...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Tvoj sin, Huckleberry Finn

18.07.2022.

Knjiga nedelje nas ovaj put vodi u komšiluk, u Bosnu i Hercegovinu. Novinarka Šejla Džindo nam je skrenula pažnju na roman Bekima Sejranovića pod nazivom "Tvoj sin, Huckleberry Finn". 

.

Ovo delo govori o portazi za identiteom, odbijanju da se odraste i svim izazovima koje svet oko nas nosi. Sin taži oca ribara, koji se jedne večeri nije vratio sa plovidbe, pa nam kroz tu potragu otkriva celu svoju ličnost ali i svoje odnose sa svetom.

Kako kaže Šejla ovaj roman je pravi izbor za sve koji vole nešto komčino i dramatično.

"Žanr auto-biografske fikcije koji Bekim primenjuje u svom pisanju je apsolutno necenzurisan, toliko slobdarski da imate osećaj da on nikada u životu nije imao lektora. Sama doslednost životu u tom pisanju je ono što čini ovu knjigu zanimljivom", kaže Šejla.

Bekim Sejranović važi za jednog od najtalentovanijih autora koji su se pojavili na tlu nekadašnje Jugoslavije u 21. veku. Preminuo je nakon kraće bolesti u maju 2020. godine a iza sebe je ostavio bogat književni opus. Njegov roman "Nigdje, niotkuda", objavljen, 2009. godine dobio je nagradu „Meša Selimović“ koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

.

Vredi pročitati: "Naopačke: Škola obrnutog sveta"

Multimedijalni umetnik Igor Stević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Naopačke: Škola obrnutog sveta" urugvajskog autora Eduarda Galeana.

.

Vredi pročitati: Milena Marković "Deca"

Novinar Highwaystar magazina Božidar Milovac za ovu nedelju proporučuje roman "Deca" prošlogodišnje dobitnice 68. Ninove nagrade Milene Marković.

.

Vredi pročitati: Intelektualna istorija Evrope

Frontmen benda Nemi pesnik Milan Marković nam za ovu nedelju preporučuje knjigu "Intelektualna istorija Evrope" Marvina Perija.

.

Vredi pročitati "Šake pune oblaka i druge drame"

Književnica Marijana Čanak, čiji se roman "Klara, Klarisa" protekle godine našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu, za ovu nedelju…

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo