...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Tvoj sin, Huckleberry Finn

18.07.2022.

Knjiga nedelje nas ovaj put vodi u komšiluk, u Bosnu i Hercegovinu. Novinarka Šejla Džindo nam je skrenula pažnju na roman Bekima Sejranovića pod nazivom "Tvoj sin, Huckleberry Finn". 

.

Ovo delo govori o portazi za identiteom, odbijanju da se odraste i svim izazovima koje svet oko nas nosi. Sin taži oca ribara, koji se jedne večeri nije vratio sa plovidbe, pa nam kroz tu potragu otkriva celu svoju ličnost ali i svoje odnose sa svetom.

Kako kaže Šejla ovaj roman je pravi izbor za sve koji vole nešto komčino i dramatično.

"Žanr auto-biografske fikcije koji Bekim primenjuje u svom pisanju je apsolutno necenzurisan, toliko slobdarski da imate osećaj da on nikada u životu nije imao lektora. Sama doslednost životu u tom pisanju je ono što čini ovu knjigu zanimljivom", kaže Šejla.

Bekim Sejranović važi za jednog od najtalentovanijih autora koji su se pojavili na tlu nekadašnje Jugoslavije u 21. veku. Preminuo je nakon kraće bolesti u maju 2020. godine a iza sebe je ostavio bogat književni opus. Njegov roman "Nigdje, niotkuda", objavljen, 2009. godine dobio je nagradu „Meša Selimović“ koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Crna knjiga"

Pop duo Dolores je nedavno izbacio singl "Lutanje", a jedna od članica Ana Srećković nam je pomogla da ove nedelje…

.

Vredi pročitati "Glazba za žedno uho"

Frontmen slovenačkog indie sastava Rush to Relax, Damjan Manevski, za ovu nedelju preporučuje knjigu "Glazba za žedno uho" hrvatskog autora…

.

Vredi pročitati: Tereza Raken

Novinar Petar Alimpijević za ovu nedelju nam preporučuje jedan klasik legendarnog Emila Zole - roman "Tereza Raken".

.

Vredi pročitati "Born to Run"

Novosadska novinarka Gorica Nikolin za ovu nedelju preporučuje autobiografiju "Born to Run" poznatog američkog muzičara Brusa Springstina.

.

Vredi pročitati "Senka vetra"

Novosadska novinarka Lea Radlovački za ovu nedelju preporučuje knjigu "Senka vetra", španskog autora Karlosa Ruisa Safona. U pitanju je prvi…

.

Vredi pročitati: Moja godina odmora i opuštanja

Za kraj jula novinarka Darija Stjepić nam preporučuje roman "Moja godina odmora i opuštanja" američke spisateljice Otese Mošfeg.

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo