...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Muhamed Ali, životna priča"

16.12.2019.

Književna runda najvećeg od svih!

.

Poslednjih nekoliko godina u svetu književnosti velika pažnja posvećena je mnogim autobiografijama koje se prodaju u milionskim tiražima. Jedan od najpopularnijih naslova i dalje je "Muhamed Ali – životna priča" autora Tomasa Hauzera. U pitanju je životna priča jedne od najzanimljivijih, najvoljenijih i u isto vreme najkontroverznijih ličnosti 20. veka. Čoveka koji se uhvatio u koštac sa užasnim nasleđem robovlasništva, ratnohuškačkom politikom, ustavnim poretkom Sjedinjenih Država, Parkinsonovom bolešću, predrasudama, mržnjom, ali i ličnim sumnjama i strahovima. Ovu knjigu nam je preporučio Daniel Mihajlović, frontmen beogradskog rokenrol benda Elektromattik. 

"Knjiga je super, jer tačno i detaljno beleži trenutke jednog od najvećih sportista svih vremena. Pored toga, postoji i jedan ozbiljan momenat marketinške edukacije. Muhamed Ali je bio mag marketinga i sam sebe je sazidao u boksersku legendu, upravo zahvaljujući tim trikovima. Ova biografija nije autorizovana, ali otrkiva razne pikanterije i kontraverze iz života čoveka koji je hrabro išao svojim putem", ispričao nam je Daniel.

A iz svih tih nedaća izlazio je sa osmehom i uvek nepogrešivo na pravoj strani istorije. Neustrašivo se obračunao sa nenaklonjenom sudbinom i do poslednje runde života ostao na nogama. Zbog njega su se menjale presude sportskih komisija i saveza, dogovarana su kratkotrajna primirja tokom ratova, menjani društveni običaji, marketing strategije, naslovnice časopisa. Zbog njega se ustajalo usred noći, kladilo do poslednjeg dolara, protestovalo, plakalo i smejalo. Pored svega navedenog – bavio se i boksom. Tri puta je osvajao titulu neprikosnovenog šampiona sveta u teškoj kategoriji. Učestvovao je na četiri meča koja su ispisala istoriju boksa i nedvosmisleno je, od strane publike i svog esnafa, proglašen najvećim bokserom svih vremena. Ova najsveobuhvatnija biografija Muhameda Alija može se čitati i kao napet i uzbudljiv roman o junaku koji je celog svog života prkosno govorio u lice nepravdi i smrti – NE!

Tomas Hauzer je rođen u Njujorku, 1946. godine. Nakon završenog koledža, diplomirao je pravo na Univerzitetu Kolumbija. Krajem sedamdesetih godina počinje da se bavi pisanjem i od tada je napisao 45 knjiga iz najrazličitijih oblasti. Njegova prva knjiga "Nedostajanje" bila je nominovana za Pulicerovu nagradu i Nacionalnu književnu nagradu, a po njoj je snimljen istoimeni, nagrađivani film. Iste nominacije je dobio i za roman "Betovenova zavera". Njegovi najpoznatiji radovi tiču se lika i dela Muhameda Alija. Zajedno su napisali knjigu "Izlečenje: dnevnik tolerancije i razumevanja", nakon čega su putovali Sjedinjenim Državama i držali predavanja protiv mržnje i netolerancije. Knjige su mu prevedene na više od 18 jezika. Živi na Menhetnu.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Američki psiho

Na grafite, murale i oglase pored puta smo navikli, a ono što polako ali sigurno preplavljuje naš ali i ostale…

.

Vredi pročitati: Rat i mir

O Science bible projektu, muzici i nauci pričali smo sa fizičarem koji trenutno živi i radi u Kanadi a slobodno…

.

Vredi pročitati: Jamie's Veg i Sous Chef

Ana Vlatković je buduća food influenserka, koja kroz hranu uči o drugim kulturama sa ogromnom željom da to prenese ljudima…

.

Vredi pročitati: Juda

Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 

.

Vredi pročitati: Narcis i Zlatousti

Nakon razgovora o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u muzičkom svetu, pevač i gitarista benda Keni nije mrtav Mateja Đokić, našim čitaocima…

.

Alijeve i Listonove bokserske rukavice na aukciji

    Ljubitelji boksa moći će da kupe na aukciji rukavice koje su nosili Muhamed Ali i Soni Liston u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Za i protiv

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo