...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Knjiga nedelje: "Sa pašnjaka do naučenjaka"

30.01.2017.

Ove nedelje knjigu vam preporučuje rektor novosadskog univerziteta Dušan Nikolić, a u pitanju je autobiografska knjiga jednog od naših najpoznatijih naučnika i pronalazača Mihajla Pupina.

.

Knjiga "Sa pašnjaka do naučenjaka" je autobiografsko delo jednog od najvećih svetskih naučnika našeg doba, a trenutno se u SAD izučava kao obavezna lektira. Rektor Dušan Nikolić smatra da ovu knjigu treba da pročitaju svi mladi ljudi, kao podstrek za dalji život i neprilike koje život često nosi.

"Autobiografija Mihajla Pupina ispričana je na fantastičan način, zbog toga je i dobio nagradu. To je zapravo poruka da je sve moguće, da čovek samo treba da bude uporan i da ima jasno definisane ciljeve i naravno da bude posvećen tome", ispričao je rektor za O radio.

"Sa pašnjaka do naučenjaka" je istinita priča o srpskom pastiru iz malog sela Idvor koji je postao jedan od preteča ere telekomunikacija.

Mihajlo Pupin je svoju nastavničku karijeru i naučna istraživanja započeo kao nastavnik fizičke matematike u odeljenju za elektrotehniku na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, a osim naučne delatnosti, smislio je mnogo pronalazaka od kojih je patentirao čak 24.

Za rad u oblasti nauke dobio je mnoge nagrade i priznanja, a takođe je bio i uspešan pisac. Za autobiografsko delo "Sa pašnjaka do naučenjaka" objavljeno 1923. godine, godinu dana kasnije dobio je Pulicerovu nagradu.

L.K.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo