...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi čitati Dežulovića

05.11.2018.

Glumac i dramski pedagog Uroš Mladenović za ovu nedelju preporučio nam je knjigu pisca Borisa Dežulovića, veoma popularnog u regionu.

.

Jebo sad hiljadu dinara naslov je knjige koju je za čitanje preporučio Uroš. Prema njegovim rečima, preporuka je pala na Dežulovića jer smatra da je on jedan od najduhovitijih pisaca regiona.

U ovoj antiratnoj knjizi Dežulović je duhovit, jezgrovit, gorko-ironičan i nadasve odličan poznavalac balkanske psihopatologije svakodnevnog života i smrti.

Siže romana smešten je u jedan dan na hercegovačkom delu hrvatsko-bošnjačkog ratišta, u selu Muzaferove Kuće, u kome dolazi do paradoksalnog susreta između šest vojnika specijalnih jedinica HVO, prerušenih u vojnike Armije BIH, sa jednakim brojem "neprijateljskih" specijalaca obučenih u hrvatske uniforme.

Vešto zamišljen zaplet, u stvari, govori nam o pravoj prirodi građanskog rata koji se vodio na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Šta se kuva?
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo