...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mikrobi, puške i čelik"

10.01.2022.

Reditel Stevan Filipović bio je novogodišnji gost O radija i tada nam je dao i preporuku za idealan čitanjac. Režiser zaslužan za filmove "Šejtanov ratnik", "Šišanje" i "Pored mene" preporučio je hit knjigu dobitnika Pulicerove nagrade Džareda Dajmonda "Mikrobi, puške i čelik".

.

"To je putovanje kroz 13.000 godina ljudske istorije, koje pokazuje zašto neke civilizacvije propadaju i zašto ti razlozi nemaju veze sa rasom i sličnim teorijama iz prošlosti, već sa nekim, ponekad i banalnim razlozima koji dovode do neke kaskadne serije događaja i kraha. Govori i o tome zašti su se neke civilizacije brže razvijale od drugih. To je knjiga za sve koje zanima istorija, ali i antropologija, biologija... To je knjiga koju poklanjam svim prijateljima", kaže Stevan.

Dajmond u knjizi argumentovano razbija oveštale stereotipe o razvoju ljudskih društava i pruža neočekivan i svež uvid u prošlost čovečanstva. Knjiga "Mikrobi, puške i čelik" prava je poslastica i nezaobilazno štivo za svakog duhovno radoznalog čitaoca.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo