.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Embers

12.11.2018.

Američka Akademija filmskih umetnosti ove godine je "Studentskim Oskarom" nagradila 19 studenata u sedam kategorija. Među njima je i reditelj Ištvan Kovač iz Sente, koji je završio režiju na Fakultetu za pozorišnu i filmsku umetnost u Budimpešti. Njegov master rad, film "Opsada", nagrađen je bronzanim Oskarom u kategoriji stranog igranog filma. 

 

.

Ištvan nam je za ovu nedelju preporučio i knjigu mađarskog pisca Šandora Maroja "Embers". Maroj je bio čuveni mađarski pisac koga je komunistička vlast proterala iz zemlje sredinom dvadesetog veka. U velikoj meri zaboravljen van Mađarske, njegov rad (koji se sastoji iz romana, pesama i dnevnika) tek nedavno je ponovo otkriven i preveden na francuski (počevši od 1992. godine), poljski, katalonski, italijanski, engleski, nemački, španski, portugalski, češki, slovački, danski, islandski, korejski, holandski, urdu i drugim jezicima. Danas se smatra delom književnog kanona evropskog dvadesetog veka.

"Napisao je zaista divne knjige i preporučujem njegovu najpoznatiju. Možda je u pitanju urbana legenda ali priča se da je Miloš Forman želeo da snimi film zasnovan na knjizi. To se ipak nije desilo", kaže Ištvan.

O knjizi: Zamak u podnožju Karpata tridesetih godina prošlog veka. Dva čoveka, koji su bili nerazdvojni u mladosti, prvi put se susreću posle četrdeset jedne godine, a na ovaj trenutak su čekali čitav život. Četiri decenije ranije, mračni traumatični događaji koji uključuju izdaju i jednu ženu, doveli su do njihovog iznenadnog razdvajanja. Sada, kako se njihovi životi približavaju kraju, razotkrivena je istina o tom trenutku. Za knjigu "Embers" mnogi tvrde da je remek delo, nezaboravna priča o strasti, vernosti, istini i prevari.

 J.M.

 

 

.
Deo produkcijskog dua Tapan, Nebojša Bogdanović (Schwabe) za ovu nedelju nam je preporučio "Blizanačku trilogiju" Agote Kristof.…
.
Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 
.
Mladi pesnik je objavio svoju zbirku pesama. Koliko često čujete ovu rečenicu? Nedovoljno. Međutim, mladi pesnik Srđan Sekulić…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?