...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Semper idem"

08.10.2018.

Preporuka za ovonedeljnu literaturu stiže od devojke koja je i sama napisala knjigu. U pitanju je dvadesetšestogodišnja Milena Kulić, a evo šta je preporučila.

.

"Svim čitaocima i slušaocima preporučujem knjigu 'Semper idem' Đorđa Lebovića, dramaturga i scenariste koji je poznat po drami 'Nebeski odred'. U pitanju je hronika jednog detinjstva koja može biti stavljena u rang porodičnog ciklusa Danila Kiša. To je knjiga o detinjstvu koja se može čitati kao roman, kao hronika i kao memoarski spis sa fascinantnim vizuelnim muzičkim i likovnim elementima."

Đorđe Lebović je srpski pisac, dramaturg i scenarista. Roman "Semper idem" objavio je 2005. godine i  predstavlja testamentarno delo, roman-hroniku o detinjstvu u Kraljevini Jugoslaviji uoči Drugog svetskog rata, koja je i zbog osobenog piščevog stila originalnog postupka, kao i zbog teme prepoznata kao kanonsko delo savremene srpske književnosti.

Ispričan iz perspektive dečaka koji posmatra približavanje "Velikog Sunovrata" – širenja nacizma u svojoj okolini koliko i u Evropi – pisac je u vidu imao paralelu između ondašnjeg ludila i rata koji je u Jugoslaviji buknuo devedesetih godina prošlog veka.

U Drugom svetskom radu izgubio je 40 članova svoje porodice, a sam, kao četrnaestogodišnjak, prošao pakao Aušvica.

Prilog poslušajte u plejeru:


Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo