...
TRENUTNO16:20 - 16:30Popodne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Sloboda" i "Bodi artist"

29.04.2024.

Profesor filozofije u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj i muzičar u sastavima Professory i OSSA Quartet Aleksandar Turukalo ove nedelje nam je preporučio dve knjige.

"Preporučio bih knjige dva američka pisca, jedan se zove Džonatan Frencen i napisao je novelu pod nazivom 'Sloboda'. To je sjajna knjiga o istoriji jedne američke porodice, jednog para, muškarca i žene i njihovog života, iako deluje da je tema profana, knjiga je zaista sjajna. Druga knjiga se zove 'The body artist', a delo je takođe američkog pisca Dona DeLila", kazao nam je Aleksandar.

.

U svom možda najuspelijem spisateljskom podvigu, epskim zamahom tako retkim za savremenu autorefleksivnu književnost, jedan od najznačajnijih proznih pisaca današnjice Džonatan Frencen predstavlja nam uzornu, liberalnu porodicu Berglund, misterije koje ih nekim čudom još uvek drže na okupu, ali i sve ono što ih razdvaja. Oni nisu od onih književnih likova koje biste voleli da sretnete, već pre od onih koje morate sresti, jer se svi lako prepoznajemo u njima. Pre svega, to su Peti i Volter, bračni par iz tipičnog američkog predgrađa u kom se stvara moderna mitologija srednje klase, gde vrebaju varljivi sjaj običnog života i zamke svakodnevice. Kao i većina porodica, i ova je samo naizgled funkcionalna. Zašto je Volter, inače advokat i ekološki aktivista, prihvatio da radi za velike zagađivače ugljem? Zašto se njihov sin tinejdžer odselio kod komšija, zakletih republikanaca? I zašto se nekada uzorna komšinica Peti odjednom pretvara u ljutu i razuzdanu ženu koja privlači pažnju radoznalih komšija?

Don DeLilo je američki pisac za kojeg često kažu da je i najveći živi američki pisac. U svom svedenom, zavodljivom romanu, DeLilo naseljava nemi svet Loren Hartke, umetnice čiji rad prkosi ograničenjima tela. Ona živi na obali u zapuštenoj iznajmljenoj kući gde sreće čudnovatog čoveka neodređene starosti, koji poseduje neverovatna saznanja o njenom životu. Zajedno, njih dvoje otpočinju putovanje u divljinu vremena ljubavi i ljudske percepcije. "Bodi artist" je neodoljiv, prelep i duboko dirljiv roman jednog od najboljih pisaca našeg doba.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo