...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Kultura / Knjiga

Knjiga nedelje: "Sa pašnjaka do naučenjaka"

30.01.2017.

Ove nedelje knjigu vam preporučuje rektor novosadskog univerziteta Dušan Nikolić, a u pitanju je autobiografska knjiga jednog od naših najpoznatijih naučnika i pronalazača Mihajla Pupina.

.

Knjiga "Sa pašnjaka do naučenjaka" je autobiografsko delo jednog od najvećih svetskih naučnika našeg doba, a trenutno se u SAD izučava kao obavezna lektira. Rektor Dušan Nikolić smatra da ovu knjigu treba da pročitaju svi mladi ljudi, kao podstrek za dalji život i neprilike koje život često nosi.

"Autobiografija Mihajla Pupina ispričana je na fantastičan način, zbog toga je i dobio nagradu. To je zapravo poruka da je sve moguće, da čovek samo treba da bude uporan i da ima jasno definisane ciljeve i naravno da bude posvećen tome", ispričao je rektor za O radio.

"Sa pašnjaka do naučenjaka" je istinita priča o srpskom pastiru iz malog sela Idvor koji je postao jedan od preteča ere telekomunikacija.

Mihajlo Pupin je svoju nastavničku karijeru i naučna istraživanja započeo kao nastavnik fizičke matematike u odeljenju za elektrotehniku na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, a osim naučne delatnosti, smislio je mnogo pronalazaka od kojih je patentirao čak 24.

Za rad u oblasti nauke dobio je mnoge nagrade i priznanja, a takođe je bio i uspešan pisac. Za autobiografsko delo "Sa pašnjaka do naučenjaka" objavljeno 1923. godine, godinu dana kasnije dobio je Pulicerovu nagradu.

L.K.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Fotografija od ideje do realizacije

Višnja Šešum (Milić) je devojka koja je pre nekoliko godina odlučila da izađe iz velike korporativne mašine i krene putem…

.

Vredi pročitati: "Mistični kabare"

Glumica Isidora Vlček je Akademiju umetnosti završila u Novom Sadu, gde je i rođena. Osim glumom, bavi se i muzikom…

.

Vredi pročitati: Kintsugi Tijela

Nekako se uvek čini da leti pročitamo najviše knjiga. Možda i zbog viška vremena koje volimo da utrošimo u neko…

.

Vredi pročitati Kleptonovu autobiografiju

Poznata beogradska bubnjarka Milica Georgijević, koja je inače diplomirala Opštu lingvistiku, preporučila nam je knjigu koja će biti zanimljiva ne…

.

Svako mora pažljivo da donosi odluke

Enna Mesaroš ima 17 godina i prošle nedelje objavila je svoju prvu knjigu, pod nazivom "Ne maši mi nožem ispred nosa",…

.

Vredi čitati Patrika Nita

Tamara Popović, 24-godišnja muzičarka iz Beograda koja stvara pod pseudonimom tam, preporučila nam je dva naslova: "Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko"…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo