...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi čitati Patrika Nita

01.06.2020.

Tamara Popović, 24-godišnja muzičarka iz Beograda koja stvara pod pseudonimom tam, preporučila nam je dva naslova: "Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko" i "Bluz šema" engleskog pisca Patrika Nita.

.

Nakon katastrofalnih rezultata na prijemnim ispitima, devetnaestogodišnji Džim Tuloh ne uspeva da se upiše na univerzitet. Pošto nema nikakvu predstavu o tome šta bi mogao da uradi sa svojim životom, odlazi u Zambavi, podsaharsku banana-republiku, da radi nešto hvale vredno. Počinje kao nastavnik engleskog jezika u seoskoj školi, ali ubrzo dobija jednu od glavnih uloga u građanskom ratu. Predsednik Adini tipičan je afrički diktator, iskreno i duboko zaljubljen u sebe samog, ubeđen da je njegovo bogomdano pravo da novac namenjen razvoju zemlje uredno slaže na svoj lični račun u Švajcarskoj.

Njegova desna ruka je general Bulimi, talentovani pripovedač koga je surovost rata za nezavisnost pretvorila od pesnika u vojnika. Enohu, predsednikovom sinu, bogatom, razmaženom, neambicioznom, ali pronicljivom i duhovitom, uglavnom je dosadno. Državna armija toliko često menja strane da vojnici nikada nisu sigurni koju uniformu da obuku. Britanski visoki komesar Alister Digbi-Stjuart, blazirani aristokrata koga beskrajno nervira to što su Afrikanci, uprkos svojoj bedi, večito nasmejani, čezne za dobrim starim danima teheranske krize talaca. Vrač rastafarijanac Musa uz pomoć direktora škole Pi Keja i kapetana Dubčeka organizuje bandu Crne čizme da bi svrgnuli diktatora. A onda se pojavljuje Veliki poglavica Tuloko i stvari postaju jako zanimljive.

patrickneate0106 jpg

Patrik Nit

"Oba naslova su veoma moderno pisana i prvenstveno se bave velikim afričkim nasledstvom. U knjizi 'Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko' akcenat je na mitovima. U centru priče nalazi se čovek koji je iz Engleske otputovao u Afriku kako bi učio decu engleski jezik. Na novom kontinentu se suočava i sa novim izazovima, običajima i plemenskim načinom života. Sa druge strane, Bluz šema se bavi nastankom džeza i bluza - koje jako volim", rekla nam je Tamara.

"Bluz šema" je roman o istoriji crnačke muzike i kulture koja povezuje Nju Orleans, afričke korene, vračeve i magiju. Priče su krvotok fikcije Patrika Nita – njegovi romani, kao i romani Salmana Ruždija, puni su fascinantnih priča. Žanrovski izukrštano delo fikcije koje pažljivo prepliće grube priče iz života postkolonijalne Afrike sa životima američkih prostitutki i džez muzičara na prelazu vekova. Živ, oštar i energičan, uzbudljiv i maštovit roman kroz vekove džeza, bluza i izgubljenih ljubavi. U njemu je srce energičnog Nitovog naslova a ono bije u taktu barova američkog Juga. "Bluz šema" (Twelwe Bar Blues) je dirljiva, beskrajno zabavna i duhovita priča.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo