...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Kultura / Knjiga

Veče književnih dugova u Izbi

12.12.2015.

U kafe-galeriji "Izba", u sredu 16. decembra biće održano "Veče književnih dugova", događaj na kome će pet mladih autora, studenata Filozofskog fakulteta, prezentovati odabir svog dosadašnjeg stvaralaštva. 

.

U tome će im pomoći i kolege glumci sa Akademije umetnosti, a svoje stvaralaštvo predstaviće Katarina Pantović, Rastko Lončar, Miloš Markov, Nikola Čavić i Stefan Basarić.

Kаtаrinа Pаntović rođenа je 1994. godine u Beogrаdu. Trenutno je studentkinjа  treće godine osnovnih studijа. Nаkon upisа studijа i otkrivаnjа novih аutorа, u potpunosti menjа poetiku i senzibilitet te počinje dа piše u dužem, nаrаtivnom stihu, u kojimа je osnovno osećаnje melаnholijа. Kаo glаvne uzore izdvаjа Antunа Brаnkа Šimićа i Jovаnа Hristićа, аli i nekolicinu srpskih pesnikа novije generаcije, kаo što su Petаr Mаtović i Anа Ristović.

Rastko Lončar je rođen 1993. godine. Na njegov pesnički razvoj, iako još uvek u povoju, ponajviše su, paralelno, uticali Jesenjinov lirizam, modernizam i strofična struktura Majakovskog, kao i prebogata srpska pesnička tradicija, na čelu sa prvim posleratnim pesničkim generacijama FNRJ. Rastko se, u svojoj poeziji, ali i prozi, trudi da pomiri tradicionalno i moderno, intimizam i intelektualizam, komunizam i hrišćanstvo, uviđajući da balans između dve, naizgled nepomirljive suprotnosti, mora da postoji

Miloš Markov je rođen u Subotici 1993. godine. Poezijom je počeo da se bavi krajem srednje škole. Inspiraciju pronalazi u snovima, i opažanju okruženja. Kao glavne pesničke uzore ističe Vaska Popu i Dušana Matića, a od mlađih generacija Enesa Halilovića i Petra Matovića. Pored poezije bavi se muzikom.

Nikola Čavić rođen je u banatskom selu Mokrin. Bavi se fotografijom i pisanjem. Do sada je izdao jednu zbirku pesama. Živi/životari, piše/radi u Novom Sadu. Uskoro izdaje novelu “Krajolik Života” u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Stefan Basarić je rođen 1993. u Subotici. Poezijom se bavi od šestog razreda. Prozom kao svojim dominantnim načinom izražavanja počinje se koristiti od kada je upisao Srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakuletu u Novom Sadu. Sebe posmatra kao čoveka koji u ovom veku traži sve ono dobro iz prethodnih, hvatajući se u koštac sa svojom generacijom, dakle vidi sebe kao neoekspresionistu.

Početak programa je u 20 časova.

Možda te još zanima:

.

Veče književnih dugova u Ladovini

Nakon uspešnih večeri u Novom Sadu i Beogradu, književna trupa "Književni dužnici" predstaviće se publici novim delima na temu praznika…

.

Obuka za mlade pisce

Okupljalište književnih razgovora organizuje predavanja sredom, jednom mesečno, namenjeno studentima i mladim piscima.

.

Sex education: Baklja za teranje mraka zatucanosti

Žanr: komedija Režija: Lori Nan Stars: Asa Baterfild, Džilian Anderson, Nkuti Gatva, Ema Mekej

.

Pričajmo o filmu

U moru mejnstrim sadržaja na Jutjubu, pre nekoliko meseci pojavio se i kanal koji odudara od takvog sadržaja. Student srpskog…

.

Vredi pročitati: "Film i filozofija"

Branislav Aleksić, student srpske književnosti i osnivač jutjub kanala Filmadžija koji se bavi filmskim recenzijama, preporučio nam je knjigu Dominika…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje
  • 16:00 Reflektor

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo