...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Komando"

05.04.2021.

Ove nedelje čitamo muzičke biografije i to iz pank rok univerzuma. Vladimir Maksimović - Meks već desetak godina predvodi zrenjaninski sastav Madresi, a pre nekoliko meseci su se oglasili  četvrtim albumom "Trinaesto prase". Meksova ovonedeljna preporuka za čitanje zove se "Komando", uzbudljiva priča o najvećem američkom pank bendu  - Ramonsima i to ispričana iz ugla frontmena i osnivača grupe, gitariste Džonija Ramona. Nikada nije kasno da otkrijete pravu muziku.

.

"Komando" je autobiografija o životu Džonija Ramona. Knjigu je počeo da piše 1999. godine, kada mu je dijagnostikovan rak prostate. Na skoro dve storine strana možemo videti i eksluzivne fotografije koje je lično odabrala Džonijeva žena, Linda. Ova uzbudljiva biografija sadrži Džonijeve impresije iz detinjstva, kao i nikada do tada ispričane priče o njegovom životu u periodu stvaranja pesama za kultni američki sastava Ramones, koji je oformio još pre panka - davne 1974. To je zaista moćna knjiga, jer je ceo njegov život prošao pred njim i on zna da će se završiti. Zato je Džoni zaista sa svima podelio šta oseća u sebi. To je najveća i najmoćnija stvar, pisati knjigu kad znate da umirete.

"To je knjiga koja je pisana na jedan brutalan i iskren način. Pitka i jednostavna - baš kao što je i muzika Ramonsa. To me podseća na one Gogoljeve reči: 'Do jednostavnosti treba narasti'. Ova knjiga me podseća i na moje shvatanje pank muzike, odnosno, rokenrola generalno. To znači da ne bi trebalo robovati stereotipima, da budeš to što jesi, da te baš briga ko će šta da ti kaže, da radiš ono što se tebi radi i da, naravno, ne ugrožavaš druge. Ali, najbitnija poruka ovog naslova je da u životu pravimo što manje kompromisa. Jednom me je neko prozvao u smislu da sam 'nikakav panker jer nemam ni jednu tetovežu'. Moj argument je bio inspirisan upravo ovom knjigom, pa sam dotičnom odgovorio da, ako ja neću da imam tetovažu - i to je pank!", kaže Vlada. 

Na kraju, poslušajte Madrese i u njihovom novom singlu "Ukinut život" nađite vezu sa Ramonsima.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo