...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Kultura / Knjiga

Još uvek aktuelna: Paranoja u Las Vegasu

14.11.2016.

Baš u novembru ove godine navršava se 45 godina od kada je na tržište u Americi prvi put izašao rukopis "Paranoja u Las Vegasu", čuvenog kontroverznog novinara i pisca Hantera Tomsona. Ovo je delo o kojem se i danas priča i koje, iako živimo u šokantnom vremenu, ipak još uvek može i da šokira.

.

Pun naziv knjige je zapravo Paranoja u Las Vegasu: Divlje putovanje u srce američkog sna. Na polici mi stoje dve kopije – jedna originalna američka, na engleskom jeziku i sa ilustracijama britanca Ralfa Stedmana, a druga je prevod izdavačke kuće Zoograf. Izgleda mi kao da gledam u glavni povod, u krivca, zbog kojeg sam odlučila da postanem novinarka.

Knjiga je zapravo putopis koji vas vodi u srce američke pustinje. Novinar i njegov advokat odlaze u raskalašni grad Las Vegas, poslom, ali su unapred znali da će to putovanje biti i teška introspekcija, pomognuta svim vrstama legalnih i nelegalnih opijata i alkohola.

No, Tomson je bio ozbiljan novinar i knjiga je nastala nakon dva sastanka sa izvorom, koji je trebalo da mu pruži dragocene informacije u vezi sa nasilnom smrti meksičko-američkog novinara Rubena Salazara, tokom protesta protiv rata u Vjetnamu. Svoje grozničave rukopise Tomson je prvo 1971. objavio u časopisu Rolling Stone, da bi tek kasnije dovršio celokupnu knjigu.

Nema dela društva, ničim izazvanog optimizma američkog establišmenta, fizičkog bogatstva, policijske represije, hipi pokreta, slobode koju garantuje američka demokratija, a koju pisac nije dokačio svojom kritikom. Međutim, ta kritika nije uzaludna za čitaoca. Nije napisana samo kao izraz bunta, već kao proizvod samospoznaje.

Prodata je u više od tri miliona primeraka širom sveta, a na kanskom festivalu 1998, premijerno je prikazan igrani film u režiji Terija Gilijama, ex-Monti Pajtona. Glavne uloge u ovom filmskom remek-delu igraju Džoni Dep i Benisio Del Toro.

Film Paranoja u Las Vegasu: Wave Speech

Film je urnebesno zabavan i slikovit, a u njemu možete videti i samog pisca u jednoj od scena, kao i legendarnog Flija, basistu RHCP. Hipi muzika oslikava vreme u kojem je priča nastala, a o hipi revoluciji govori i nezaboravan "The Wave Speech".

Osim ove, Tomson je napisao i mnoge druge, jednako dobre i kritički nastrojene krnjige prema američkom društvu u kojem je živeo, a zajedno one donose poruku da je postojala nada u borbi protiv sistema, političkog vrha, kao i otporu prema komformizmu u koji je većina sveta i danas zaglibljena.

Maja Leđenac

Audio:


Možda te još zanima:

.

Serija "Fear the Walking Dead" se konačno bliži kraju

Televizijska mreža AMC je konačno otkrila prve detalje poslednje, osme po redu, sezone serije „Fear the Walking Dead“. 

.

Explosive Stage ove godine rastura!

Nova imena Explosive Stage-u - FEAR FACTORY, NAPALM DEATH, TERROR, NUCLEAR ASSAULT...

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo