.
Trenutno
Dok Trepneš
 Miljana Milekić
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Kada kažeš da sam tvoj

06.11.2017.

Ove nedelje se vraćamo u zlatne osamdesete i magiju pravog rokenrola, zahvaljujući naslovu "Kada kažeš da sam tvoj" beogradskog pisca Gorana Skrobonje. Ovu zanimljivu knjigu preporučio nam je novosadski glumac Dragan Gagi Vladisavljev, a mi smo saznali zašto mu se dopao baš ovaj naslov koji romantično i emotivno govori o vremenu kada je bilo lepo biti mlad i buntovan.

.

U pitanju je nostalgično-slatko-gorki osvrt unazad, na osamdesete. Lazar Petronijević Laki, momak iz obične beogradske porodice, prevaliće u prvoj polovini te dekade put od zbunjenog brucoša uzburkanih hormona do frontmena novotalasnog benda Kalkuta, rok senzacije koja je za sobom ostavila dva antologijska albuma i pregršt večitih pesama. Studije, žurke, erupcija kreativnosti u prestonici zemlje na izdisaju, velika imena domaćeg rokenrola, koncerti i turneje… Ceo ovaj književni svet preporučuje nam Dragan Vladisavljev koji kaže da se pomenuti naslov čita, bukvalno, u jednom dahu. Čak vam ne da ni da odete na spavanje!

"Ovaj roman je veoma brzog tempa. Seks, droga i rokenrol, ali ne nužno tim redom. Na pravi način je opisana domaća rokenrol scena lepših i kreativnijih prošlih vremena, uspon jedne grupe, njihovim hitovima, usputnim ljubavima kao i odnosu prema njihovim roditeljima i prijateljima", kaže Dragan.
 gag3 jpg

Omot knjige i njen autor, pisac Goran Skrobonja

"Nostalgija bez patetike: priča o životu običnom, povremeno komičnom, povremeno tragičnom… Laki Petronijević bi mogao da bude svako od nas." Nova srpska proza

Lakijeva priča izgleda kao uzbudljiva vožnja kojoj se ne nazire kraj – da bi taj kraj nastupio naglo i neočekivano, kako za njega i Kalkutu, tako i za zemlju koja je iznedrila njih i njihovu muziku. Cela ova muzičko-književna avantura začinjena je "pojavljivanjima" poznatih jugoslovenskih umetnika iz tog perioda.

"Mene generalno interesuju svi muzički periodi i kroz njih istražujem istoriju čovečanstva. Smatram da je jako važno biti upućen i u tu stranu istorije. Veoma su zanimljive stvari koje su je tada činile aktuelnom. Zahvaljujući piscu knjige (Goranu Skrobonji) sa kojim sam se sada po prvi put susreo, pokušaću da pročitam i neka druga njegova dela koja dolaze iz totalno različitih književnih žanrova kao što su horor ili naučna fantastika", objašnjava Dragan.

gag1 jpg

Dragan Gagi Vladisavljev

Goran Skrobonja je pisac koji uživa kultni status među poklonicima fantastike i horora. Njegovi romani "Nakot", "Čovek koji je ubio Teslu" i "Sva Teslina deca" ubrajaju se među najznačajnija i najbolja dela srpske žanrovske književnosti. Novo Skrobonjino literarno ostvarenje predstavlja krupan zaokret u njegovoj poetici – zavodljiv stil i dalje krasi stranice koje ispisuje, ali "Kada kažeš da sam tvoj" ne sadrži elemente fantastike (barem ne one koji su vidljivi na prvo čitanje).

D. M.

.
Peto izdanje razmene knjiga koje organizuju autori bloga Prerazmišljavanje, dobilo je novu lokaciju. U pitanju je Kulturna stanica…
.
Ovonedeljnu preporuku za knjigu nedelje dao je mladi glumac Pozorišta Promena Dejan Maksimović. On nam je preporučio knjigu kojoj…
.
Peta razmena knjiga koju organizuje blog Prerazmišljavanje biće održana u nedelju 21. oktobra u kulturnoj stanici Eđšeg, od 14…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li Građanski zakonik može da reši odnos države prema osnovnim ljudskim pravima?