...
TRENUTNO15:00 - 16:00Superoperater

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Prava istorija sveta

04.01.2016.

U skladu sa praznični raspoloženjem, Oradio vam ove nedelje preporučuje knjigu ekipe Njuz.net "Prava istorija sveta". 

.

Trenutno jedna od prodavanijih knjiga na našem tržištu, pa joj ovakva reklama i ne treba, ali "Prava istorija sveta" je ipak knjiga koju želimo da vam preporučimo i koja bi trebalo da bude obavezno štivo za sve koji nisu operisani od smisla za humor.

Umesto da se bavi dnevnom politikom, ekipa Njuz.net se pozabavila kompletnom istorijom sveta. Gotovo da nema važnijeg događaja u poslednjih nekoliko milenijuma koji nije provučen kroz parodično rešeto Njuzovaca koji su nasleđe čovečanstva smestili u mnoštvo lažnih vesti, u lažne novine sa opskurnim naslovima – taman da odgovaraju štampanom smeću kojim smo danas zatrpani.

U pitanju je zabavna, duhovita, pametna i originalna knjiga. Kao i na svom portalu, njuzovci uz malo pomerene činjenice ili drugačiji ugao priče, ispričali kompletnu istoriju davši nam povremeno, mnogo istinitiju verziju događaja od zvanične.

Kao što su sami napisali, ova se knjiga čita "u dva daha", a evo šta su neke od istorijskih ličnosti rekli o "Pravoj istoriji sveta":

"Ova knjiga zauzima posebno mesto u mom buretu." Diogen

"Dođoh, videh, kupih, pročitah, bacih, zakopah." Julije Cezar

"Nema šanse da štampam ovo smeće!" Johan Gutenberg

"Super je knjiga!" Baron Minhauzen

"Čitanje ove knjige za mene je predstavljalo pravo uživanje." Markiz de Sad

Tu je i jedan od tekstova iz knjige posvećen jednom od najboljih (i najneuspešnijih) osvajača ikad, tek da vam zamiriše:

Hanibal: Možda nije bila najbolja ideja da krenemo na nojevima

Vojni komandant Kartagine Hanibal Barka ponovo je promašio u izboru životinja sa kojima je želeo da osvoji Rim. Nakon što se lavovi nisu pokazali kao dobro rešenje, jer je u prvih 10 minuta pohoda pojedeno preko pedeset kartaginskih junaka, te nakon neuspeha sa kornjačama, ovaj veliki vojskovođa krenuo je na nojevima u planirani pohod na Rim. Međutim, pre nego što je Hanibal sa svojom vojskom stigao do Pirineja, grmljavina i nevreme preplašili su nojeve, koji su se razbežali glavom bez obzira. Hanibal je priznao da nema više ideju koje životinje bi mogao da iskoristi za dalji pohod, budući da se ni krokodili nisu pokazali kao dobra opcija.

"Magarci mi se čine kao dobro rešenje, ali su zimogrožljivi, a na Alpima je sad hladno. Ako ne uspem ni sa njima, preostaju mi samo slonovi, ali to bi bilo baš suludo. Zamislite da na slonovima ušetam u Rim, svi bi mi se smejali i mislili bi da sam došao iz Indije, a ne iz slavne Kartagine", rekao je ovaj vojni komandant.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Film i filozofija"

Branislav Aleksić, student srpske književnosti i osnivač jutjub kanala Filmadžija koji se bavi filmskim recenzijama, preporučio nam je knjigu Dominika…

.

Vredi pročitati: Sok od ananasa za divnu damu

Ines Ezgeta dolazi iz Sombora. Posle završenih studija psihologije u Novom Sadu, ova devojka trenutno završava master iz oblasti primenjenog…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Vredi pročitati: Oproštajni dar

Marko Bogunović je član redakcije Rizoma, onlajn portala za književnost i društvene teorije, a ujedno i master komparativne književnosti. On…

.

Sizifova slikovnica za nepismene

Bojan Jokanović je rođen u Tuzli 1985. godine. Živi u Doboju, diplomirani je teolog i veroučitelj. Pored toga, bavi se i…

.

Sve strip nijanse jedne godine

Dugo očekivani klasici i skriveni biseri. Stripovska godina iza nas svakako da je bila produkcijski bogata i dalje zahvaljujući entuzijazmu…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 Bluegrass
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 IN teen
  • 17:00 Popodne na O radiju

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo