.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

"Drevan od postanja dana" za neke nove dane

08.08.2017.

Preporuka za zanimljiv književni naslov ove nedelje dolazi od mladog reditelja Sloboda Brankovića, jednog od inicijatora novosadske urbane ekipe "Lančana reakcija". Za dotični roman ovaj mladi umetnik kaže da ni malo nije lako štivo. Grčka filozofija umotana u apokaliptične vizije sveta, uz neizbežnu slavu života. Zato, ubacite se i vi u koštac sa Pavlosom Matesisom i njegovim delom pod imenom "Drevan od postanja dana".

.

"Pre nekoliko dana sam završio čitanje knjige Drevan od postanja dana grčkog pisca Pavlosa Matesisa, inače i veoma popularnog dramskog pisca. Meni je taj autor bio potpuno otkriće. Njegov roman nije baš lako štivo, ali vas priča veoma pokreće na razmišljanje", kaže Slobodan.

Prema rečima ovog mladog novosadskog reditelja, knjiga nam donosi veoma realnu sliku apokaliptičnog stanja sveta, ali sa zaključkom koji veliča slavu života. Sa radom i delom grčkog pisca Matesisa, Slobodan se upoznao zahvaljujući preporuci svog profesora, takođe reditelja, Nikite Milivojevića. Tada je u pitanju bio naslov "Majka psa", koji se teško može naći u knjižarama. "Drevan od postanja dana" samo je bio logičan sled u istraživačkom radu mladog novosadskog reditelja. Naravno da Slobodan ima detaljan plan sa kojim će pokušati da otkrije sve Matesisove radove.

"Pavlos Matesis je veoma aktuelan pisac, a pogotovu je to reč sa knjigom koju sam vam preporučio. Priča je potpuno arhetipska. Ja sam je pročitao mnogo godina nakon što je napisana i došao sa do zaključka da ona i te kako korespondira sa stvarnošću. A to znači da priča dobija na svojoj univerzalnosti. Suštinske stvari koje se bave ljudskim bićem uvek su dragocene za čitanje i otkrivanje", dodao je Branković.

D. M.

.
Bliži nam se vreme praznika, raspusta i viška slobodnog vremena, koje uvek valja utrošiti uz dobru knjigu. Ove nedelje preporuku…
.
Somborski književni festival i Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" raspisali su konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina.
.
Džon Grin je američki autor, bloger, pisac, producent, glumac i urednik. Godine 2006. osvojio je nagradu za debi roman U potrazi…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2017.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Anketa

Koja jelka je za vas prava?