...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Majstor i Margarita

12.11.2019.

Psihomodo Pop jedan je od najpopularnijih rokenrol sastava bivše Jugoslavije. Nastali su 1983. a ovih dana ponovo su aktuelni, uz novi, jedanaesti studijski album "Digitalno nebo". U okviru turneje na kojoj promovišu album, 28. novembra stižu u novosadski Dom kulture, a dan kasnije i u Dom omladine Beograda. Pored toga što je i dalje neprikosnoveni frontmen, Davor Gobac uspeva da sačuva plamen jednog danas dobro očuvanog oldtajmera koji se zove rokenrol. Prema njegovim rečima, nema puno vremena za čitanje ali se uvek vraća čuvenim naslovima. Jedan od njih je i "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova.

.

"Oduvek sam voleo tu knjigu i vraćao se tom naslovu. Bio sam fasciniran načinom na koji je Bulgakov koketirao sa đavolom, a posebno mi se dopadaju likovi koji su i danas moderni i zanimljivi. Zapravo, to je sve jedno veliko zezanje. Evo, opet ću početi da čitam tu knjigu", ističe Gobac.

Ovo je roman o tragičnoj sudbini individualne svesti koja ostvaruje sopstveni rast prema kosmičkoj svesti. Roman se temelji na postupku "romana u romanu", paralelizmu dveju osnovnih fabula - on prožima tridesete godine naše ere i Judeju sa dvadesetim-tridesetim godinama našeg veka i Moskvom; on prati sukob vlasti i stvaralačke misli pojedinca, oslikavajući visoka kosmička načela (svetlo i tamno, dobro i zlo) iskazana u odnosima između čoveka i čoveka.

Ovo je roman o tragičnoj sudbini individualne svesti koja ostvaruje sopstveni rast prema kosmičkoj svesti. Da li nam đavo donosi zlo ili je zlo u nama? Višestruko isprepletane niti različitih žanrova – satire, farse, fantastike i mistike, filozofske parabole, pa i melodrame, uz neodoljive primese sarkazma i prefinjene ironije – tvore magični svet ovog remek-dela, negde na granici zbilje i mašte, sna i jave.

Dolazak tajanstvenog Volanda i njegove svite – neobičnog gospodina u kariranim pantalonama i neponovljivog mačka Behemota – u Staljinovu Moskvu, iniciraće čitav niz događaja sa tragikomičnim zapletom i surovim posledicama: svako će biti prinuđen da se suoči sa istinom o sebi. Moskovska zbivanja prožimaju se sa biblijskom pričom o Isusu Hristu i Pontiju Pilatu, večnim pitanjem sukoba dobra i zla. Ali, premda ljudi jesu po prirodi nesavršeni, oni u sebi nose klice i vrline i iskvarenosti, i sami odlučuju šta ce realizovati. A u poređenju sa nekim ljudima, možda ni sam đavo nije baš tako crn... Nasuprot mračnoj strani čovečanstva, u toj grotesknoj priči o ljudskoj sudbini, još snažnije blista ljubav majstora i Margarite, čista i neiskvarena, jača od svih iskušenja – pa i same smrti.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Piceriju Kamikaze"

Vreme je za knjigu - pardon, strip nedelje! Naslov "Picerija Kamikaze" preporučuje nam Antun Aleksa, trombonista i pevač sve poznatijeg…

.

Vredi pročitati: Derviš i smrt

Fudbalska sudinica i nekadašnja fudbalerka ŽFK Vojvodina Dunja Vukčević preporučila nam je klasik domaće književnosti, poznat i priznat širom sveta.

.

Vredi čitati Patrika Nita

Tamara Popović, 24-godišnja muzičarka iz Beograda koja stvara pod pseudonimom tam, preporučila nam je dva naslova: "Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko"…

.

Vredi pročitati: Sok od ananasa za divnu damu

Ines Ezgeta dolazi iz Sombora. Posle završenih studija psihologije u Novom Sadu, ova devojka trenutno završava master iz oblasti primenjenog…

.

Vredi pročitati: "Buđenje"

Višestruki osvajač Svetskog šampionata u harmonici i jedan od ovogodišnjih dobitnika Youth hero nagrade Aleksa Mirković preporučio je knjigu "Buđenje", pisca…

.

Posle osam sezona "Bruklin 99" zatvara vrata

Popularni policijski sitkom "Bruklin 99" oprostio se od gledalaca specijalnom epizodom od sat vremena.

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:20 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo