.
Trenutno
O tome se priča
 Jelena Mijatović
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Embers

12.11.2018.

Američka Akademija filmskih umetnosti ove godine je "Studentskim Oskarom" nagradila 19 studenata u sedam kategorija. Među njima je i reditelj Ištvan Kovač iz Sente, koji je završio režiju na Fakultetu za pozorišnu i filmsku umetnost u Budimpešti. Njegov master rad, film "Opsada", nagrađen je bronzanim Oskarom u kategoriji stranog igranog filma. 

 

.

Ištvan nam je za ovu nedelju preporučio i knjigu mađarskog pisca Šandora Maroja "Embers". Maroj je bio čuveni mađarski pisac koga je komunistička vlast proterala iz zemlje sredinom dvadesetog veka. U velikoj meri zaboravljen van Mađarske, njegov rad (koji se sastoji iz romana, pesama i dnevnika) tek nedavno je ponovo otkriven i preveden na francuski (počevši od 1992. godine), poljski, katalonski, italijanski, engleski, nemački, španski, portugalski, češki, slovački, danski, islandski, korejski, holandski, urdu i drugim jezicima. Danas se smatra delom književnog kanona evropskog dvadesetog veka.

"Napisao je zaista divne knjige i preporučujem njegovu najpoznatiju. Možda je u pitanju urbana legenda ali priča se da je Miloš Forman želeo da snimi film zasnovan na knjizi. To se ipak nije desilo", kaže Ištvan.

O knjizi: Zamak u podnožju Karpata tridesetih godina prošlog veka. Dva čoveka, koji su bili nerazdvojni u mladosti, prvi put se susreću posle četrdeset jedne godine, a na ovaj trenutak su čekali čitav život. Četiri decenije ranije, mračni traumatični događaji koji uključuju izdaju i jednu ženu, doveli su do njihovog iznenadnog razdvajanja. Sada, kako se njihovi životi približavaju kraju, razotkrivena je istina o tom trenutku. Za knjigu "Embers" mnogi tvrde da je remek delo, nezaboravna priča o strasti, vernosti, istini i prevari.

 J.M.

 

 

.
Nedanvni nastup Mikija Solusa u Domu b-612 bio je odlična prilika da ovog zagrebačkog umetnika zamolimo da slušaocima Oradija…
.
Rediteljka i glumica Gea Gojak ove nedelje preporučila nam je knjigu Srđana M. Jovanovića.
.
Susret sa francusko-iranskom autorkom Marjam Mađidi u okviru Molijerovih dana 2019 biće održan u nedelju 12. maja u 18h u knjižari…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?