...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Majkić

Kultura / Knjiga

Kontrazen preporučuje Pračeta i De Mela

25.11.2016.

Danilo Krlović, osnivač Fejsbuk stranice Kontrazen za čitanje je preporučio dva veoma interesantna pisca. Kako Danilo kaže, obojica su veoma vredni pažnje i vremena. Reč je o Teriju Pračetu i Antoni De Melu.

.

Danilo kaže da je zavisan od knjiga, ali ne u smislu da je bilo koja knjiga dobra kao što može naslovnica Kontrazena da uputi. Preporučio je kompletan opus Terija Pračeta, "Disk sveta" ako želite, kako kaže, sebi da razbijete zen ili ako želite da ga dostignete, onda je tu Antoni De Melo i knjiga "Damari".

"Pračetova je kakofonija inspiracije i inteligencije i informacija. Prosto svake moguće teme koja može da zaintrigira ljudski mozak. Nemoguće je pročiati Terija Pračeta, a ostati ravnodušan ili u zenu. To je ako je nekome potrebno da oživi", objašnjava Danilo i kaže da je druga posebna na svoj način.

"A druga je ako je nekome potrebno da nađe odgovore kroz jednostavne reči i bez filozofije i modernih lajfkoučeva, prosto počne da shvata život opipljivije. Da prizemnije pogleda šta su stvari koje se oko nas dešavaju. Antoni De Melo je napisao 'Damare' kao jedan veliki guru, moderni filozof i mislim da je u stanju da dovede u zdravo stanje i u balans bilo koga ko se izgubio u sopstvenim mislima".

Pračet svoj "Disk svet" dočarava na sebi svojstven način, pa su tako stanovnici ovog sveta smešteni na plutajuću ploču koja se nalazi na leđima velike nebeske kornjače i tako lebdi u svemiru. Poštovaoci preminulog britanskog pisca su inače, sasvim u duhu njegovih knjiga koje su obilovale crnim humorom, pokrenuli peticiju sa zahtevom da se autor "Disk sveta" vrati iz mrtvih.

Peticija je upućena na "adresu" Smrti (Mort), a svaki Pračetov obožavalac zna da je jedan od najpopularnijih književnih likova "Disk sveta" upravo Smrt (Kosač), ljubitelj mačaka i karija, čije je reči u okviru dijaloga autor uvek pisao velikim slovima, upućujući na Kosačev jedinstven glas.

Rukopis knjige "Damari" potpuno je drugog karaktera. Svaka od priča u ovoj knjizi je otkriće istine, koje znači i istinu u odnosu na vas koji to čitate. Zato, kad god pročitate neku od njih, pokušajte iskreno da shvatite nešto više o sebi. To je kao kada biste čitali knjigu iz medicine i upitali se da li osećate neki od opisanih simptoma.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Vredi čitati Patrika Nita

Tamara Popović, 24-godišnja muzičarka iz Beograda koja stvara pod pseudonimom tam, preporučila nam je dva naslova: "Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko"…

.

Vredi pročitati: Sok od ananasa za divnu damu

Ines Ezgeta dolazi iz Sombora. Posle završenih studija psihologije u Novom Sadu, ova devojka trenutno završava master iz oblasti primenjenog…

.

Vredi pročitati: "Buđenje"

Višestruki osvajač Svetskog šampionata u harmonici i jedan od ovogodišnjih dobitnika Youth hero nagrade Aleksa Mirković preporučio je knjigu "Buđenje", pisca…

.

Vredi pročitati: Majstor i Margarita

Psihomodo Pop jedan je od najpopularnijih rokenrol sastava bivše Jugoslavije. Nastali su 1983. a ovih dana ponovo su aktuelni, uz…

.

Vredi čitati Njegoša

Ivan Jegdić, mladi pop muzičar osim što je prošle nedelje izbacio novi singl "Kazaljke", preporučio nam je i knjigu. U…

.

Vredi pročitati "Arhipelag gulag"

Dvadeseti vek bio je vek logora i stradanja. Mnogo je o njemu knjiga napisano i filmova snimljeno, ali je malo…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Škripa
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo