...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Knjigu o Milutinu"

16.05.2022.

Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista kaže da se u poslednje vreme bavi triatlonom i dok sedi na trenažeru i okreće pedale često čita.

.

“Kada me neko pita da preporučim knjigu to mi je uvek nekako škakljivo, ali neka to ovog puta bude 'Knjiga o Milutinu'. Mislim da bi to svako koo živi na ovom podnevlju i razume ovaj jezik, ma kako se on zvao u regionu, trebalo da pročita ovu knjigu, to bi bila moja preporuka”, kaže Andrej za Oradio.

U romanu Danka Popovića "Knjiga o Milutinu" predstavljena je istorija Srba od Sarajevskog atentata na princa Ferninada, pa sve do nekoliko godina posle Drugog svetskog rata.

U svojim razmišljanjima glavni junak Milutin, običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni – gubitnici.


"Knjiga o Milutinu" ispovest je nekadašnjeg ratnika, koju on imaginarnom slušaocu, odnosno piscu, priča u zatvoru negde posle Drugog svetskog rata, posle iskustva istorije i tragične sudbine sopstvene porodice, Šumadije i srpske države.

U svetlu trenutnih dešavanja u Evropi, prava preporuka za čitanje ove nedelje

A.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo