...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Šake pune oblaka i druge drame"

18.06.2023.

Književnica Marijana Čanak, čiji se roman "Klara, Klarisa" protekle godine našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu, za ovu nedelju preporučuje knjigu Lejle Kalamujić "Šake pune oblaka i druge drame".

.

"Inače redovno čitam Lejlu Kalamujić, sve što ona ikada objavi na portalima i sva izdanja njenih knjiga koja se pojavljuju kod nas na tržištu. Mislim da je genijalna. Njen izraz prividno je veoma jednostavan, ali postoji nekakav podzemni, podvodni tok - i u jeziku i u izrazu i u njenom samom glasu koji prosto pravi tektonske poremećaje unutar čitaoca. To je nešto što traje dugo nakon čitanja njenih priča. Lejla inače piše kratke priče. To su knjige koje se naizgled brzo konzumiraju, ali njihovo dejstvo neviđeno dugo traje. Ne znam to da objasnim, kako ona to izvede i šta nam zaista uradi, ali u tome je snaga njenog izraza. Preporučila bih tu knjigu drame, jer mislim da danas retko čitamo drame i retko imamo prilike uopšte da vidimo negde knjigu savreme drame aktuelnih autora, koji danas žive. Svakako ceo opus Lejle Kalamujić je moja ogromna preporuka", ističe Marijana.

Lejla Kalamujić rođena je 1980. godine u Sarajevu, a u tom gradu je i diplomirala filozofju i sociologiju. Objavila je dve zbirke priča "Anatomija osmijeha" i "Zovite me Esteban". Poslednja knjiga koju je objavila je ova koju Marijana preporučuje - "Šake pune oblaka i druge drame". Njene priče i drame prevedene su na nekoliko stranih jezika.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Zašto se niste ubili"?

Aktivista i borac za ljudska prava Lazar Simić preporučuje knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili"? Ovo je, pre svega, knjiga o…

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati "Pozitivne vibracije"

Miodrag Mika Petrović je apsolvent pedagogije koji boluje od cerebralne paralize. Prijatelji ga znaju kao jednu od najpozitivnijih osoba. 

.

Vredi pročitati "Summa atheologiae"

Teolog Branko Sekulić za ovu nedelju preporučuje knjigu Borisa Dežulovića "Summa atheologiae", koja govori o pogledu ateiste na verska pitanja.

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo