.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Veče književnih dugova u Izbi

12.12.2015.

U kafe-galeriji "Izba", u sredu 16. decembra biće održano "Veče književnih dugova", događaj na kome će pet mladih autora, studenata Filozofskog fakulteta, prezentovati odabir svog dosadašnjeg stvaralaštva. 

.

U tome će im pomoći i kolege glumci sa Akademije umetnosti, a svoje stvaralaštvo predstaviće Katarina Pantović, Rastko Lončar, Miloš Markov, Nikola Čavić i Stefan Basarić.

Kаtаrinа Pаntović rođenа je 1994. godine u Beogrаdu. Trenutno je studentkinjа  treće godine osnovnih studijа. Nаkon upisа studijа i otkrivаnjа novih аutorа, u potpunosti menjа poetiku i senzibilitet te počinje dа piše u dužem, nаrаtivnom stihu, u kojimа je osnovno osećаnje melаnholijа. Kаo glаvne uzore izdvаjа Antunа Brаnkа Šimićа i Jovаnа Hristićа, аli i nekolicinu srpskih pesnikа novije generаcije, kаo što su Petаr Mаtović i Anа Ristović.

Rastko Lončar je rođen 1993. godine. Na njegov pesnički razvoj, iako još uvek u povoju, ponajviše su, paralelno, uticali Jesenjinov lirizam, modernizam i strofična struktura Majakovskog, kao i prebogata srpska pesnička tradicija, na čelu sa prvim posleratnim pesničkim generacijama FNRJ. Rastko se, u svojoj poeziji, ali i prozi, trudi da pomiri tradicionalno i moderno, intimizam i intelektualizam, komunizam i hrišćanstvo, uviđajući da balans između dve, naizgled nepomirljive suprotnosti, mora da postoji

Miloš Markov je rođen u Subotici 1993. godine. Poezijom je počeo da se bavi krajem srednje škole. Inspiraciju pronalazi u snovima, i opažanju okruženja. Kao glavne pesničke uzore ističe Vaska Popu i Dušana Matića, a od mlađih generacija Enesa Halilovića i Petra Matovića. Pored poezije bavi se muzikom.

Nikola Čavić rođen je u banatskom selu Mokrin. Bavi se fotografijom i pisanjem. Do sada je izdao jednu zbirku pesama. Živi/životari, piše/radi u Novom Sadu. Uskoro izdaje novelu “Krajolik Života” u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Stefan Basarić je rođen 1993. u Subotici. Poezijom se bavi od šestog razreda. Prozom kao svojim dominantnim načinom izražavanja počinje se koristiti od kada je upisao Srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakuletu u Novom Sadu. Sebe posmatra kao čoveka koji u ovom veku traži sve ono dobro iz prethodnih, hvatajući se u koštac sa svojom generacijom, dakle vidi sebe kao neoekspresionistu.

Početak programa je u 20 časova.

.
Najbolja mlada naučnica iz Srbije, Aleksandra Cvetanović bez trunke dvoumljenja nam preporučuje knjigu "Hiljadu čudesnih sunaca",…
.
Psihomodo Pop jedan je od najpopularnijih rokenrol sastava bivše Jugoslavije. Nastali su 1983. a ovih dana ponovo su aktuelni, uz…
.
Rat između tradicionalnih i električnih knjiga ne jenjava, ali svi se možemo složiti da je najbitnije da se nešto čita. Da biste…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?