...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Sok od ananasa za divnu damu

10.02.2020.

Ines Ezgeta dolazi iz Sombora. Posle završenih studija psihologije u Novom Sadu, ova devojka trenutno završava master iz oblasti primenjenog pozorišta. Uspešno se bavi i organizacijom programa u novosadskom klubu Dom b-612, a ove nedelje nam je preporučila knjigu „ Sok od ananasa za divnu damu“ ruskog pisca Viktora Peljevina. Peljevinova maštovitost i parodija u ovoj knjizi kao da nadmašuju sve ono što je i do sada čitaoca dovodilo do gorkog smeha i začuđujućeg oduševljenja. Kroz pet novela on slika savremeno rusko i svetsko društvo, karikirajući priče o teorijama zavere, političkim špijuniranjima, tajnim službama koje se upliću u živote običnih ljudi, i suprotstavlja im istočnjačku religiju i misticizam koji nude pravu životnu harmoniju, ali pred kojima je čovek sa zapada sasvim mali i smešan i nije u stanju da ih dosegne.

.

Najvrednije stvaralaštvo vrišti za konstantnom promenom, za promenom kao jedinom konstantom zapravo. Opiranje tapkanju u mestu, bežanje od manirističkih potonuća, metamorfozističko mišljenje u svemu. Veliki umetnici tako izgledaju, šetaju kroz pravce, šetaju kroz granice mogućeg, uvek drugačije, neuhvatljivi su, neopisivi i malo ih je. Peljevin im predsedava, barem u savremenoj književnosti, to svakako, ili bi barem trebao da im predsedava, da ima pravde da se recimo redovno okupljaju na nekim pijankama ili debatnim zasedanjima koja bi menjala svet. Peljevin je lud, mističan i savršen autor. Takva mu je gotovo svaka knjiga, pa ni ova nije izuzetak, samo što njome dodatno objašnjava da metamorfozirati možete i unutar jednog dela i unutar jednog poglavlja jednog dela i unutar jedne misli jednog poglavlja jednog dela.

"Knjiga govori o savremenom ruskom društvu, tajkunima i ljudima koji su upleteni u tranziciju. Sve to na jako duhovit i apsurdan način. Zanimiljivo mi je da gledam prelaz između dva društvena sisitema - dve ideologije. Čudno je na koji način se i sistemi vrednosti menjaju kroz takve promene", ističe Ines

U pitanju je omnibus roman, otkačen i parodističnog naslova. U prvoj tematskoj celini nalaze se dve priče, naglašeno satirične, beskrajno duhovite, duboko unutra strašne i mračne i ovoga puta okrenute američkoj politici kao meti.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo