...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Trnovit put od rukopisa do koričenja

04.11.2022.

Najnoviji pokazatelji o afrimaciji mladih pisaca u Srbiji govore o tome da je, uprkos koroni i dvogodišnjoj pauzi, do 65. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu broj knjiga mladih autora u porastu. Iako su izdavači saglasni sa autorima da na njihovoj afirmaciji treba da se radi više i bolje nego što se do sada činilo, mladi stvaraoci su, ipak, u nekoj meri nezadovoljni.

.

Dvadesetogodišnja pesnikinja Bojana Končarević, objavila je prvu zbirku pesama uoči beogradskog Sajma knjiga. Ona kaže da je morala da uloži i svoj novac, ali da joj je sada promocija najvažnija.

"Mladim piscima se neretko pružaju prilike da objave svoje rukopise, uglavnom je to u vidu konkursa gde je finansijsko učešće neminovno. Što se tiče promocija, to je zapravo najznačajniji čin celog procesa jer se tad direktno povezuju pisac, delo i publika. Moje iskustvo je da, kad jednom doživite takav događaj, tada nema nazad, samo tražite još. Ali ne zbog nekakve halapljivosti, već zbog osećaja ispunjenosti koji doživite kada pričate pred publikom, dajete svoju dušu na dlan, to je nešto što ne može da se vrati", kaže Bojana.

knjiga png

Miroslav Aleksić godinama je radio na regrutovanju mladih pesnika na Festivalu poezije mladih u Vrbasu. Sada se sa pozicije zamenika upravnika Matice srpske bavi mladim piscima u okviru edicije "Prva knjiga".

"Na afirmaciji mladih pisaca treba raditi više i bolje nego što se do sada radi. Ja sam svoj doprinos pokušao da dam u decenijama za nama, na Festivalu poezije mladih u Vrbasu, odakle su izašle generacije naših mladih, danas uspešnih pesnika. Sada taj posao pokušavam da radim u elitnoj ediciji 'Prva knjiga' Matice srpske gde su samo ove godine izašle četiri knjige naših mladih autora", kaže Aleksić.

Mladi sa kojima smo razgovarali ne znaju mnogo o problemima mladih pisaca, ali kažu da rado kupuju njihova dela.

"Ne znam koliko im se sada pruža prilika za objavljivanjem, ali na ovogodišnjem sajmu kupio sam nekoliko knjiga mladih pisaca."

"Smatram da je situacija dosta povoljna za njih zbog brojnih konkursa, ali lično ne pratim rad mladih autora."

"Nisam upućena, ali mislm da im je potrebna bolja reklama."

"Povoljna im je situacija, najviše iz razloga što prosto imaju priliku da uvek to postave na društvene mreže, pa ako nađu publiku, našli su, i to je to."

knjiga3 png

Pavle Zeljić, student književnosti i pisac, ističe da je srž problema u statusu mladih pisaca promovisanje njihovih obajvljenih dela, a da su nagradni konkursi najbolji način na putu do knjige.

"Rekao bih da je, naspram izdavanja knjiga preko privatnih izdavačkih kuća na konkursima, izdavanje zbirke predviđeno kao nagradno stanje već nešto bolje, tako sam i sam došao do svoje zbirke. Ono što može biti problem je, pre svega, nedostatak promocija izdatih dela, u koju nisu uključeni samo izdavači, nego i drugi faktori, poput toga da je pisanje prikaza zbirki često rezervisano samo za uske krugove poznanika ili čiste entuzijaste", zaključuje Pavle.

Traže se rešenja za što bolju afirmaciju mladih stvaralaca. Na raspolaganju su im društvene mreže, a u Srbiji postoje konkursi za prvu knjigu, osim u već navedenoj Matici srpskoj, u Izdavačkoj kući "Nova Poetika" kao i u drugim izdavačkim kućama u našoj zemlji i regionu.

V. Hajdin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Vrijeme koje se udaljava"

Bojan Todorović, jedan predstavnika mlade generacije pisaca sa novosadske scene, koji se podjednako posvetio i prozi i poeziji, preporučio nam je…

.

Vredi pročitati "Hrana bogova"

Pisac i scenarista Dušan Žica za ovu nedelju preporučuje knjigu "Hrana bogova" Terensa Mekene.

.

Vredi pročitati "Grad u zrcalu"

Ove nedelje knjigu vam preporučuje Nataša Kovačev, novinarka Euronewsa. Njen izbor je jedan od najvećih  postmodernih pisaca sa ovih prostora,…

.

Vredi pročitati: Samo sam svirao tango

Sociološkinja Jelena Andrić nam za ovu nedelju preporuče knjigu "Samo sam svirao tango" autora Kristofa Hajna.

.

Vredi pročitati "Umeće ratovanja"

Osnivač besplatne edukativne platforme za digitalno preduzetništvo i digitalni marketing GoStudy, Vladimir Mladenov preporučio nam je za ovu nedelju knjigu…

.

Zona komfora je mesto gde snovi umiru

Milana Janjičić mlada je pesnikinja iz Srbobrana. Poezijom se bavi od malih nogu, a svoju prvu zbirku pesama pod nazivom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo