...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Moja genijalna prijateljica

30.10.2017.

Knjigu nedelje danas vam preporučuje Marija Torbica iz neokulturne inicijative "Van okvira". Ona je odlučila da nam predstavi jednu italijansku književnicu koja je postala poznata po beskompromisnom opisu najintimnijih razmišljanja. U pitanju je Elena Ferante.

.

Napolitanska etralogija Elene Ferante priča je koja opisuje živote dve devojčice, kasnije devojke i žene pedesetih godina prošlog veka u Napulju, gradu siromaštva, nasilja, tajni, mafije i nesporne lepote. Prvu od ovih čarobnih pripovesti preporučuje nam Marija Torbica iz neokulturne inicijative. Ona kaže da dugo nije pročitala roman koji nameće tako snažne impresije.

"Moja genijalna prijateljica Elene Ferante je knjiga veoma interesantna po samoj fabuli i toku radnje, a sa druge strane što predstavlja jedan novi glas u književnosti koji problematizuje ulogu žene u društvu", kaže Marija.

Priča prati dve devojčice Lilu i Elenu. Prva je mračna, žestoka, nepokolebljiva u svom odrastanju. Druga je blaga i naizgled potčinjena, ali upravo iz snage one prve uspeva da izvuče sopstvenu. Njihovo često surovo nadmetanje kao da drži to Elenino i Lilino neraskidivo prijateljstvo. Bujna mašta čini da dve prijateljice vide život koji ih okružuje ne kao stvaran, već kao neku strašnu bajku. Vrednost ovog romana je, kaže Marija, to što o ženskim sudbinama govori na posve neočekivan način

"Jedan duboki ženski glas se oseti kroz to pismo, a sa druge strane je vrlo duhovito, jasno i bez nekih pretenzija da to bude čista feministička knjiga, već naprotiv, da kroz opise Italije, opise njenih regiona ona ulazi u svet ženskog na iskren način", objašnjava Marija.

Elena Ferante je napisala četiri dela ove priče, a domaći izdavač Booka do sada je izdao prvi i drugi deo. U drugom delu, junakinje priče su u dvadesetim godinama i njihovi životi se dodatno komplikuju dok odrastaju. Treći deo: "Priča o onome koji beži i koji ostaje" i naposletku, "Priča o izgubljenoj devojčici" biće objavljene uskoro, a magazin Time uvrstio je 2016. godine Elenu Ferante među 100 najuticajnijih osoba na svetu.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo