...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Prava istorija sveta

04.01.2016.

U skladu sa praznični raspoloženjem, Oradio vam ove nedelje preporučuje knjigu ekipe Njuz.net "Prava istorija sveta". 

.

Trenutno jedna od prodavanijih knjiga na našem tržištu, pa joj ovakva reklama i ne treba, ali "Prava istorija sveta" je ipak knjiga koju želimo da vam preporučimo i koja bi trebalo da bude obavezno štivo za sve koji nisu operisani od smisla za humor.

Umesto da se bavi dnevnom politikom, ekipa Njuz.net se pozabavila kompletnom istorijom sveta. Gotovo da nema važnijeg događaja u poslednjih nekoliko milenijuma koji nije provučen kroz parodično rešeto Njuzovaca koji su nasleđe čovečanstva smestili u mnoštvo lažnih vesti, u lažne novine sa opskurnim naslovima – taman da odgovaraju štampanom smeću kojim smo danas zatrpani.

U pitanju je zabavna, duhovita, pametna i originalna knjiga. Kao i na svom portalu, njuzovci uz malo pomerene činjenice ili drugačiji ugao priče, ispričali kompletnu istoriju davši nam povremeno, mnogo istinitiju verziju događaja od zvanične.

Kao što su sami napisali, ova se knjiga čita "u dva daha", a evo šta su neke od istorijskih ličnosti rekli o "Pravoj istoriji sveta":

"Ova knjiga zauzima posebno mesto u mom buretu." Diogen

"Dođoh, videh, kupih, pročitah, bacih, zakopah." Julije Cezar

"Nema šanse da štampam ovo smeće!" Johan Gutenberg

"Super je knjiga!" Baron Minhauzen

"Čitanje ove knjige za mene je predstavljalo pravo uživanje." Markiz de Sad

Tu je i jedan od tekstova iz knjige posvećen jednom od najboljih (i najneuspešnijih) osvajača ikad, tek da vam zamiriše:

Hanibal: Možda nije bila najbolja ideja da krenemo na nojevima

Vojni komandant Kartagine Hanibal Barka ponovo je promašio u izboru životinja sa kojima je želeo da osvoji Rim. Nakon što se lavovi nisu pokazali kao dobro rešenje, jer je u prvih 10 minuta pohoda pojedeno preko pedeset kartaginskih junaka, te nakon neuspeha sa kornjačama, ovaj veliki vojskovođa krenuo je na nojevima u planirani pohod na Rim. Međutim, pre nego što je Hanibal sa svojom vojskom stigao do Pirineja, grmljavina i nevreme preplašili su nojeve, koji su se razbežali glavom bez obzira. Hanibal je priznao da nema više ideju koje životinje bi mogao da iskoristi za dalji pohod, budući da se ni krokodili nisu pokazali kao dobra opcija.

"Magarci mi se čine kao dobro rešenje, ali su zimogrožljivi, a na Alpima je sad hladno. Ako ne uspem ni sa njima, preostaju mi samo slonovi, ali to bi bilo baš suludo. Zamislite da na slonovima ušetam u Rim, svi bi mi se smejali i mislili bi da sam došao iz Indije, a ne iz slavne Kartagine", rekao je ovaj vojni komandant.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Priče o davno zaboravljenoj prošlosti Petrovaradina

Promocija knjige "Priče iz Gradića" biće održana u petak 20. decembra u 18h u kreativnom centru Prostor (Beogradska 11, Petrovaradin).…

.

Vredi pročitati: "Ja sam StaŠa"

Glumica Isidora Vlček preporučila je knjigu za koju kaže da opisuje Novi Sad na savremen način. 

.

Vredi pročitati: "Mogućnost ostrva"

Dobitnik je skoro svih nagrada za glumu koje postoje u Srbiji, igrao je u više od 80 predstava, nekoliko desetina…

.

Vredi pročitati: "Buđenje"

Višestruki osvajač Svetskog šampionata u harmonici i jedan od ovogodišnjih dobitnika Youth hero nagrade Aleksa Mirković preporučio je knjigu "Buđenje", pisca…

.

Vredi pročitati: Hiljadu čudesnih sunaca

Najbolja mlada naučnica iz Srbije, Aleksandra Cvetanović bez trunke dvoumljenja nam preporučuje knjigu "Hiljadu čudesnih sunaca", autora Haleda Hoseinija. Ovo…

.

Vredi pročitati: Majstor i Margarita

Psihomodo Pop jedan je od najpopularnijih rokenrol sastava bivše Jugoslavije. Nastali su 1983. a ovih dana ponovo su aktuelni, uz…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo