...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Podcast

U kakvoj zemlji želim da živim: Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

20.02.2019. · 13:28

U emisiji U kakvoj zemlji želim da živim bavimo se pozitivnim primerima koje možemo da usvojimo iz drugih zemalja, kao i dobrim zakonima koji postoje kod nas, ali se ne primenjuju u potpunosti. Slušajte nas svake srede od 11 časova. 

.

Narodna skupština krajem novembra prošle godine usvojila je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, čija je primena odložena do 1. oktobra ove godine. Rasprava o različitim predlozima ovog zakona trajala je više od deset godina, a jedna od najvećih prepreka za njegovo usvajanje bila je nesaglasnost između advokatskih komora u Srbiji i udruženja građana oko pitanja ko može pružati besplatnu pravnu pomoć. Šta nalaže novi zakon, ko može biti korisnik, a ko pružalac besplatne pravne pomoći, u kojim pravnim postupcima možemo ostvariti pravo na nju, na koji način, ali i koje su to sporne tačke u njemu tema je emisije U kakvoj zemlji želim da živim.

Naši sagovornici su advokatica Tanja Arsić ispred Advokatske komore Srbije, Milan Filipović iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM i advokat Mihailo Pavlović, kojeg je Fond za humanitarno pravo angažovao da napiše inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koja je nedavno podneta Ustavnom sudu Srbije, jer u toj nevladinoj organizaciji smatraju da zakon sadrži više diskriminatornih odredbi koje mogu uskratiti pristup sudu velikom broju građana Srbije. 

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo