...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: 1984

20.03.2017.

Ovonedeljna preporuka za čitanje stiže nam od frontmena benda Iskaz. Zoran Stefanov – Kiza je izdvojio knjigu za koju smatra da je veoma bitna i da je maltene obavezno štivo za svakog mladog čoveka. 

.

Zoran kaže da je teško izdvojiti samo jedno štivo koje bi svi morali da pročitamo, međutim, u moru knjiga on se odlučio za Džordža Orvela i njegov antiutopijski roman "1984" koji je napisao 1948. a izdat je 1949. godine.

"Možda ne bi bilo loše pročitati Orvelovu '1984'. U današnje vreme, mislim da bi to bilo nešto gde bi mladi ljudi mogli da se pronađu i da se zamisle, prosto, stave prst na čelo. Čitava poenta našeg socijalnog angažmana jeste upravo u tome, eto, to može da bude nešto što je dopunska nastava za našu muziku", ispričao nam je frontmen Iskaza, benda koji ćete 1. aprila moći uživo da vidite u SKC Fabrici.

Orvelov roman govori o životu naizgled beznačajnog pojedinca Vinstona Smita koji u jednom ministarstvu totalitarne države Okeanije radi na lažiranju istorijskih činjenica. Smit postaje nezadovoljan svojim životom, pa vremenom postaje protivnik takvog sistema i na kraju bude uhapšen, mučen i prevaspitan.

Roman opisuje ekstremno totalitarno društvo i pojedinca u životu nadziranom 24 časa svakodnevno. Tematika je neposredno povezana sa staljinističkim režimom i kultom ličnosti, zbog čega je roman smatran potencijalno politički opasnim, pa je u pojedinim zemljama bio zabranjen.

"Veliki brat te posmatra" je poznati izraz iz tog dela, koji aludira na državni nadzor nad svakim pojedincem i koji je preuzet u televizijskoj emisiji Big Brother.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Samo nek aspidistre lete"

Prof. dr Snežana Smederevac na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu drži nastavu na studijama psihologije, a osnivač je i koordinator…

.

Vredi pročitati: Džordž Orvel - 1984.

Što smo uživali u bezbrižnim praznicima – uživali smo, sad je vreme za malo teže štivo od kuvanog vina i…

.

Vredi pročitati: Džordž Orvel - 1984.

Što smo uživali u bezbrižnim praznicima – uživali smo, sad je vreme za malo teže štivo od kuvanog vina i…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo