...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Geto" Veselina Gatala

17.10.2016.

Glavni junak filma "Jesen samuraja", Vladica kojeg glumi Petar Strugar, profesionalni je karatista, šarmantni mladić koji je nekada bio veliki talenat, ali nije napravio veliku karijeru u sportu zbog prevelike sklonosti ka provodu i noćnom životu.

.

Sve smo to nedavno imali prilike da vidimo na premijeri filma u Novom Sadu, gde smo sreli Petra Strugara i porazgovarali sa njim o svim onim sitnicama koje krase njegovu glumačku karijeru.

Osim toga pitali smo ga da li bi mogao da nam preporuči literaturu za čitanje, nešto što je i njemu pomoglo da se formira. Često postavljamo ovo pitanje našim sagovornicima, ali je Petar jedan od retkh koji se knjige koju želi da preporuči setio u roku od nekoliko sekundi!

"Veselin Gatalo – Geto, definitivno", rekao nam je Strugar.

Roman Geto smatra se jednom od "najsubverzivnijh" knjiga novije bosansko-hercegovačke književnosti. Roman prikazuje budućnost, futurističku Bosnu i Hercegovinu, a u njoj je sada geto, nastao iz stvarnih referenci. Pisac je time želeo da kaže da život u postdejtonskoj Bosni i zapravo i nije daleko od geta u kom preživljavaju samo oni koji znaju tajnu prelaska Zida.

Roman je nagrađen nagradom "Sfera" kao najbolje književno SF ostvarenje objavljeno u Hrvatskoj u 2006. godini.

"Ovaj roman govori i o odnosima, o ljubavi o pravim vrednostima. Onako, dosta nas opameti tokom čitanja i ako malo bolje razmislimo o onome šta piše u njoj, može mnog čemu da nas nauči", objasnio nam je Strugar svoje impresije o knjizi "Geto".

"Genetske modifikacije i žigosanje, hladno oružje i hologrami, čovjek i pas... Veselin Gatalo je sjajno spojio akciju i alegoriju u svojoj originalnoj priči o ljudskosti, nehumanosti, prijateljstvu i mržnji... Čita se u jednom dahu", piše u kritikama ovog dela.

Knjiga "Geto" se može pronaći u svim bolje opremljenim knjižarama.

L.K. i M.L.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo