašto postoji negativna konotacija kada se priča o migracijama, što jeste nekako zastupljeno poslednjih godina, na koji način to može da se promeni. On sagledava zapravo pozitivne uticaje migracija, pošto one i te kako postoje. I to se vidi najviše kroz umetnost i kulturu", kaže portparolka Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Milana Milovanov.

Sofija Palurović, pijanistkinja iz Novog Sada, posle srednje škole odlučila je da studije umetnosti nastavi u Beču, gde je dobijala priliku da učestvuje na raznim seminarima i usavršavanjima. Glavni razlog za takvu odluku bio je njen utisak da je kultura u Srbiji na listi čekanja.

“U početku mi je bilo jasno da ja, kao izvođač u Srbiji, neću moći da živim onako kako sam zamislila. Ne samo u finansijskom, već i u smislu slobode i mogućnosti da nastupam i sarađujem sa muzičarima koji su jednako motivisani i inspirisani. Na žalost, muzičari u Srbiji polako počinju da gube svaku vrstu
inspiracije, zato što ih država jednostavno ne podržava u tom odabiru i odluci da se bave umetnošću,” kaže Sofija.

sofijapalurovic png

Sofija Palurović, foto: privatna arhiva

Milana Milovanov, sa druge strane, dodaje da je Novi Sad tek na početku ozbiljnog razvijanja i podizanja kapaciteta kulturne scene i da brojne kulturne stanice koje su izgrađene prethodnih godina to i dokazuju.

"Mislim da je izuzetno značajno da mladi umetnici imaju priliku da otputuju negde, da borave neko vreme tamo, rade, prikupljaju razna iskustva, uče, stvaraju, razvijaju se i povezuju sa drugim ljudima. To je izuzetno dragoceno, jer se oni nakon toga vraćaju u svoj grad sa velikim iskustvom, koje mogu dalje da prenesu. Tako da se opet vraćamo na temu migracija i zato jeste dobro da postoji konstantno to kretanje umetnika,” kaže Milana.

O temi migracija umetnika se prethodnih meseci mnogo komunicira kroz kulturni sadržaj. One neminovno grade multirkulturalnu sredinu, međutim ne mogu se izostaviti emigracije mladih prouzrokovane egzistencijalnim problemima.

M. Ninković

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kad ti se san pretvori u migrantski kamp

Jedan dan prosečne mlade osobe u Srbiji i Bosni i Hercegovini teško je opisati, jer je obično vrlo dinamičan -…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo