...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Teška priča o životu u radnom logoru

25.07.2016.

Preporuka za knjigu nedelje dolazi sa Palićkog filmskog festivala i člana mladog žirija koji je ocenjivao filmove u selekciji Eye to Eye. Radi se o knjizi "Ljuljaška daha" Herte Miler, dobitnice Nobelove nagrade 2009.

.

Radi se o sudbini jednog mladića iz gradića u Rumuniji gde je pre II svetskog rata bila velika kolonija nemačke manjine, o njegovoj deportaciji u ruski radni logor, o pet godina provedenih u njemu i povratku kući.

Sagovornik O radija Pavle Menalo kaže da je knjiga pomalo teška i da zapravo nije namenjena ssedamnaestogodišnjacima, iako je te dobi glavni lik.

"Glavni lik je prisilno ubačen u taj svet – radi se o momku homoseksualcu koji je pripadnik nemačke nacionalne manjine u Rumuniji. Posle Drugog svetskog rata odveden je u neku zabit u Rusiji, ali neću otkriti kraj", kaže Menalo.

"Ljuljaška daha" Herte Miler nastala je kao plod prijateljstva, razgovora i zajedničkog rada s rumunskim pesnikom Oskarom Pastiorom, koji je sam proveo nekoliko godina u ruskom radnom logoru. Herta Miler je beležila Pastiorove razgovore i sećanja na logorsku svakodnevicu. Na tim iskazima počiva ovaj roman uverljivih, realnih situacija užasa pretvorenih u snažne univerzalne slike ljudske patnje i snage koju čovek nalazi u graničnim životnim situacijama.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo