...
TRENUTNO19:00 - 19:10Popodne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Zabava može da počne

09.11.2020.

Članica Efemera kolektiva i profesorka na Departmanu za aritekturu i urbanizam Fakuteta tehničkih nauka, Miljana Zeković, preporučila nam je knjigu poznatog italijanskog pisca novije generacije. "Preporučujem knjigu 'Zabava može da počne' koju je napisao italijanski pisac Nikolo Amaniti", kazala nam je Miljana.

.

Pozornica zbivanja u Amanitijevom romanu je rimski park Vila Ada, koji je u jednom trenutku svoje duge i burne istorije postao privatno vlasništvo jednog od italijanskih kontroverznih bogataša. Na ekstravagantnoj zabavi koju je on upriličio na svom imanju, a doskorašnjoj gradskoj oazi nedirnute prirode, okuplja se kompletni rimski džet-set: od političara, preko filmskih i estradnih zvezda, do fudbalera. U centar radnje Amaniti stavlja Fabricija Čibu, istaknutog i priznatog pisca, koji se nalazi u emotivnoj i stvaralačkoj krizi, i četvoro predstavnika jedne od "uglednijih" satanističkih sekti.

Plan ovih "pozitivnih negativaca" da naprave skandal od te zabave izvodeći satanistički obred nad poznatom glumicom, preobraziće se mimo njihove volje u stihiju i katastrofu velikih razmera, kada se ispostavi da u katakombama parka već 40 godina žive olimpijski sportisti, emigranti iz Sovjetskog Saveza.

Ova burleska ili "urnebesna tragedija" koju nam Amaniti daruje, zabada svoje oštrice u neke bolne tačke savremenog italijanskog društva i kao i u ostalim njegovim romanima, fino senči i pronalazi ljudskost u onim junacima koji su unapred određeni kao "ružni, prljavi i zli".

Nikolo Amaniti rođen je u Rimu 1966. godine. U svet književnosti ušao je romanom "Škrge" i zbirkom priča "Blato". Svetski upeh dostigao je romanom "Dolazim po tebe i vodim te sa sobom", a nakon toga usledili su romani "Ne bojim se", "Poslednja Nova godina" i "Kako Bog zapoveda", koji je ovenčan najprestižnijom italijanskom književnom nagradom Strega, potom "Zabava može da počne", "Ja i ti" i mnogi drugi.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Dolazim po tebe i vodim te sa sobom"

Vesna Pašćanović, osnivačica plesnog udruženja GroovE, koji se bavi modernim, uličnim plesovima, ove nedelje nam je preporučila knjigu zanimljivog italijanskog…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo