.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Knjiga

Vredi čitati "Moju borbu" Karl Uvea Knausgora

15.04.2019.

Kada ideja za štivo vredno čitanja dođe od momka koji je i sam napisao roman, za čiji je nacrt osvojio Ninovu stipendiju, gotovo je sigurno da ovaj savet ne može biti loš. Autor romana "Ništa se nije desilo" Stefan Janjić, ovom preporukom stavio je pred ljubitelje čitanja jedan izazov.

.

foto: bukmarkić

"Preporučio bih čitaocima knjigu 'Moja borba' Karl Uvea Knausgora. Izdavač za Srbiju je izdavačka kuća Buka. Pretpostavljam da će malo čitalaca prihvatiti ovaj predlog zato što je reč o šestotomnom romanu sa više od 3.500 stranica."

Stefan nam je objasnio da je reč o autobiografskom delu jednog Norvežanina koji bukvalno ispisuje čitavu svoju životnu priču, od svog detinjstva do dana kada postaje otac.

"Knjiga je toliko fascinantna da prosto ne možete da je ispustite iz ruke. To je nešto što se lako čita, a nije lako štivo. To je nešto što na neverovatan način podstiče empatiju, daje utisak da niste sami u svojim problemima. Da postoji neko sa sličnim patnjama koje možda nikada niste naglas formulisali, ali ih svakako proživljavate iz dana u dan" rekao nam je Stefan.

On je dodao i da misli da takva vrsta iskrenosti nikada nije viđena u književnosti i da mnogi kritičaru kažu da je Knausgor dokazao da se može pisati na nov način.

"Ova knjiga je nešto potpuno neviđeno i siguran sam da onaj ko odluči da uloži svoje vreme da pročita ovu knjigu, neće biti razočaran", tvrdi Stefan Janjić

M. M.

.
Deo produkcijskog dua Tapan, Nebojša Bogdanović (Schwabe) za ovu nedelju nam je preporučio "Blizanačku trilogiju" Agote Kristof.…
.
Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 
.
Mladi pesnik je objavio svoju zbirku pesama. Koliko često čujete ovu rečenicu? Nedovoljno. Međutim, mladi pesnik Srđan Sekulić…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?