.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Volvo kamioni

14.01.2019.

Dušica Stojković, dirigentkinja novosadskog "Pop hor radija", preporučila nam je knjigu nagrađivanog norveškog pisca, koji se pored pisanja bavio i snimanjem muzičkih spotova i kratkih filmova, a radio je i u pozorištu, na psihijatrijskoj klinici, kao književni kritičar, učitelj i prevodilac poezije.

.

"Predlažem knjigu norveškog pisca Erlend Lua pod nazivom 'Volvo Kamioni'. Ta knjiga je u isto vreme i smešna i zabavna ali i ozbiljna i neobična", kaže Dušica.

Ova knjiga je nastavak romana "Dopler" iz 2005. godine u kojem istoimeni lik napušta dom, društvo i porodicu i odlazi da živi u prirodi, izražavajući tako protest protiv potrošačkog društva i perfekcije koju to društvo kao cilj nameće. U "Volvo Kamionima" on svoju odmetničku avanturu nastavlja u šumovitim, slabo naseljenim područjima susedne Švedske i daleko od toga da je usamljen u svom ekscentričnom načinu života. Pre bi se moglo reći da je najnormalnija osoba među galerijom neobičnih likova koje tamo sreće.

Kritika naše civilizacije, savremenog društva i opšte­nametnute briljantnosti u ovom čudnovatom i maštovitom romanu dobija još oštriji ton od onog u "Dopleru", a Luov prepoznatljiv humor kod čitalaca izaziva gotovo histeričan smeh, na samoj granici plača.

Za kratko vreme postao je kultni norveški pisac, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika.

.
Deo produkcijskog dua Tapan, Nebojša Bogdanović (Schwabe) za ovu nedelju nam je preporučio "Blizanačku trilogiju" Agote Kristof.…
.
Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 
.
Mladi pesnik je objavio svoju zbirku pesama. Koliko često čujete ovu rečenicu? Nedovoljno. Međutim, mladi pesnik Srđan Sekulić…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?