...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Prava istorija sveta

04.01.2016.

U skladu sa praznični raspoloženjem, Oradio vam ove nedelje preporučuje knjigu ekipe Njuz.net "Prava istorija sveta". 

.

Trenutno jedna od prodavanijih knjiga na našem tržištu, pa joj ovakva reklama i ne treba, ali "Prava istorija sveta" je ipak knjiga koju želimo da vam preporučimo i koja bi trebalo da bude obavezno štivo za sve koji nisu operisani od smisla za humor.

Umesto da se bavi dnevnom politikom, ekipa Njuz.net se pozabavila kompletnom istorijom sveta. Gotovo da nema važnijeg događaja u poslednjih nekoliko milenijuma koji nije provučen kroz parodično rešeto Njuzovaca koji su nasleđe čovečanstva smestili u mnoštvo lažnih vesti, u lažne novine sa opskurnim naslovima – taman da odgovaraju štampanom smeću kojim smo danas zatrpani.

U pitanju je zabavna, duhovita, pametna i originalna knjiga. Kao i na svom portalu, njuzovci uz malo pomerene činjenice ili drugačiji ugao priče, ispričali kompletnu istoriju davši nam povremeno, mnogo istinitiju verziju događaja od zvanične.

Kao što su sami napisali, ova se knjiga čita "u dva daha", a evo šta su neke od istorijskih ličnosti rekli o "Pravoj istoriji sveta":

"Ova knjiga zauzima posebno mesto u mom buretu." Diogen

"Dođoh, videh, kupih, pročitah, bacih, zakopah." Julije Cezar

"Nema šanse da štampam ovo smeće!" Johan Gutenberg

"Super je knjiga!" Baron Minhauzen

"Čitanje ove knjige za mene je predstavljalo pravo uživanje." Markiz de Sad

Tu je i jedan od tekstova iz knjige posvećen jednom od najboljih (i najneuspešnijih) osvajača ikad, tek da vam zamiriše:

Hanibal: Možda nije bila najbolja ideja da krenemo na nojevima

Vojni komandant Kartagine Hanibal Barka ponovo je promašio u izboru životinja sa kojima je želeo da osvoji Rim. Nakon što se lavovi nisu pokazali kao dobro rešenje, jer je u prvih 10 minuta pohoda pojedeno preko pedeset kartaginskih junaka, te nakon neuspeha sa kornjačama, ovaj veliki vojskovođa krenuo je na nojevima u planirani pohod na Rim. Međutim, pre nego što je Hanibal sa svojom vojskom stigao do Pirineja, grmljavina i nevreme preplašili su nojeve, koji su se razbežali glavom bez obzira. Hanibal je priznao da nema više ideju koje životinje bi mogao da iskoristi za dalji pohod, budući da se ni krokodili nisu pokazali kao dobra opcija.

"Magarci mi se čine kao dobro rešenje, ali su zimogrožljivi, a na Alpima je sad hladno. Ako ne uspem ni sa njima, preostaju mi samo slonovi, ali to bi bilo baš suludo. Zamislite da na slonovima ušetam u Rim, svi bi mi se smejali i mislili bi da sam došao iz Indije, a ne iz slavne Kartagine", rekao je ovaj vojni komandant.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo