...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi čitati Karlosa Ruisa Safona

10.09.2018.

Emilijana Marković je devojka koja je spojila i pomirila svoje najveće strasti - umetnost i sport. Ova multitalentovana devojka pored svih stvari kojima se bavi stigne i da čita, pa nam je za ovu nedelju preporučila sve iz opusa Karlosa Ruisa Safona.

.

Karlos Ruis Safon je moderni španski pisac, autor mnogih bestselera. Knjiga koja ga je proslavila širom sveta i koja je uvrštena na spisak od 100 najboljih u poslednjih 25 godina na španskom jeziku je "Senka vetra", a Emilijana nam preporučuje sva njegova dela.

"Ima nekoliko knjiga, prošle godine je izašao poslednji deo 'Lavirint duhova'. Uglavnom knjige su fantastične, bajkovite, kao i moje slike. Prepliću se realnost i polu-fantazija, veoma su prijatne za čitanje, on veoma lepo piše".

Svoj prvi roman za odrasle "Senka vetra", koji je doživeo popularnost širom sveta, Karlos je objavio 2001. godine. Preveden je na više od 20 jezika i bio je veliki hit u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji i zemljama Latinske Amerike, kao i u SAD. Njujork tajms proglasio je Senku vetra za bestseler. 

I pored ogromne popularnosti ovo delo nije ekranizovano, iako je Safon dobio mnoštvo ponuda. Smatrao je da bi to bila "izdaja" romana, jer smatra da nema boljeg filma od onog u glavi čitaoca. Posle ogromnog uspeha "Senke vetra", njegov sledeći roman "Igra anđela", izazvao je veliko interesovanje javnosti.

Planeta nije pogrešila - dovoljno je reći da je u Kataloniji, za samo sedam dana, prodat u 250.000 primeraka. U vreme proslavljanja Internacionalnog dana knjige, 1.400 ljudi je čekalo u redu šest sati kako bi im Safon potpisao knjigu. "Senka vetra", "Igra anđela" i treći roman pod nazivom "Zatočenik nebesa", čine trilogiju koja se zove "Groblje zaboravljenih knjiga", koja je posvećena njegovom rodnom gradu, Barseloni. I ova knjiga je prodata u više od milion primeraka.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo